Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Posilnite si imunitu bobuľami hrozna
  • 01.10.2015
  • Lucia Hausknechtová

Jesenné obdobie patrí v gastronómií tekviciam a gaštanom, ale zabúdať by sme nemali ani na sladké bobule hrozna, ktoré práve v tieto dni chutia najlepšie.

Hoci má hrozno vysokú energetickú hodnotu a s jeho konzumáciou by sme mali byť opatrní, taktiež je to ovocie bohaté na minerály a vitamíny, ktoré posilňujú imunitu a zbavujú nás únavy

Vitamíny ukryté v bobuliach

Hrozno obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov medzi ktoré patria aj vitamíny A, E, B alebo C. Taktiež je bohaté na draslík, horčík, vápnik alebo železo a hroznové šupky sú bohatým zdrojom vlákniny. Tá zlepšuje činnosť čriev a spolu s vodou absorbuje toxické látky.

Okrem toho toto chutné sezónne ovocie obsahuje aj flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Tie majú aj protizápalový a protivírusový a antioxidačný účinok a chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok.

Odporúčame vyskúšať: Chutný Čokoládový koláč s červeným vínom

Hrozno

Zdroj: Shutterstock®

Biele alebo červené víno?

Z hroznových bobúľ sa už niekoľko storočí vyrába aj chutný nápoj – víno. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko srdcových ochorení a pôsobí proti rakovinovým ochoreniam. Jedno „deci“ denne taktiež odbúrava stres a pomáha tak k duševnej a telesnej pohode.

Avšak ako aj pri iných nápojoch s obsahom alkoholu aj pri víne platí, že konzumovať by sa malo s mierou. Nielen že dokáže pri väčšom množstve vyvolať nervozitu, zmeny nálad alebo agresiu, ale taktiež vás pri nadmernom pití môže sprevádzať silná bolesť hlavy. 

Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.

Víno

Zdroj: Shutterstock®

Recept na hroznový džem

Ingrediencie:

1kg zeleného alebo červeného hrozna

2 citróny

750 g kryštálového cukru

75 ml brandy

Príprava:
Do zaváracieho hrnca dajte hrozno, tenké plátky citróna a cukor. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte a niekoľko hodín nechajte stáť - do chvíle, kým sa začne tvoriť šťava. Potom zmes varte na miernom ohni asi jednu hodinu a po uvarení nechajte 10 minút odstáť. Potom pridajte brandy a dajte do pohárov. Dobrú chuť!

Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách

Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Zahoranová 03.10.15 20:16

MZ
karma
92.00

hrozno mám veľmi rada najmä červené a čerstvo odtrhnuté

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:24

AK
karma
100.00

hrozno je vynikajúce

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní