Prečo staviť na výplach nosa a nosových dutín? Ako ti pomôže?

Prečo staviť na výplach nosa a nosových dutín? Ako ti pomôže?

Ak patríte k alergikom, je možné, že ste už niečo podobné, ako je výplach nosa vyskúšali. Je to totižto jeden z účinných spôsobov, ako udržať svoju nosovú dutinu „čistú“ bez prítomnosti alergénov spôsobujúcich sťažené dýchanie, spôsobujúcich „odmäk“ v nose a pod. Je nám jasné, že nie každý z nás trpí nejakými alergiami, no aj napriek tomu by ste niekedy mali takýto výplach nosových dutín vyskúšať, pretože jeho účinky zďaleka prevyšujú len pôsobenie na alergie. Síce takýto výplach nemusí byť ani zďaleka príjemný, stojí však za vyskúšanie!

Na podobný výplach nosovej dutinu potrebujete len 3 základné veci: fľašu alebo nádobku na výplach nosa, soľ a vodu. Áno len tieto zložky vám pomôžu odstrániť akýkoľvek existujúci hlien alebo alergén, ktorý upcháva a dráždi nosovú sliznicu. Dokonca, tí, ktorí nosový výplach praktizujú potvrdili, že sa im zlepšil čuch, vďaka čomu dokážu intenzívnejšie vnímať vône a pachy.

Tú však nastáva veľmi dôležitá otázka: Je takéto vyplachovanie nosových dutín bezpečné? Lekári tvrdia, že áno! Pokiaľ je systém na výplach nosa používaný správne, hlavne bezpečne a s mierou.

Pozri aj: Poznáš zázračné účinky skorocelu? Prečo ho mať stále po ruke?

preplach nosových dutín

Zdroj: Shutterstock®

Kedy vyskúšať výplach nosových dutín?

Pravdou je, že výplach nosových dutín je prospešný pre všetkých, pretože robí váš nos zdravší a nosové cesty prechodnejšie. Samotný výplach pomáha z nosa vylúčiť toxíny, alergény, ale aj hlien. Neexistujú žiadne nevýhody a nepriaznivé účinky, ktoré by boli nejakým spôsobom nebezpečné pre zdravie človeka. Jediné, čo platí, tak nosový výplach by ste nemali vykonávať vtedy, keď máte žltkavý alebo do zelena sfarbený sekrét, pretože v takom prípade si môžete infekciu zaviesť do dýchacích ciest či do ucha.

Popravde, najlepší čas na vykonanie výplachu nosa a nosových dutín je pri prechladnutí alebo pri alergiách. Takýto výplach prispieva k zvlhčeniu nosovej sliznice a odstráneniu všetkých nečistôt, ktoré sú v ňom usadené. Kto má z takéhoto výplachu najväčší prínos:

  • každý pri prechladnutí
  • alergici
  • pacienti po operácii nosa
výplach nosa

Zdroj: Shutterstock®

Zásady, ktoré potrebujete ovládať pri vyplachovaní nosa

Vyplachovanie nosa môže byť bezpečné a hlavne mimoriadne účinné len vtedy, keď budete mať na pamäti a budete ovládať niekoľko zásad:

  1. Ak používate rôzne spreje proti alergiám alebo spreje na upchatý nos a zvlhčenie nosovej sliznice, tak majte na pamäti, že najlepšie bude, ak si najprv spravíte nosový výplach a až potom aplikujete sprej. Takto totižto bude sprej účinnejší a efektívnejší.
  2. Na výplach nosa nikdy nepoužívajte priamo vodu z vodovodu. Najlepšie je siahnuť po filtrovanej alebo prevarenej vode a následne vychladnutej vode.
  3. Nezabúdajte na to, že kanvičku alebo fľašu, ktorú používate na výplach nosových dutín je potrebné po použití dôkladne umyť a nechať vysušiť.
CLIN SIN med

Zdroj: Shutterstock®

Súprava na výplach nosa a nosových dutín

Nie je nič jednoduchšie, ako si spraviť nosovú sprchu. Základom je nájsť vhodný produkt, ktorý bude vysoko nápomocný. Vtedy už len stačí nakloniť hlavu na bok, k nosnej dierke priložiť prostriedok na vykonanie sprchy a zatlačiť. Takým produktom je CLIN SIN med slúžiaci na výplach nosa a nosových dutín. Pamätajte však na to, že po vypláchnutí nosa je potrebné dostať z neho všetku vodu (smrkaním), pretože najmä v zimnom období môže voda v nose prispieť k tvorbe zápalu a ďalších zdravotných problémov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Zuzana Szocsova 06.12.18 22:18

ZS
karma
100.00

hm neskusala som este

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní