Otrava hubami: Vieš, aké sú príznaky a čo robiť ako prvé?

Otrava hubami: Vieš, aké sú príznaky a čo robiť ako prvé?

Otrava hubami, ako prakticky akákoľvek otrava, znie hrozivo už na prvé počutie. Veď každý z nás už počul aspoň o jednom takomto prípade, na ktorého konci bola, žiaľ, smrť. Strach z otravy hubami býva zároveň najčastejším dôvodom, prečo ľudia huby vôbec nekonzumujú, prípadne, hoci ich to láka, odpustia si aj ten jedinečný moment, kedy sa hrdo, s plným košíkom vlastnoručne nazbieraných hríbov, vracajú domov z lesa. V každom prípade však platí, že zbierať, pripravovať, spracovávať a predovšetkým konzumovať treba výlučne huby, ktoré dokonalo poznáte. Ale, ako to už z času na čas býva, aj majster tesár sa občas utne... čo teda robiť v prípade, že k otrave hubami predsa len došlo? A ako to vlastne zistíte?

Pozri aj: Hubárska sezóna začína: Zisti, ako spracovať a uskladniť huby!

jedovaté huby

Zdroj: Shutterstock®

Aj jedlá huba sa môže stať nebezpečnou

Mimochodom (a to vás skutočne nechceme desiť), vedeli ste, že aj jedlá huba sa môže stať jedovatou? Stáva sa to vtedy, keď sú inak jedlé huby znečistené postrekom či exkrementami alebo keď sú zaparené a zle skladované – preto huby a mikroténové vrecká naozaj nejdú dokopy. Jedlá huba sa stáva jedovatou aj vtedy, keď je len mierne nahnitá, plesnivá alebo stará či nedostatočne tepelne upravená. Huby je totiž potrebné tepelne spracovávať (ideálne) minimálne tridsať minút.

Na Slovensku vedie v rebríčku top prudko jedovatých húb muchotrávka zelená. Zákerná je v tom, že sa výrazne podobá na plávku, bedľu, čírovku alebo pečiarku, teda jedlé a chutné huby.

zbieranie húb

Zdroj: Shutterstock®

Frajerina bokom! Zbierajte len to, čo poznáte

Platí, že keď sa už vyberiete na huby, zbierajte len to, čo dobre poznáte a už pri malej dávke neistoty hubu radšej nechajte tam, kde je, prípadne sa poraďte so skúseným hubárom. Mimoriadne opatrné buďte pri nakupovaní húb na trhoch alebo popri cestách. Naozaj to netreba podceňovať, pretože zatiaľ, čo na našom území rastie vyše 5000 druhov húb, len necelých 400 z nich je jedlých. Pritom tie najjedovatejšie huby sú veľmi ľahko zameniteľné s jedlými.

 

Príznaky otravy hubami sa väčšinou prejavia do niekoľkých hodín od ich konzumácie a toto sú oni (spomíname úplne prvé príznaky, ale aj tie najvážnejšie):

  • bezvedomie
  • črevná kolika
  • hnačka
  • kŕče
  • porucha videnia
  • potenie
  • slinenie
  • vracanie
  • zlyhanie orgánov, najmä pečene a obličiek

Prečítaj si: Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!

nejedlé huby

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť, keď zistíte, že ste zjedli nejedlú toxickú hubu?

  • ak máte k dispozícii zvyšky húb, ktoré ste konzumovali, zabaľte si ich kvôli mykologickému vyšetreniu
  • okamžite vyhľadajte lekársku pomoc
  • vyvolajte vracanie
otrava z húb

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Kto je na otravu hubami najviac náchylný?

Na toxíny v hubách sú mimoriadne citlivé predovšetkým deti, seniori a ľudia s oslabenou imunitou. Dôležité je nehazardovať a vedieť, že konať treba rýchlo – pri podchytení otravy do 36 hodín od konzumácie húb je nádej na záchranu človeka. V nemocnici následne dochádza k odstráneniu toxínov z tela, a to čistením krvi.

- Anketa

CHODÍTE NA HUBY?

Odpovedalo 818 ľudí  

Áno a veľmi dobre ich poznám
4%
Áno, ale radšej len ako doprovod
2%
Radšej nie, lebo ich dobre nepoznám
9%
Nie, ani huby nejem
85%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 18.08.18 00:27

JK
karma
100.00

Zberám len tie ktoré dobre poznám

  • 2
Odpovedať

Lucia Šeptáková 18.08.18 20:22

karma
108.00

Mám rešpekt veľký,ale rada chodím do lesa,huby sú len bonus.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní