Prečo jesť čerstvý kôpor?

Prečo jesť čerstvý kôpor?
  • 24.07.2015
  • Lucia Hausknechtová

Kôpor je jednoročná bylina, ktorá sa vám ľahko rozrastie v záhrade. Na pestovanie nie je náročný a hodí sa nielen do tradičných kôprových omáčok, ale taktiež do nátierok či polievok.  

Odvar z kôprových semienok posilňuje vlasy a pridávať do jedla by si ho mali aj dojčiace matky, pretože povzbudivo účinkuje na činnosť mliečnych žliaz.

Pestovanie kôpru v záhrade

Zasadiť kôpor v záhrade môžete kedykoľvek od marca až do septembra a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť. Kôpor obľubuje vlhšiu pôdu a zasadiť by ste ho mali na slnečnejšie miesto. Zbierajú sa mladé listy a semienka. Pri zbere semien sa väčšinou odreže vrchná časť byliny a nechá sa na teplom, suchom mieste vysušiť. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Nákup

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na zdravie

Semená kôpru obsahujú silice, bielkoviny, železo a vitamín C. Kôpor pomáha pri tvorbe žalúdočných štiav a povzbudzuje činnosť čriev. Taktiež pomáha pri nadúvaní a mali by ho konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom.

Odporúča sa dojčiacim matkám, vďaka pozitívnym účinkom na tvorbu materského mlieka a následne na zmiernenie vetrov u dojčiacich detí. V neposlednom rade zvyšuje imunitu a pomáha pri prechladnutí alebo chrípke.

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Kôpor v kuchyni

Kôpor používali v kuchyni už naše prastaré mamy. Tradičná kôprová omáčka sa aj dodnes pripravuje v našich domácnostiach. Okrem toho môžete kôpor pridať do rôznych šalátov, polievok alebo zamiešať k vareným zemiakom. Ak kôpor neobľubujete, okrem čerstvej bylinky môžete v kuchyni vyskúšať jej sušenú verziu, ktorá nie je tak aromatická. 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 24.07.15 08:08

MZ
karma
92.00

kôpor je úžasný a využívame ho dosť často či už do šalátov , omáčok , polievok, bieleho jogurtu k rôznej zelenine a grilovanému mäsku

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.08.15 11:05

JK
karma
100.00

mám ho plnú záhradu a používam len to netreba preháňať lebo je aromatický

  • 0
Odpovedať

beata kolkova 09.08.21 07:57

BK
karma
-1.00

Ja kopor davam vsade,milujem jeho vonu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní