Nevädza poľná: Vraj burina, no pozri, čo dokáže s tvojím telom!

Nevädza poľná: Vraj burina, no pozri, čo dokáže s tvojím telom!

Nevädza je pomerne známa bylina, ktorá u nás rastie na lúkach či v lesoch. Charakteristická je predovšetkým svojimi krásnymi modrými kvetmi. Mnohí si však myslia, že ide o obyčajnú burinu. Nevädza pritom podporuje obranyschopnosť a taktiež pozitívne vplýva na tráviaci systém. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké má táto bylina účinky a ako ju využiť pre zdravie.  

Poznáte nevädzu?

Nevädza poľná je jednoročná bylina z čeľade astrovité. Pôvodne sa vyskytovala najmä v Ázii či oblasti Stredomoria, no postupne sa rozšírila do celej Európy. Dorastá do výšky okolo 50 až 70 centimetrov. Nevädza je vzhľadom podobná čakanke. Obe byliny sú charakteristické veľmi peknými kvetmi sýtomodrej až modrofialovej farby. Kvety nevädze sú rúrkové a majú špicaté končeky. Listy sú kopijovitého tvaru a stonka je typicky ochlpená. Nevädza obľubuje skôr suchšie miesta a najmä slnečné stanovištia.

Nájsť ju môžeme na okrajoch obilných polí, lúkach či v lesoch. Veľmi často rastie spolu s rumančekom pravým či makom divým. Nevädza kvitne od júna až do septembra, zber je vhodné podniknúť do konca augusta. Z rastliny sa za slnečného počasia zbierajú jej modré kvety, ktoré sa následne sušia na dobre vetranom mieste alebo v sušičkách pri teplote do 35 °C. V sušenej forme však nevädzu poľahky zakúpite i v lekárni, na internete alebo v špecializovanom obchode. Často sa tiež pridáva do bylinných čajových zmesí.

Pozri aj: Babička bylinkárka radí: Tieto májové bylinky si určite nazbieraj!

účinky nevädzi

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú jej účinky:

Nevädza obsahuje viaceré minerálne látky i vitamíny. Taktiež v sebe skrýva flavonoidy, saponíny aj horčiny. Nachádzajú sa v nej i antokyánové glykozidy. Tie sa v dnešnej dobe často využívajú ako farbivo do voňavkárskych prípravkov. Nevädza má žlčopudné a močopudné účinky. Vhodná je na odstránenie nadbytočnej vody z tela. Taktiež výrazne posilňuje imunitný systém, prečisťuje celý organizmus od škodlivín a chráni bunky.

Táto bylina má tiež pozitívny vplyv na proces trávenia. Nevädza sa už v minulosti často používala ako liek pri nechutenstve, zvyšuje totiž chuť do jedla. Podporuje nielen funkciu žalúdka, ale aj pečene a žlčníka či látkovú premenu. Často sa používa pri zápalových a hnisavých ochoreniach očí. Nevädza má blahodarný účinok dokonca aj na pokožku tela. Urýchľuje hojenie kožných rán a podporuje liečbu kožných chorôb. Vhodná je na dezinfikovanie poranení.   

nevädzový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Kvety pomôžu zvonka i zvnútra

Nevädza poľná je vhodná na vonkajšie i vnútorné použitie. Môžete si z nej pripraviť napríklad čaj. Na ten potrebujete jednu čajovú lyžičku sušených kvetov nevädze a približne 2,5 dcl vody. Bylinu zalejte v šálke horúcou vodou a nechajte lúhovať do 10 minút. Následne sceďte a podávajte trikrát denne. Nevädzový čaj môžete vyskúšať, ak potrebujete podporiť chuť do jedla, zlepšiť trávenie či odstrániť nejaké tráviace ťažkosti. Rovnako môže byť súčasťou vašej očistnej kúry.

Na vonkajšie použitie si stačí z nevädze pripraviť silnejší odvar. Dve polievkové lyžice sušeného alebo čerstvého kvetu zalejte asi 3 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať približne 20 minút. Odvar môžete vo forme obkladov použiť na zapálené rany alebo ho pridajte do kúpeľa. Vyskúšajte ho, ak vás trápi ekzém či akné. Vhodný je aj na premytie očí. Odvar z nevädze dokonca môžete použiť na opláchnutie umytých vlasov. Pomôže suchej pokožke hlavy i oslabeným vlasom a zbaví vás lupín.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Marta Bujdošová 01.06.18 14:16

MB
karma
98.00

krasny kvietok, na jar som si zvakla natrhat kyticu polnych kvetov ...

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 02.06.18 09:08

DB
karma
114.00

pripomína mi to detstvo.volali sme tento kvietok sinokvet-asi od slova siný/modrý/.krásne sa vynímal v obilí.

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 06.06.18 21:12

JK
karma
100.00

Je to pekný kvietok no čaj som ešte nepila zberám bylinky

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 06.06.18 21:12

JK
karma
100.00

Je to pekný kvietok no čaj som ešte nepila zberám bylinky

  • 4
Odpovedať

Soňa Krátka 22.09.21 07:54

SK
karma
114.00

Uz od detstva milunem tento kvet, jeho farbu, vzhlad, vzdy ked ho vidim, tsk sa

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.09.21 07:56

SK
karma
114.00

Uz od detstva miluhem tento kvietok, jeho farbu, vzhlad, vzdy ked ho vidim, tak sa

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní