Používaš v kuchyni koriander? Je čas vyskúšať aj koriandrový olej!

Používaš v kuchyni koriander? Je čas vyskúšať aj koriandrový olej!

Koriander je v našich kuchyniach bežne využívaný ako korenina. Tradičný je však hlavne pre indickú kuchyňu. Hodí sa k mäsu i zeleninovým pokrmom. Má podobu drobných guľôčok, ktoré je možné pred použitím i pomlieť. Čo ste však o ňom možno nevedeli, je to, že má veľmi bohatú históriu. Stopy koriandru našli archeológovia napríklad aj v hrobke slávneho faraóna Tutanchamóna, no zmienky o ňom nájdeme aj v Biblii. Už celé tisícročia bol pritom využívaný ako prírodný liek. Má totiž množstvo pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Pôsobí protizápalovo a býva nápomocný pri tráviacich ťažkostiach. Vedeli ste však o tom, že z koriandra sa vyrába aj koriandrový olej? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú jeho účinky a ako ho používať.

Poznáte koriander?

Koriander siaty, latinsky Coriandrum sativum, je jednoročná bylina z čeľade mrkvovité. Pochádza pravdepodobne z Ázie, konkrétne západných oblastí. Kedysi rástol hlavne v Indii, tiež sa rozšíril na sever Afriky a celkovo do stredomorskej oblasti. Dorastá do výšky okolo 40 až 100 centimetrov. Koriander má rád skôr vlhkejšie a slnečné stanovištia chránené pred vetrom. Bežne je vysádzaný v záhradách všade vo svete. Vzhľadom sa rastlina podobá napríklad petržlenu. Má priamu a v hornej časti značne rozvetvenú stonku, ktorá vyrastá z vretenovitého koreňa. Listy sú v dolnej časti perovito strihané, v hornej zase úzke a čiarkovité. 

Kvety koriandra sú biele, prípadne jemne ružové a usporiadané do okolíkov. Objavujú sa spravidla v letných mesiacoch. Rastlina je pestovaná pre svoje plody, ktoré zvyčajne dozrievajú v auguste. Vtedy majú typickú žltohnedú farbu. Ide o guľovité dvojnažky. Tie sa bežne využívajú ako korenina. Okrem toho sa však používajú aj listy. Všetky časti rastliny totiž majú svoju charakteristickú arómu a chuť, a tak sú veľmi vhodné na dochutenie rozličných slaných aj sladkých pokrmov. Zo semien koriandra sa tiež za studena lisuje kvalitný a veľmi zdravý rastlinný olej.

Pozri aj: Para, gril či olej? Aká je najzdravšia tepelná úprava potravín?

účinky koriandrového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má olej z jeho semien?

Koriander je vo všeobecnosti zdrojom mnohých dôležitých látok, vrátane vlákniny, niektorých vitamínov skupiny B, viacerých minerálnych látok, mastných kyselín, trieslovín či flavonoidov. Olej z jeho semien má silné antibakteriálne vlastnosti, pričom táto jeho cenná schopnosť bola už viackrát vedecky potvrdená. Koriandrový olej dokáže vyhubiť mnoho rozšírených bakteriálnych kmeňov a pri niektorých minimálne výrazne spomaliť ich rast. Testovaný bol napríklad proti kmeňom Salmonella či E-coli. Môže tak byť nápomocný pri liečbe bakteriálnych ochorení. Využíva sa aj pri otravách jedlom. Navyše pôsobí detoxikačne a z tela napomáha odstraňovať i ťažké kovy.

Má priaznivý vplyv na funkciu pankreasu a vylučovanie inzulínu. Koriandrový olej má ďalej antioxidačné aj protiplesňové účinky. Môže byť skvelým pomocníkom pri rôznych tráviacich ťažkostiach. Osoží pri kŕčoch a bolestiach žalúdka, nevoľnosti, zápche aj hnačke. Priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu v krvi. Olej lisovaný zo semien koriandra sa využíva aj zvonka. Môže pomôcť pri zápale spojiviek a iných očných chorobách. Taktiež podporuje zdravie pokožky. Vhodné je ho vyskúšať pri rozličných kožných problémoch, napríklad kožných zápaloch, ekzémoch, vyrážkach či vredoch v okolí úst.

použitie koriandrového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako koriandrový olej používať?

Po koriandrovom oleji sa môžete poobzerať vo väčších supermarketoch, na internete aj v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Dávajte však pozor na to, čo kupujete. Na trhu sú kvalitné jednodruhové 100 % čisté oleje z koriandra, no rovnako aj koriandrové oleje miešané s ďalšími rastlinnými olejmi, napríklad slnečnicovým. Koriandrový olej môžete na podporu zdravia užívať dvakrát denne, a to malú lyžičku ráno nalačno a večer pred spánkom. Olej môžete využiť v rámci studenej kuchyni. Nie je vhodné ho tepelne spracovávať. Vnútorne je ho možné používať ako výživový doplnok na prevenciu vyššie spomínaných zdravotných problémov alebo ako podporné prírodné liečivo pri vzniknutých ťažkostiach.

Koriandrový olej je tiež vhodné využívať zvonka. Pri problémoch s očami, napríklad nepríjemnom zápale, namočte tampón do vodou zriedeného oleja z koriandra a potierajte ním oči. Olej tiež môžete aplikovať priamo na kožu. Zmiernite tak zápaly v pokožke a celkovo sa zlepší aj jej stav. Ak vás trápia nejaké problémy s ústnou dutinou, napríklad bolestivé afty, pridajte olej opäť do vody a zmes použite na vyplachovanie úst. Vytvoríte si tak prírodnú ústnu vodu so silnými antiseptickými účinkami.

Pozri aj: Ako odstrániť škvrny od červeného vína? Toto pomôže, no konaj rýchlo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 09.03.20 23:11

karma
109.00

Koriandrový olej by sa teda oplatil kúpiť...má toľko benefitov.A práve môj muž má teraz trochu problémy so žalúdkom a trávením.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní