Prečo konzumovať králičie mäso? Odteraz mu určite neodoláš!

Prečo konzumovať králičie mäso? Odteraz mu určite neodoláš!
  • 25.01.2018
  • Nikola Benkovská

Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Má jedinečnú chuť a obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Králičie mäso bolo dokonca označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa.

Dokážeme ním bojovať proti rakovine, schudnúť ale aj vylepšiť kvalitu našej pokožky. Počula si už o jeho kvalitách? Prečo by sme ho mali zaradiť do našich jedálničkov? A aké benefity pre zdravie sa v ňom ukrývajú? 

Pozri aj: Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Čo obsahuje králičie mäso?

Napriek vzácnym nutričným hodnotám a úžasným výhodám králičieho mäsa klesla jeho spotreba oproti roku 1989 na viac ako polovicu. Lekári odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa najmä tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí veľmi dôležitú úlohu.  Napríklad 100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramov tuku. Králičie mäso obsahuje veľké množstvo lecitínu a málo cholesterolu, čo je vynikajúcou prevenciou arteriosklerózy. Králik tiež poskytuje dôležité vitamíny PP a B1, z minerálnych látok predovšetkým vápnik a železo. Je preto súčasťou rôznych diét, najmä redukčných, pri rekonvalescencii, pri chorobách tráviaceho traktu a žlčníka. Aj pre zdravých ľudí predstavuje hodnotnú zložku zdravej stravy. Mäso z králika môžeme pripraviť na rôzne spôsoby - pečením, dusením, varením, vyprážaním alebo grilovaním.

jedlo z králika

Zdroj: Shutterstock®

Králičie mäso proti rakovine

Podobne, ako aj u iných druhoch mäsa by sme mali králičie mäso konzumovať v období mimo intenzívnej fyzickej aktivity – nehodí sa preto ako posledné jedlo pred náročnou fyzickou aktivitou. Príjem ľahko stráviteľných bielkovín v tomto mäse je však vhodný napríklad na večeru – v nočných hodinách podporí regeneráciu a reparáciu svalovej hmoty.  Zaujímavou skutočnosťou, ktorou vyniká iba králičie mäso je, že telo králika do svojich siedmich mesiacov neprijíma stroncium-90. Ide o prvok, ktorý ak sa dostane do živého organizmu, môže sa zabudovať do kostného tkaniva a je potenciálnym zdrojom vzniku rakoviny. Králik je preto vhodný na liečbu rakoviny, pretože jeho mäso je schopné znížiť dávku prijatého žiarenia. Medzi ďalšie výhody králičieho mäsa môžeme zaradiť aj fakt, že slúži ako vynikajúci antioxidant, zlepšuje syntézu DNA a taktiež pozitívne vplýva na dobrý stav našej kože. Neobsahuje cholesterol, herbicídy, pesticídy a ďalšie stopové chemické látky ani žiadne ťažké kovy.

Zaujme ťa: Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

recept z králika

Zdroj: Shutterstock®

Dbaj na výber mäsa!

Pri pravidelnej konzumácii králičieho mäsa sa môžeš tešiť na zdravý chod metabolizmu v tvojom tele. Ak ale chceš z králika získať tie najlepšie benefity, treba ho vyberať veľmi rozumne! V obchode vyberaj čo najčerstvejšie mäso - bez modrín a podliatin, bez zápachu a so svetloružovou farbou. Králičie mäso je tiež zdrojom purínov. Preto by sa mu mali vyhýbať ľudia so zvýšenou hladinou kyseliny močovej alebo pacienti, ktorým bola diagnostikovaná dna. Toto mäso je obľúbené najmä vo Francúzsku, kde ho pripravujú najmä pečením s cesnakom a horčicou, s plnkou z vnútorností a šampiňónov, dusením na keli alebo s hráškom. V Taliansku je pochúťkou predovšetkým králičie ragú. A v  Rakúsku robia z králičej pečene a mäsa výbornú paštétu.

surový králik

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie výhody králičieho mäsa:

  • Obsah proteínu v králičom mäse je vyšší ako v jahňacom, bravčovom, hovädzom aj teľacom, a percento telesného tuku je rovnaké ako v hovädzom mäse.
  • Ďalšie vitamíny, ktoré králičie mäso obsahuje:  kyselina askorbová, vitamín B12, B6, pyridoxín, fosfor, železo, kobalt, rovnako ako draslík, mangán a fluór.
  • Mäso králika sa dokáže veľmi dobre absorbovať do tela (90%), zatiaľ čo hovädzie mäso sa absorbuje iba na 60%.
  • Králičie mäso sa odporúča aj pri rôznych alergiách, pretože s pomedzi všetkých druhov mäsa obsahuje najmenej alergénov.
  • Dokonale reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Králičí tuk je veľmi zdravý, používa sa aj ako liek na kašeľ alebo bronchitídu.

Vyskúšaj aj: Recept: Cesnaková polievka s klobáskou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Peter Daniš 25.01.18 07:01

PD
karma
-1.00

mňamka :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 25.01.18 07:47

SK
karma
114.00

králikov sme chovali a mäsko mávali častejšie na stole, pripravovala som ho na rôzne spôsoby - pečené so slaninkou, cesnakom a rozmarínom, na smotane...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.01.18 09:05

ĽŠ
karma
100.00

Často pripravujem a to som ani netušila o toľkých benefitoch, super!

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 25.01.18 13:10

MM
karma
100.00

my sme doma chovali králiky a celá rodina sme sa ich prejedli, po prečítaní článku sa budem musieť prekonať

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 25.01.18 13:36

MB
karma
98.00

namich je luto spapat ich ...

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 25.01.18 14:22

MD
karma
132.00

My sme chovali králiky keď som bola dieťa, samozrejme mávali sme ich aj na tanieri, akurát že ma nevedeli presvedčiť to zjesť. Mne totiž robil zle už aj pohľad na to telíčko na pekáči...dodnes som to neprekonala..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 25.01.18 14:58

PV
karma
113.00

Juuuj ,nie... Nemám rada králičie mäso.. Jedla som ho len jediný krát.. Neviem, možno bolo zle pripravené , ale nikdy viac som ho už nechcela ..!!! Keby mi niekto dal pred nos tanier a nevedela by som ,že to je králik ,a chutilo by to vynikajúco ,tak by som ho zjedla..

  • 0
Odpovedať

Ludmila Pechová 25.01.18 21:01

LP
karma
-1.00

pečený so slaninou - no veľmi dobré

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 26.01.18 07:48

SK
karma
86.00

doteraz chováme doma zajačiky..... bol rok keď sa nám nedarilo....zasiahol ich nejaký králičí mor...... otec spravil špeciálne klietky aj so sietkami proti komárom a hmyzu a odvtedy sa nám darí s chovom.... takže králičie mäsko papáme týždenne raz ak nie dva krát... pripravujeme z neho polievky, pečeného na cibuľke, sviečková zo zajka je pochúťka pre labužníkov .... a pečený s haluškami.....

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 26.03.18 17:08

DB
karma
114.00

keď som bola dieťa,králikov chovali na dedine v každom dome,no potom bolo jednoduchšie mäso kupovať a teraz králičie mäso je vzácnosť skoro ako teľacina.výborný je králik dusený s hráškom a lečom.vyskúšajte,aj ten komu toto mäsko moc nechutí bude milo prekvapený.

  • 0
Odpovedať

kristýna ryglová 30.09.20 14:10

KR
karma
-1.00

My chováme králiky vonku v králikárňach a v každom koterci sú dva králiky, takže majú dostatok priestoru :-). V lete je dávame von na pastvu, aby sa prebehli a napásli sa čerstvej trávy. Dcéru s nimi baví behať, tak je dosť preháňa :-D. Cez zimu sú len v kotercoch a dávame im seno a kŕmeni , takže nič nehľadajú ani v zime a taký domáci králik na obed je vynikajúci :-) .

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní