Prečo si dopriať rybu častejšie, nielen na Vianoce?

Prečo si dopriať rybu častejšie, nielen na Vianoce?

Ako už je slovenským zvykom, na vianočnú večeru si skoro určite dáte kapra alebo inú rybu so zemiakovým šalátom. Okrem sviatkov však na Slovensku jeme rýb veľmi málo a prichádzame tak o zdravotné benefity živočíšnych omega-3 mastných kyselín.

Omega-3 mastné kyseliny sú nenahraditeľnou pomocou pre zdravie mozgu a nervového systému. Sú tiež dobré pre srdce, lebo znižujú riziko arytmie, hladinu triglyceridov a krvný tlak. Taktiež majú pozitívny vplyv aj na zdravie očí a celkovú imunitu. Získavať sa dajú nielen z rybieho tuku, ale aj orechov, rôznych olejov alebo avokáda. Avšak nie všetky zdroje omega-3 mastných kyselín sú si rovné.

Neprehliadni: Inšpirácie na perníkové dekorácie: Oživ svoju vianočnú výzdobu!

Vianoce a ryby

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je vstrebateľnosť

Živočíšne omega-3 majú väčšie zastúpenie mastných kyselín s dlhším reťazcom EPA a DHA ako tie rastlinné. Takto sa ukladajú priamo do bunkových lipidov a udržujú sa v cirkulácii človeka podstatne dlhšie než tie s krátkym reťazcom, ktoré naše telo rýchlejšie strávi a premení na energiu.

Rastlinné omega-3 obsahujú predovšetkým mastnú kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sebe pre naše telo nevyužiteľná, a preto ju telo musí premieňať na EPA a neskôr tiež na DHA. Avšak naše telo je schopné premeniť iba 2 – 5 % pôvodného množstva. Vstrebateľnosť je teda len veľmi malá, zatiaľ čo živočíšne omega-3 telo vstrebá až na 98 %.

„Najprirodzenejším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú hlavne tučné ryby. Obsahujú ich až niekoľkonásobne viac ako rastlinné zdroje. Preto je lepšie siahnuť po rybách než napríklad po orechoch alebo iných zdrojoch omega-3,“ dodáva výživová špecialistka Janka Trebulová.

OmegaMarine Forte+

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: NaturaMed Pharmaceuticals

Ryby a ich tuk

Zvlášť cenné sú polynenasýtené mastné kyseliny živočíšneho pôvodu, ktoré sa nachádzajú najmä v rybách z chladnejších oblastí, ako sú slede, makrely alebo lososy. Ryby sú studenokrvné živočíchy a nie sú schopné regulovať svoju telesnú teplotu. Zjednodušene povedané, aby boli schopné prežiť v studených vodách, museli sa adaptovať aj skladbou tuku vo svojich tkanivách a na bunkových membránach.

Polynenasýtené tuky majú nízku teplotu topenia, a tak sú tekuté aj v podstatne nižších teplotách než nasýtené tuky. Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín umožňuje týmto živočíchom zachovať si životne dôležité biochemické procesy aj v chladnejších podmienkach a pre nás sú tak vítaným zdrojom omega-3. 

Americká asociácia srdca (AHA) odporúča týždenne zjesť dve porcie rýb, teda okolo 200 gramov. Nie je to vôbec veľa, ale len 18 % Slovákov konzumuje ryby každý týždeň a neprijíma tak dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín. Denný prísun omega-3 vám pomôžu ustrážiť výživové doplnky OmegaMarine Forte+ od NaturaMed Pharmaceuticals. Obsahujú vysoko koncentrovaný olej z čerstvých nórskych lososov a na zaistenie dennej potreby stačí užiť 2 kapsuly.

Mesačné balenie OmegaMarine Forte+ teraz môžete vyskúšať zadarmo, a to len za cenu poštovného a balného. Viac informácií o produkte aj aktuálnej akcii získate na webovej stránke www.omegamarineforte.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 20.12.18 13:38

MC
karma
109.00

Ryby máme radi aj keď ich často nekonzumuje.Rybára doma nemáme,a mrazené mi nechutnajú.

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 20.12.18 18:22

AH
karma
115.00

Ryby konzumujem často, aj napriek tomu som si objednala výživový doplnok od Natura Med. Predsa len si myslím, že je to pre organizmus potrebné

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.12.18 21:54

ĽŠ
karma
100.00

Na rybky nedáme dopustiť, nielen vo vianočnom čase.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní