Pozor, náhla zmena osobnosti je nebezpečná! Ako ju spoznáš?

Pozor, náhla zmena osobnosti je nebezpečná! Ako ju spoznáš?

Osobnosť človeka sa prirodzene vyvíja vekom. Keď sa mení časom, je to normálne a úplne prirodzené. Ak teda v súčasnosti reagujete na určitú situáciu inak, ako by ste reagovali v dávnej či ďalekej minulosti, dôvod na obavy nie je. Ak však útočí náhla zmena osobnosti, môže to znamenať niečo oveľa vážnejšie, napríklad aj zdravotný problém. Ako odlíšiť náhlu zmenu osobnosti napríklad od celkom obyčajnej zmeny nálady? Niekedy to nemusí byť jednoduché.

Prejavuje sa rôzne

Zmena osobnosti spočíva v celkovej zmene ľudského správania a prejavuje sa rôznymi spôsobmi. Niekedy ju zaznamenávate ako nezvyčajnú či úplne neprirodzenú reakciu človeka na danú situáciu. Prezradiť ju môže aj necharakteristické správanie pre človeka. Zrazu sa správa agresívnejšie alebo je naopak príliš euforický. Medzi okaté znaky náhlej zmeny osobnosti teda patrí hnev, nevhodné či neslušné správanie sa, výkyvy nálad, videnie preludov a impulzívne správanie sa.

Pozri aj: TOP trendy z interiérového dizajnu na rok 2020: Toto musíš mať!

čo spôsobuje hnev

Zdroj: Shutterstock®

Čo ju spôsobuje?

Prečo môže nastať náhla zmena osobnosti? Dôvodov môže byť opäť viacero. Niekedy ju podmieni hlboký zármutok, inokedy sklamanie či strach. Najčastejšie však náhla zmena osobnosti vzíde z mentálnych porúch, akou je úzkosť, záchvaty paniky, posttraumatická stresová porucha, bipolárna porucha či schizofrénia. Z fyzických poranení môže náhlu zmenu osobnosti spôsobiť poškodenie predného laloku, mŕtvica, nádor na mozgu, otras mozgu a infarkt. V neposlednom rade môže náhlu zmenu osobnosti spôsobovať celkom obyčajná a bežná menopauza u žien, predmenštruačný syndróm, ochorenia štítnej žľazy, ale i dehydratácia, demencia či Parkinsonova choroba. 

dôsledky menopauzy

Zdroj: Shutterstock®

Sprievodné javy

Ako vidíte, príčin je naozaj mnoho. Keďže sa náhla zmena osobnosti často prejaví po úraze, môžu ju sprevádzať nebezpečné symptómy, ako je lapanie po dychu, abnormálny pulz, zmätenosť, závraty, točenie hlavy, náhle kŕče v nohách či rukách, bolesť na hrudi a problémy s rečou či videním. Ak sa popri náhlej zmene osobnosti objavujú i niektoré z týchto príznakov, mali by ste urýchlene navštíviť lekára. Ten zhodnotí, prečo sa u vás vlastne náhla zmena osobnosti prejavuje a ako ju liečiť. Liečba môže zahŕňať lieky, ale i terapiu či prvotné vyriešenie problému, z ktorého zmeny v osobnosti pramenia. 

Zaujme ťa: Vieš, aké je najdôležitejšie slovo v živote? Ušetrí ťa od zbláznenia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní