Physalis alebo machovka peruánska - dekoračná, ale i zdravá

Physalis alebo machovka peruánska - dekoračná, ale i zdravá
  • 24.02.2017
  • Barbora Vizváryová

Túto rastlinku alebo skôr jej plod určite dobre poznáte. Často sa používa ako dekorácia na dezerty v kaviarňach či cukrárňach, robia sa z nej smoothie a môže sa pridať aj do ovocného šalátu. Okrem toho, že je krásnym dekoračným prvkom, aj výborne chutí.

Obsahuje viaceré vitamíny a minerály, dokonca obsahuje aj veľa bielkovín. Má pozitívne účinky na zdravie a celkové zlepšenie stavu organizmu. Môžete ju jesť surovú, ale aj sušenú, prípadne si z nej urobiť nápoj.

Oranžová bobuľka s chuťou egrešu a pomaranča

Physalis alebo aj machovka peruánska je pre nás exotickým ovocím, pretože jej domovom sú vysokohorské tropické oblasti Peru, Kolumbie a Ekvádoru, kde rastie voľne. Pestuje sa však v mnohých tropických a subtropických oblastiach a dá sa dopestovať aj u nás. Samozrejme ako každé tropické ovocie, ani toto nám nedorastie do takej veľkosti ako v jeho prirodzených podmienkach. Našu zimu by asi nevydržalo, preto sa tu pestuje ako jednoročná rastlina. Vyžaduje najmä dostatok svetla a tepla.

Odporúčame prečítať: Skvelé benefity čaju rooibos

V kalichu, ktorý zakrýva plod sa nachádza malá oranžová bobuľka, ktorá chutí ako egreš s pomarančom. Tie zberáme približne od apríla do augusta, keď kalichy začnú zasychať a ich farba sa mení zo zelenej na žltú alebo oranžovú. Existujú však aj plody iných farieb, pretože physalis má veľa druhov. U nás sú známe len tri. Pozberané plody môžeme skladovať niekoľko mesiacov, ak ich usušíme, vydržia aj rok.

Exotická vitamínová bomba physalis

Zdroj: Shutterstock®

Plné vitamínov, bielkovín, ale aj mierne jedovaté

Bobule machovky peruánskej sú výnimočné najmä v tom, že obsahujú veľké množstvo bielkovín v porovnaní s inými druhmi bobúľ alebo iného ovocia. Medzi najlepšie druhy ovocia v obsahu bielkovín patrí goji so 14%, no machovka ho predbehla ešte o 2%.

Odporúčame prečítať: Šťavnatý kaktus plný vitamínov? To je opuncia figová

Okrem toho obsahuje značné množstvo vitamínu C, preto sú aj jeho bobuľky kyslé. Ďalej obsahuje fosfor, vápnik a železo. Pri jeho konzumácii si však musíme dať pozor na to, aby bolo naozaj zrelé, lebo zelené bobuľky môžu byť mierne jedovaté. Niektorým druhom sú pripisované zasa halucinogénne účinky.

Čaj z machovky peruánskej

Zdroj: Shutterstock®

Plody machovky nielen dobre vyzerajú, ale sú aj zdravé

  • Bobule machovky peruánskej majú protivírusové, antikarcinogénne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
  • Majú laxatívny účinok, pomáhajú teda pri pravidelnom vyprázdňovaní a zabezpečujú, aby boli zdravé črevá.
  • Sú zdrojom rastlinnej protilátky, ktorá pomáha podporovať imunitný systém.
  • Bobule obsahujú pektín, ktorý tiež pomáha pri regulácii potravy v tráviacom systéme, znižuje cholesterol a zabraňuje výkyvom hladiny cukru v krvi.
  • Sú prírodným prostriedkom na liečbu dny a problémov s kĺbmi, lebo dokážu rozpúšťať soli kyseliny močovej usadené v kĺboch a tkanivách.

Odporúčame prečítať:  Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

Dezerty s machovkou peruánskou

Zdroj: Shutterstock®

Plody physaliu môžete usušiť a vydržia vám tak veľmi dlho. Sú potom takou zdravou náhradou sladkosti. Čerstvé sa dajú použiť do ovocných, ale aj zeleninových šalátov, do rôznych smoothie, na limonádu alebo čaj. Pridajte ich do domácich fitnes tyčiniek, cestovinových šalátov, do dezertov či koláčov. Tieto oranžové bobuľky vám zaručene zachutia, lebo jedlám dodajú sviežu kyslú chuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Libuše Šumná 24.02.17 14:47

karma
113.00

plody jsou moc dobré

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.02.17 18:35

SK
karma
114.00

mňamkové

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 24.02.17 19:09

PV
karma
113.00

Prvý raz som ich videla , ked som pracovala v kuchyni v Nemecku , pred 17 rokmi .. A čudovala som sa čo to je , a že to je jedlé? Ale super dekorácia je to určite..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 26.02.17 19:00

MC
karma
109.00

vyskúšala som ,ozaj mi pripomína chuťou egreš.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 27.02.17 16:40

MB
karma
108.00

toto zboznuje aj moja dcera :) pouzivame aj ako dekoraciu

  • 0
Odpovedať

Kinga Bugárová 27.02.17 21:34

KB
karma
-1.00

Zatial som pouzivala ako dekoraciu, ale urcite vykusam !!!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní