Pozor, hrozí každému! Ako zvládnuť vianočné prejedanie a necítiť sa ako balón?

Pozor, hrozí každému! Ako zvládnuť vianočné prejedanie a necítiť sa ako balón?

Už zajtra sa budú v mnohých domácnostiach prehýbať stoly všetkými tými dobrôtkami, na ktoré sme sa už tak dlho tešili. Treba si však uvedomiť, že vianočné sviatku sú príliš veľkou záťažou a v podstate aj skúškou pre náš žalúdok. Zrazu nebudeme mať dostatok pohybu, budeme mať čas na oddych a relax, no to sa môže podpísať pod ťažobu na žalúdku, ktorá nás v krajných prípadoch môže zaviesť do nemocnice. Hoci sa tento scenár opakuje každý jeden rok, kedy jeme piate cez deviate, no sme proste nepoučiteľní a aj napriek tomu si doprajeme. Veď tým maškrtám sa ani nedá odolať!

Treba si však uvedomiť, že takýmto spôsobom, kedy jeme všetko čo naše oči vidia, si rozťahujeme žalúdok, čo môže viesť k priberaniu na váhe. Lekári preto pred sviatkami varujú a neodporúčajú preháňať to s jedením. Ako sa teda vyhnúť prejedaniu počas sviatkov a aká je prvá pomoc pri prejedení sa?

Odporúčame: Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!

ako nepribrať počas sviatkov

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vyhnúť prejedaniu?

Lekári odporúčajú stanoviť si harmonogram dňa. Dávno vieme, že hladovka na Štedrý deň nám nepomôže uvidieť zlaté prasiatko, tak prečo ju dodržiavať. Aj keď je to tradícia, no nie je pre nás prospešná, pretože po celom dni dokážeme zjesť v krátkom čase veľké množstvo jedál. Namiesto toho je vhodné rozplánovať si jedlá na celý deň – počas celého dňa postupne zapĺňať žalúdok a nechať si dostatok času na trávenie všetkých jedál. Psychológovia tiež odporúčajú zamestnať sa. Vymyslieť si aktivity na celý deň, aby sme predišli prejedaniu sa.

Tiež platí, že by sme nemali zabúdať na dostatočný pitný režim. To znamená, že by sme počas dňa mali vypiť dostatok čistej vody. Nie alkohol a ani sladené vody, ktoré predstavujú zbytočné kalórie naviac. Namiesto zákuskov je vhodné dať si za hrsť orieškov alebo čerstvé ovocie či zeleninu.

Počas sviatkov by sme sa mali vyhýbať aj vyprážaným jedlám. Poprípade, ak už si nejaké doprajete, tak by ste si mali dopriať aj prechádzku na čerstvom vzduchu. Aj to vám môže pomôcť pri trávení a rovnako aj pri zmiernení pocitu plnosti. No a na záver si uvedomte, že to, čo nie je na očiach, tak to vás nebude pokúšať!

čo pomáha na pocit plnosti

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť pri pocite plnosti?

Síce sme si vyššie uviedli, ako predísť prejedaniu sa, no je vhodné povedať si aj to, čo robiť v prípade, keď nie je vaša vôľa pevná a vy ste si jednoducho dopriali. Pri pocite plnosti a ťažoby na žalúdku je najlepšie obsah žalúdka vyvrátiť. V priebehu krátkeho času tak pocítite úľavu na žalúdku. Vhodné je nastaviť si diétny režim. Ten by mal spočívať v konzumácii ľahších jedál, dopĺňaní tekutín a rovnako aj v pravidelnom pohybe.

Z domácich tipov a trikov mnohí odporúčajú mätový čaj, ktorý pomáha aktivovať trávenie. Dopriať by ste si ho mali po sýtom jedle. Skvelo funguje aj škorica, ktorá má výborný vplyv na tráviaci systém. Ten v podstate pomáha rozbiehať. Sóda bikarbóna zase neutralizuje žalúdočné kyseliny a pomáha zmierniť pocit plnosti odgrgnutím. V poslednom rade sa oplatí vyskúšať aj ďumbier lekársky. Čaj zo zázvoru pomáha upokojiť podráždený tráviaci systém.

Zaujme ťa: Ovocie hurmikaki ako jesenná bomba: Kedy je zrelé a čo všetko je v jeho moci?

Body Fat Killer

Zdroj: Body Fat Killer

Nápoj, ktorý pomáha tiež!

Pri pocite plnosti môžeme pociťovať aj ťažobu na žalúdku. Proste ako keby sme zjedli kamene, ktoré náš tráviaci systém nedokáže spracovať. To je dôsledok všetkého, čo sme si neodpustili a zjedli. A čo keď ten zemiakový šalát bol taký dobrý, že aj jedna dupľa bola málo?! Vyššie sme vám uviedli zopár babských trikov, ktoré pri prejedení sa dokážu zázraky. No mali by ste vedieť, že existuje ďalší nápoj, ktorý vám pomôže zlepšiť trávenie a tiež podporí fungovanie intestinálneho traktu.

Funkčný osviežujúci nápoj – Body Fat Killer, obsahuje bioaktívne látky, ovocné šťavy z grapefruitu a ananásu, vlákninu, jablčný ocot, rastlinné výťažky a L-karnitín. Jeho primárnym cieľom je hĺbkový DETOX organizmu a zlepšenie fungovania intestinálneho traktu.

Zaujímavé na ňom je aj to, že pomáha regulovať hmotnosť, a to prirodzeným spôsobom. Tento nápoj dokáže zasýtiť a zároveň zlepšiť trávenie. Tiež musíme podotknúť, že pozitívne ovplyvňuje zdravie a pohyb čriev. Činnosť svojho tráviaceho traktu tak môžete rozhýbať aj týmto funkčným nápojom, ktorý vám pomôže zmierniť pocit plnosti. Necíťte sa ako balón, ktorý čoskoro vybuchne. So správnymi nápojmi, ktoré sú esom v rukáve, sa môžete aj vy počas sviatkov cítiť príjemne.

BODY FAT KILLER tiež prispieva k:

  • normálnemu metabolizmu sacharidov
  • normálnej funkcií štítnej žľazy
  • pravidelnosti & činnosti čriev

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 24.12.20 07:21

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 29.12.20 17:41

KS
karma
133.00

Vianoce sú jediným obdobím v roku, kedy si doprajem všetko a bez zbytočných výčitiek :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.21 10:34

AK
karma
100.00

Na Vianoce si treba dopriať najmä zdravé potraviny

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní