Placebo efekt: Odhaľ skutočnú pravdu o liekoch, ktoré užívaš!

Placebo efekt: Odhaľ skutočnú pravdu o liekoch, ktoré užívaš!
  • 28.06.2018
  • Simona Kostková

Tabletky z cukru na migrénu, fyziologický roztok na depresiu či šumivý vitamín C na silné bolesti. Mnoho z nás podľahlo placebo efektu, či už dobrovoľne alebo nie. Ak máme bolesť, je nám jedno, čo daný liek obsahuje – zaujíma nás iba výsledok. Niekedy máme také silné bolesti či psychické poruchy, na ktoré nám aj obyčajný cukor, prezlečený za ružovú pilulku, pomôže. Ako to?

Prečo vlastne vznikol fenomén menom placebo a čo od neho môžeme očakávať? Môže nám pomôcť alebo naopak, hrozí nám nebezpečenstvo? Odhalíme vám tajomnú oblasť medicíny, ktorá je čoraz populárnejšia, aj napriek tomu, že mnohí pacienti o nej netušia. Čítajte a dozviete sa všetko potrebné o placebo efekte!

Lieky nás neliečia

Placebo liek predstavuje neutrálnu látku, ktorá vám, narozdiel od „normálneho“ lieku, neuškodí. Je to v podstate zázračný liek, ktorý vám v tele neurobí nič, zato vašu hlavu upokojí. Úprimne, ako často užívate nejaké lieky, či už proti migréne, menštruačným bolestiam alebo proti iným bolestiam? Pritom ani neviete, ako často prijímate placebo liek, ktorý vyzerá aj chutí ako ten skutočný! Prečo je to tak?

Vedci, ktorí prišli s objavom placebo efektu, veria, že nášmu telu nemusí pomôcť liek, určený na liečbu, ale samotný proces liečenia. To znamená, že pokiaľ máte bolesť kĺbov, tak vás nevylieči účinná látka v liečive, ale iba pocit, že ste si dali tabletku od bolesti a o chvíľu pocítite príjemnú úľavu. Zaujímavosťou je, že už len samotný prístup ošetrujúceho lekára či sestričky, ktorí nás uistia, že nám liek zaberie, nám môže s liečebným procesom pomôcť.

Neprehliadni: Pozor! Kovová chuť v ústach môže signalizovať vážne ochorenie

čo pomáha na bolesť

Zdroj: Shutterstock®

Ako môžeme oklamať našu myseľ?

V príprave placeba lieku je najdôležitejší samotný vzhľad budúcej tabletky či krému. Pokiaľ by sme totiž prehĺtali namiesto ružovej tabletky hranatú, čiernu kocku, nemalo by to rovnaký účinok na liečebný proces. Dôležitá je farba, červenú, oranžovú či žltú farbu si najčastejšie spájame s posilňujúcim účinkom a farby, ako zelená a modrá, nás upokojujú (modrá pánska tabletka je malou výnimkou). Rovnako dôležitý je aj vzhľad balenia, čím výraznejší obal má, tým v nás vzbudzuje lepší pocit, že si kupujeme niečo naozaj dobré. To platí aj o cene, čím drahšie, tým účinnejšie.

Podobný účinok, ako samotné tabletky, majú aj falošné operácie. Spomeňte si, koľkokrát ste sa v detstve cítili lepšie, keď vám na rozbité koleno či iný úraz pozrela mama a dala vám tam rôzne maste. Neuľavilo sa vám, i keď vám tam možno dala len pár pusiniek či obyčajný studený obklad? To isté platí aj o reálnych operáciách. Pacientom sa často uľaví už len pri pomyslení, že lekár ich dôkladne ošetril či odoperoval. Je dokázané, že pri liečbe niektorých porúch srdcovej činnosti, sa s pozitívnym výsledkom uplatnili „akoby“ operácie.

lieky

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchý princíp tlmenia bolesti

V čom teda spočíva sila placebo lieku? Napriek tomu, že väčšina placebo liečiv je vyrobená z cukru alebo škrobu, dôležitú úlohu zohráva náš mozog. Je to v podstate celkom jednoduché. Ak si dnes poviete, že vás hlava nebolí, presvedčíte mozog a naozaj tomu uveríte, hlava vás prestane bolieť. Bohužiaľ, znie to jednoducho, ale v praxi to je nesmierne ťažká úloha, ktorú dokáže iba pár ľudí. Tí, čo to nedokážu, využívajú placebo tabletky. Tie totiž dokážu oklamať aj nás, aj náš mozog a pomôcť nám. Každý liek si totiž dávame s vedomím, že nám pomôže a práve to, presvedčí aj náš mozog, ktorý si vyrobí vlastné utlmovače a bolesť naozaj odíde.

Výskumy ukazujú, že predná časť mozgovej kôry, je tá oblasť, ktorá je za fungovanie placebo efektu zodpovedná. Zodpovedá za správanie človeka a pokiaľ teda prehltneme tabletku s tým, že nám pomôže, tak sa v tele rozhýbu procesy, ktoré to zariadia. Jednak sa zúži priestor, kadiaľ sa informácia o bolesti šíri a vyplavené endorfíny dokonale zahladia stopy o tom, že vás niekedy niečo bolelo. Pozitívnou správou je, že aj napriek tomu, že sa momentálne skúma účinok placebo liekov iba na fyzickú bolesť, postupom času vedci dúfajú, že pomôže aj pri mnohých ochoreniach.

čo pomáha na migrénu

Zdroj: Shutterstock®

Poslednou zaujímavosťou je, že na trhu sú dnes dostupné dva typy placeba, pravé a nepravé placebo. Pravé placebo obsahuje cukor alebo fyziologický roztok. Nepravé placebo sú napríklad antibiotiká, predpisované na chrípku (vírusové ochorenia sa nedajú liečiť antibiotikami), probiotiká či výživové doplnky, ktoré lekári občas svojim pacientom predpisujú.

Placebo liek sa, mimo iného, používa aj pri testovaní účinnosti nových liekov. Časť pacientov dostane placebo liek a časť normálny liek. V prípade, ak liek zaúčinkuje lepšie, než cukrová pilulka, je jasné, že je naozaj účinný. Okrem toho sa placebo efekt môže využívať aj v bežnom živote. Ak sa budete cítiť najhoršie, uvedomte si, že to je všetko iba vo vašej hlave a presvedčte ju, že sa chcete cítiť dobre a že vám aj dobre je!

Pozri sem: Lieky a potraviny: Vieš, ktoré za žiadnych okolností nekombinovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 28.06.18 07:14

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, rada odporučím!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní