Je vedecky dokázané, že hrsť orechov či semien denne má na ľudský organizmus blahodarné účinky. Orechy a semená sú skvelé, obsahujú zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a iné zdraviu prospešné látky.
Konzumácia orechov sa odporúča pri diétovaní, ale aj na rekonvalescenciu pri kardiovaskulárnych chorobách, pri zvýšenom cholesterole či pri cukrovke.
Bude ťa fascinovať: Úžasné outfity na vianočný večierok: Ktorý si vyberieš ty?
Všetky tieto benefity sú naozaj super, no vedci dokázali, že pred konzumáciou je dôležitá samotná aktivácia orechov a semien, ktorá ešte podčiarkne ich pozitívne účinky a umožní telu semená lepšie absorbovať. Ich chuť sa pritom vôbec nemení!
Aktivácia = namáčanie
Čo to teda tá aktivácia semien a orechov vlastne je? Ide o úplne jednoduché namáčanie orechov a semien predtým, ako ich skonzumujete. Potrebujete pritom len obyčajnú vodu, nič viac. Požadované orechy zopárkrát prepláchnite, potom ich namočte do misky s vodou. Najlepšie je aktivovanie orechov počas noci, aby boli ráno pripravené na konzumáciu, dajte si však pozor na to, ako dlho, aký druh orechov treba namáčať. Okrem toho je dobré vodu vymeniť aspoň po 3-4 hodinách.
Bude ťa zaujímať
Prečo orechy aktivovať?
Pýtate sa, prečo by ste si mali prejsť toľkou „drinou" predtým, než si dáte jednu hrsť orechov za deň? Tí, ktorí to už vyskúšali nedajú na aktiváciu týchto potravín dopustiť. Potvrdzujú totižto teóriu, že aktivované orechy a semená ľudské telo jednoduchšie absorbuje aj strávi. Nepôsobia potom na organizmus zaťažujúco.
Pozri aj: Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí
Okrem toho obsahujú orechy a semená prirodzený obsah kyseliny fytovej, ktorá je dôvodom, prečo naše telo neprijíma benefičné látky obsiahnuté v orechoch a semenách správne, alebo dokonca vôbec. Je akýmsi blokátorom, ktorý práve aktivácia odstraňuje.
Bude ťa zaujímať
Každý orech je iný
Každý orech či semeno sú odlišné svojou konzistenciou aj veľkosťou. Zatiaľ, čo mandle musíte namáčať dlhšie, kešu takú dlhú aktiváciu nepotrebujú. Pomôže vám tento jednoduchý návod:
- Lieskové orechy, pínovié oriešky pekanové a vlašské orechy a arašidy namáčajte 7 – 12 hodín.
- Kešu oriešky namáčajte 3 – 6 hodín.
- Mandle namáčajte 12 – 14 hodín.
- Slnečnicové a tekvicové semená namáčajte 7 – 10 hodín.
Bude ťa zaujímať: Trápi ťa nespavosť? Poznáme možnú príčinu!
- Anketa
SKÚSITE AKTIVÁCIU ORECHOV A SEMIEN?
Odpovedalo 183 ľudí