Letná grilovačka či piknik s rodinou a priateľmi sa môžu veľmi hravo obrátiť z dokonalej idylky na mimoriadne nepríjemnú spomienku. Práve leto je totiž najnebezpečnejšie, čo sa týka ochorení z jedla. Či už zjeme niečo pokazené z tepla alebo niečo nesprávne tepelne upravíme, efekt to má rovnaký a vedie to najčastejšie k ochoreniu hnačkového pôvodu.
Jedným z takýchto ochorení je práve salmonelóza alebo, ako sa nazýva hovorovo, salmonela, ktorá je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednou zo štyroch hlavných chorôb, spôsobujúcich nepríjemnú hnačku, a to v celosvetovom meradle. Naučte sa rozpoznať príznaky salmonelózy včas, aby pre vás znamenala len malý problém a nie vážnu chorobu!
Pozri aj: Poznáš tieto liečivé huby? S telom dokážu viac, ako si myslíš!
Bude ťa zaujímať
Čo je salmonelóza?
Salmonelóza je črevné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Salmonella. Aj preto sa niekedy táto choroba nazýva zjednodušene salmonela, čo vyplýva práve z názvu tejto baktérie. Existuje viac, ako dvetisíc druhov tejto baktérie, no len približne desiatka z nich dokáže u človeka spôsobiť ochorenie. Salmonelóza patrí k chorobám z jedla, ktoré spoločne ročne pripravia o život asi 33 miliónov ľudí na svete.
Salmonelu zväčša prenášajú domáce, poľnohospodárske, ale aj divoké zvieratá. Najčastejšie ju prenáša hydina, hovädzí dobytok a ošípané, ale aj domáci miláčikovia, ako mačky, vtáky, psy a dokonca aj korytnačky. Do organizmu človeka sa teda dostávajú z veľkej väčšiny prostredníctvom jedla zvieracieho pôvodu (vajcia, mäso, mlieko), kontaminovaná môže však byť aj zelená zelenina. Prenášať sa môže orálne z človeka na človeka, ako aj priamo z nakazeného zvieraťa.
Bude ťa zaujímať
Symptómy a priebeh ochorenia
Salmonelóza sa vo väčšine prípadov prejaví niekedy v rozmedzí 6 až 72 hodín po požití samotnej baktérie a choroba trvá 2 až 7 dní. U každého človeka sa môže choroba prejavovať inak, u niekoho sú symptómy slabšie, u niekoho silnejšie, no len vo výnimočných prípadoch je choroba vážnejšieho charakteru. Môže sa však stať, že vyžaduje hospitalizáciu, čo určí ošetrujúci lekár. Salmonelóza je najnebezpečnejšia pre deti a starších ľudí, pre ktorých môže sprievodná dehydratácia znamenať životné nebezpečenstvo.
Poďme sa teda pozrieť na najčastejšie symptómy salmonelózy:
- Vysoké horúčky (v niektorých prípadoch až nad 39 stupňov)
- Bolestivé kŕče v bruchu
- Hnačka (vodová stolica)
- Zvracanie
- Krv v stolici
- Zimnica
- Bolesť hlavy
- Bolesti svalov
Pri salmonelóze treba dbať na poctivé dopĺňanie tekutín do tela, aby ste sa nedostali do stavu akútnej dehydratácie organizmu. Príznaky dehydratácie sú:
- Zriedkavé močenie v malých dávkach
- Sucho v ústach a suchý jazyk
- Zapadnuté a suché oči
Vyskúšaj: Ako udržať ovocie čerstvé po dlhší čas? Tieto triky musíš ovládať!
Ako sa chrániť?
Salmonela sa môže skrývať v mnohých výrobkoch, ktoré kupujeme bežne v obchode. Existuje však niekoľko úkonov, ktoré môžete urobiť vy sami. Tieto preventívne opatrenia platia po celý rok, no v tele trojnásobne:
- Vyhýbajte sa reštauráciám, ktoré nedbajú na čistotu
- Nejedzte surové mäso ani vajcia
- Tepelnú úpravu nepodceňujte – nejedzte neprepečené mäso a nedovarené vajcia
- Pozor na čistotu – umývajte si pred jedlom ruky, umývajte spotrebiče a nekrájajte iné potraviny nožom, ktorým ste krájali surové mäso
- Chlaďte potraviny pred tepelnou úpravou aj po nej
- Poriadne umyte ovocie a zeleninu predtým, než ju budete konzumovať
- Po kontakte so zvieratami si umývajte ruky
V prípade, že zažívate akýkoľvek z vymenovaných symptómov, je potrebné ihneď navštíviť lekára a vyhýbať sa príliš blízkemu kontaktu s inými ľuďmi, a to najmä s deťmi či staršími.