Nie je to len burina: Toto sú skryté vlastnosti petržlenovej vňate

Nie je to len burina: Toto sú skryté vlastnosti petržlenovej vňate

Petržlenová vňať je v slovenskej domácnosti celkom bežnou ingredienciou na ozdobu, ako prísada do polievok či zdravých smoothies. Nie je to však tak len na Slovensku, ale petržlenová vňať sa hojne využíva v Amerike, blízkom východe, ale aj po celej Európe.

Viete ale, prečo je skutočne dobré ju zaradiť do svojho jedálnička? Že to nie je žiadna burina, dokazujú rozsiahle benefity petržlenovej vňate na ľudský organizmus. Prečítajte si o tom, prečo musíte to, že petržlenovú vňať do varenia až tak priveľmi nepoužívate, ihneď napraviť.

Pozri aj: Zabudni na pravidlo troch sekúnd a ďalšie mýty! Takáto je realita

história petržlenovej vňate

Zdroj: Shutterstock®

Vitamínová bomba

Petržlenová vňať, ktorá sa pestuje už viac, ako 2000 rokov, v sebe skrýva oveľa viac, ako tušíte. V prvom rade je nesmierne bohatá na vitamín K. Obsahuje ho na 100 gramov až 574 percent odporúčaného denného príjmu! Aj vitamín C je v petržlenovej vňati v hojnom zastúpení, obsahuje ho trikrát viac, ako pomaranče.

V petržlenovej vňati môžu hľadať útechu ľudia, ktorým chýba aj vitamín A, železo, na ktoré je bohatšia, ako špenát, meď a samozrejme aj kyselinu listovú. Teda je skvelá pre tehuľky či ženy, ktoré sa snažia počať.

listová vňať

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

Zdravie v listoch

Konečne sa dostávame k tomu, na čo je vlastne petržlenová vňať dobrá. Nebudeme vám ale hovoriť, čo z nej vykúzliť v kuchyni, ale ako môže pozitívne pôsobiť na váš organizmus. Už starovekí Gréci považovali vňaťku za posvätnú a využívali ju v medicíne v hojnom počte. Vedeli, o čom hovoria.

Má protizápalové účinky a posilňuje aj imunitu, čomu vďačí za vitamín C, ktorý obsahuje. Okrem toho má aj hojivé účinky, takže nejaká domáca mastička  vňatky by mohla byť celkom účinná na bolestivé miesta.

Zaujme ťa: Tieto nové makeup trendy si osvoj: Budeš vďaka ním neodolateľná!

kardiovaskulárne problémy

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia krv aj srdce

Keďže je bohatá na železo, môžu si s ňou k lepšiemu zdraviu dopomôcť anemickí pacienti, no dokáže pomôcť aj slabým kostiam a samozrejme aj k lepšiemu hojeniu zlomenín. Za túto superschopnosť berie zodpovednosť vitamín K.

Vďaka petržlenovej vňati môžu prísť k lepšej kondícii aj ľudia s kardiovaskulárnymi problémami. Posilňuje činnosť srdca, takisto aj pôsobí ako prevencia pred infarktom a mŕtvicou.

Bude sa ti páčiť: Borovicové ihličie: Čím dokáže prekvapiť a ako poslúži zdraviu?

Túto burinku sa rozhodne oplatí mať doma, nemyslíte?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Ľubica Šťastná 22.03.18 07:14

ĽŠ
karma
100.00

Pestujem i v zimných mesiacoch, no nechýbajú ani sušené zásoby.

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 22.03.18 08:34

VM
karma
109.00

V polievke nemôže chýbať :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.03.18 11:55

MM
karma
100.00

ja si na zimu zamrazím všetku vňať, ktorá mi zostane po uskladnení petržlenu z vlastnej záhrady

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 22.03.18 12:36

MC
karma
109.00

milujem petržlenovú vňať a dávam ju do jedál všade ,kde sa dá.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 22.03.18 13:02

TK
karma
105.00

pestujem pravidelne

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 22.03.18 13:13

SK
karma
86.00

tak ako kôpor suším a konzervujem so soľou tak aj petržlenovú vňať či už so solou alebo bez.... ... celú zimu mám o zásoby postarané..... naozaj ju dávam všade či už do jedál, polievok, nátierok..... dôležité je aby bola domáca z našej vlastnej záhrady...

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 22.03.18 14:00

DB
karma
117.00

milujem vôňu petržlenovej vňate...prvé jarné žltučké zemiaky posypané vňaťkou sú pre mňa neodolateľná dobrota...

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 22.03.18 14:35

SH
karma
123.00

petržlenovú vňať pestujeme a používame pravidelne ...

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 22.03.18 14:45

MB
karma
98.00

Pestujem si ju v okne a pridavam ju do potravin, v lete si aj namrazim...

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 22.03.18 15:23

AS
karma
100.00

ja robím petržlenové pesto, je výborné na hrianky, receptov je na nete dosť :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 22.03.18 17:12

karma
74.00

mám v záhradke aj v mrazáku ale netušila som že má až tolko vitamínov

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 22.03.18 19:26

PV
karma
113.00

My sme pestovali zeleninu za domom.Ked som bola malá ,veľmi ma záhradka bavila.No ked som už vyrástla a odsťahovala sa z rodičovského domu,záhradu som už nemala.A veru ,bola to vtedy taká fantastická zeleninka. Pamätám,ako ma mamka vždy posielala do záhradky po peržlenovú vňať a polievočka potom tak nádherne rozvoniavala.Teraz ked kúpim vňať v obchode ,je to humus.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 22.03.18 19:31

IM
karma
100.00

kedysi som ho nechcela jest a teraz ked viem ako je petržlen zdravý aj vnat tak ho vždy v polievke musím mat teda v taniery

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 24.03.18 05:58

karma
108.00

Jedávame pravidelne,máme ju radi ku všetkému.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.03.18 20:09

karma
109.00

petržlenová vňať nikdy nesmie chýbať v mojej kuchyni...či už do polievok,alebo na zemiaky.Mám ju stále aj zmrazenú...vňatku nakrájam a vložím do kelímka a potom už len odoberám koľko potrebujem.Alebo pri čistení petržlenu odkrojím jeho vrchnú časť,vložím do plytkej nádoby,na dno nalejem vodu a za pár dní mi začne z tohto odkrojku vyrastať zelená vňatka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní