Prezradíme ti: Naozaj má brokolica protirakovinové účinky?

Prezradíme ti: Naozaj má brokolica protirakovinové účinky?

Všetci už dávno vieme, že brokolica jednoducho patrí k zdravému stravovaniu. No táto nesmierne dôležitá zelenina môže poskytnúť ešte väčšiu dávku zdraviu prospešných látok pre naše telo, ako si myslíme. 

Jednou z najčastejších otázok, týkajúcich sa tejto chutnej zeleniny je, či má brokolica protirakovinové účinky a či má naozaj viac železa, ako špenát. Kde je teda pravda? Môžeme ju jesť každý deň? Nestratí tepelnou úpravou svoje blahodarné účinky?

Odporúčame: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?

brokolicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Najväčšie benefity

Brokolica obsahuje množstvo látok, ktoré prispievajú k:

  • Ochrane pred poškodením buniek: obsahuje glukozinoláty a vitamín C, u ktorých sa dokázalo, že bojujú proti oxidačnému stresu.
  • Zlepšeniu hladiny cukru v krvi: zároveň obsahuje látky, ktoré môžu inhibovať produkciu glukózy.
  • Zníženiu rizika rakoviny: podľa štúdií môže znížiť riziko vzniku rakoviny v mnohých tkanivách, vrátane pľúc, močového mechúra a prostaty.
varená brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Teraz, keď poznáte základy, prezradíme si viac o príprave brokolice tak, aby ste získali čo najviac antioxidantov a vitamínov. Najčastejšia otázka pri príprave býva, ktorá časť brokolice je zdravšia a lepšia. Pochopiteľne, stonky to v tomto prípade nebudú. Okrem toho, že sú vláknité a aromatické, vrcholy brokolice môžu obsahovať viac živín, ako stonky.

Štúdia ukázala, že vrchná časť brokolice má najvyšší podiel bioaktívnych zlúčenín, v porovnaní s brokolicovými stonkami. Tiež poskytujú dva až trikrát viac zdravých glukozinolátov a asi dvakrát toľko polyfenolov, v porovnaní so stonkami. To však neznamená, že treba polovicu brokolice vyhodiť do koša. Stonky viete napríklad využiť do smoothie alebo si ich nakrájať na kocky a opražiť na olivovom oleji, spolu s ďalšou zdravou zeleninou.

Môžeme jesť surovú brokolicu? Ako sa pripravuje správne? Nebojte sa, aj na tieto otázky máme odpoveď. Surové alebo dusené sú, samozrejme, najlepšie. Varená brokolica si však zachováva iba 40%  obsahu zdravých látok. Pokúste sa pridať nevarené brokolicové kúsky do vašich šalátov alebo ich len ľahko upravte nad parou a dochuťte olivovým olejom. Vitamín C a glukozinoláty v brokolici sú tiež rozpustné vo vode, čo je opäť problém počas procesu varenia. Ak si chcete udržať čo najvyšší obsah vitamínu C, skladujte brokolicu v chladničke.

Odporúčame: Nebezpečný viscerálny tuk: Ako zistíš, že ho máš v tele nadbytok?

brokolicový šalát

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

MÁTE RADI BROKOLICU?

Odpovedalo 79 ľudí  

Áno
99%
Nie
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 03.04.18 07:58

ĽŠ
karma
100.00

Brokolicu pripravujeme na rôzne spôsoby a v poslednom čase dominuje v surovom stave.

  • 2
Odpovedať

Natália Lobodášová 03.04.18 08:13

NL
karma
105.00

Brokolicu som kedysi vôbec nemusela, ale teraz ju zjem v akomkoľvek jedle :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.04.18 08:55

MM
karma
100.00

máme radi brokolicu, rada chrumkám surovú, chutia mi hlavne stonky a teraz som sa dočítala, že majú najmenej účinných látok

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 03.04.18 10:11

MB
karma
98.00

brokolica je superpotravina

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 03.04.18 10:31

KK
karma
90.00

brokoli mám rada a je mi jedno aké má účinky, je proste chutná na všetky spôsoby

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.04.18 14:02

DB
karma
117.00

brokolica je moja obľúbená zelenina...

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.04.18 20:41

MC
karma
109.00

Rada pripravujem polievku z brokolice,tiež zapekanú brokolicu .Surovú som ju ešte nejedla.

  • 0
Odpovedať

Renáta Gallerová 03.04.18 22:02

RG
karma
108.00

U nás sa najviac osvedčila krémová brokolicová polievka. Predtým sme brokolicu vôbec nejedli, no raz som vyskúšala uvariť túto polievočku a veľmi sme si ju obľúbili. Hlavne ma teší, že chutí aj deťom.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.04.18 22:26

karma
109.00

Brokolicu máme radi všetci v našej rodine,aj môj vnuk si obľúbil brokolicovú krémovú polievku.Okrem polievky ju pripravujem aj s praženicou a už som ju aj obaľovala ako karfiol.Brokolicu by mali jesť najmä chlapi,kvôli prostate.

  • 0
Odpovedať

Katarína Gašová 04.04.18 17:28

karma
91.00

Milujem brokolicu a najčastejšie ju dusím, surová mi pripomína chuťovo kaleráb :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.04.18 17:47

KK
karma
105.00

robievam kuracie na brokolici a polievku, surovú som ešte nejedla, musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní