Nie je ryža ako ryža! Môžeme však povedať, že je ryža zdravá?!

Nie je ryža ako ryža! Môžeme však povedať, že je ryža zdravá?!

Milovníci ázijskej kuchyne si bez ryže život predstaviť nevedia. Ide predsa o jednu z jej základných stavebných kameňov. Ryža je skutočne obľúbená a tiež univerzálna potravina, ktorá sa konzumuje nielen v Ázii, ale aj po svete a miesto má prirodzene aj v slovenskej gastronómii. Aj keď najčastejšie siahame po bielej ryži, existuje jej viacero druhov. Zistite či je ryža zdravá a ktorý druh sa pasuje za výživovo najvýhodnejšiu voľbu.

Hnedá je u nás najznámejšia

Ak sa na Slovensku povie slovné spojenie zdravá ryža, väčšine z nás napadne práve tá hnedá. Priplatiť si za ňu môžete v poké bare, no ako alternatívu bielej ryže vám ju už pripravia na viacerých miestach. Hnedá ryža je skutočne nutrične výhodnejšia, než biela ryža, nie však v nižšom obsahu sacharidov ani kalórií.

Ak sa však bavíme o obsahu flavonoidov, ktoré dokážu účinne bojovať proti rôznym chronickým ochoreniam, hnedá ryža jednoznačne vedie. Ukázala sa aj ako vhodnejšia voľba pre diabetikov, pretože reguluje hladinu cukru v krvi a aj inzulínový metabolizmus.

Odporúčame: Poznáš ich všetky? Toto sú najzdravšie druhy listovej zeleniny!

benefity hnedej ryže

Zdroj: Shutterstock®

Zdravšia ako biela je aj divoká

Divoká ryža je teoreticky vodná tráva a nie obilnina, často sa však spomína ako zdravý druh ryže. Obsahuje viac bielkovín než iné druhy ryže a pochváliť sa môže aj obsahom cenných antioxidantov, vitamínov a minerálov. Divoká ryža je tak podľa výživových odborníkov lepšou a zdravšou voľbou ako biela ryža. Keďže sa vyznačuje zemitou chuťou, často sa pripravuje spolu s hubami.

Než sa vrhneme na víťazov tejto ryžovej súťaže, povieme si aj to prečo je biela ryža nejmenej zdravou alternatívou. Keďže obsahuje menej bielkovín a tiež vlákniny, zasýti menej a negatívne sa pohráva aj s hladinou cukru v krvi. Nehovoriac o tom, že obsahuje najmenej antioxidantov zo všetkých možností. 

ako pripraviť čiernu ryžu

Zdroj: Shutterstock®

O prvenstvo sa delia dva druhy

Aj keď v slovenských reštauráciách sa pasuje za víťaza jednoznačne ryža hnedá, v skutočnosti sú najzdravšími druhmi ryže podľa výživových odborníkov čierna a červená ryža. Prečo je čierna ryža čierna? V skutočnosti je sýto fialová, čo je následok vysokého obsahu antokyánov, čo sú veľmi silné antioxidanty prítomné napríklad v baklažánoch či čučoriedkach. Práve vďaka antioxidantom sa čierna ryža pasuje za jednu z najzdravších, pretože dokáže účinne bojovať proti oxidačnému stresu a s ním aj proti niektorým druhom zákernej rakoviny. Aj druhov čiernej ryže je viacero, medzi najznámejšie však patrí čierna indonézska ryža či čierna jasmínová ryža.

Veľmi zdravá ryža je aj červená. Je bohatá na vlákninu a tiež obsahuje antokyány podobne ako čierna ryža. Je tiež bohatá na železo a draslík, takže si ju môžu dopriať najmä tí, ktorým tieto dôležité minerály naozaj chýbajú. Aj červená ryža je účinným bojovníkom proti voľným radikálom, ktoré nám v konečnom dôsledku ubližujú.

Pozri aj: TOP potraviny na zlepšenie imunity: Buď vďaka nim fit počas jesene!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Pavlína Vaksmundská 16.11.20 16:05

PV
karma
113.00

Nepočula som , že existuje čierna a červená ryža.. Zaujímavé .. Ja používam len bielu ryžu .

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.11.20 07:04

ĽŠ
karma
100.00

Ryža je skutočne obľúbená a univerzálna potravina nejedného druhu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.11.20 15:19

MC
karma
109.00

Biela ryža mi chutí najviac,občas uvarím aj ryžu natural alebo indiansku.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 17.11.20 19:00

KK
karma
105.00

Poznám len bielu ryžu, ale možno vyskúšam aj inú.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.11.20 22:04

karma
109.00

Ryžu varím len zriedka,aj to ryžu Parboiled - tá by mala byť zdravšia ako biela.V poslednej dobe som si zvykla robievať miesto ryže pšeničný bulgur.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 19.11.20 00:06

karma
106.00

O čiernej ryži som čítala, ale nikdy som ju nejedla. Používam iba bielu.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 19.11.20 09:11

AS
karma
108.00

Nevedela som, že existuje aj čierna a červená ryža- ale rada by som vyskúšala.Kde ich dostať kúpiť a aká je cena?

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.11.20 09:13

KS
karma
133.00

Minule som zistila, že aj ryžu bohužiaľ zvyknú dofarbovať, nakoľko som si kúpila hnedú ryžu s umýslom, že je zdravšia a nakoniec po uvarení z nej vzišla biela ryža :-D Odvtedy som verná klasickej bielej ryži.

  • 0
Odpovedať

Milan Štefan 26.11.20 12:42

karma
-1.00

moja oblubena je basmati

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 20.12.20 16:21

karma
113.00

Viem, že tieto druhy existujú, ale ešte som ich nepripravovala. Určite raz vyskúšam. Priznám sa ale, že mne veľmi chutí tá klasická gulatozrnna ryža..Neviem si pomocť. Už som skúšala rôzne iné zdravšie druhy, dokonca aj bulgur ale stále je u mna číslo 1 tá "klasika"

  • 1
Odpovedať

Andrea Justusová 20.12.20 16:37

AJ
karma
-1.00

Asi vyskúšam zmeniť farbu. Len musím na takú ryžu natrafiť :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní