Rakovina nosohltana – k rozvoju prispieva viacero rizikových faktorov

Rakovina nosohltana – k rozvoju prispieva viacero rizikových faktorov

Po srdcovo-cievnych ochoreniach patria v súčasnej dobe medzi najčastejšie príčiny smrti rôzne nádorové ochorenia. Obrovským celospoločenským problémom je rakovina hrubého čreva, ktorej rozvoj v značnej miere súvisí s naším životným štýlom. Rozšírená je však aj rakovina pľúc a pankreasu a u žien i rakovina prsníkov. 

Naopak veľmi zriedkavým rakovinovým ochorením, ktorého vyšší výskyt možno pozorovať len v určitých častiach sveta, patrí rakovina nosohltana. Čo všetko je o tomto zákernom ochorení potrebné vedieť?

Zriedkavá rakovina nosohltana

Rakovina nosohltana predstavuje nádorové ochorenie časti horných dýchacích ciest. Nosohltan, odborne nasopharynx, predstavuje horný lievikovitý úsek hltana, do ktorého prúdi vzduch z nosovej dutiny. Ide o hornú časť hltana spájajúcu hltan s nosovou dutinou. Čo sa anatómie nosohltana týka, z oboch strán doň ústi Eustachova trubica, ktorá ho spája s dutinou stredného ucha. Pri vyústeniach týchto trubíc sú okrem toho ešte uložené nosohltanové mandle. 

Pod pojmom rakovina nosohltana sa pritom najčastejšie myslí konkrétne nazofaryngálny karcinóm, ktorý vo všeobecnosti radíme medzi nádory hlavy a krku. V našich končinách patrí tento typ rakoviny skôr k zriedkavým, jeho výskyt je v Európe či Severnej Amerike relatívne ojedinelý. Nádory nosohltana sú naopak rozšírené v juhovýchodnej Ázii, južných oblastiach Číny a v Hongkongu, ako aj na severe Afriky. 

Odporúčame: Vaginálna suchosť nie je vôbec zriedkavým problémom. Aké sú príčiny?

príznaky rakoviny nosohltana

Zdroj: Shutterstock®

Aké má rakovina nosohltana príznaky?

Karcinóm nosohltana nemá spravidla v počiatočných štádiách žiadne príznaky. U mnohých sa rakovina dlhý čas rozvíja bez akýchkoľvek sprievodných ťažkostí. Postupne sa obvykle pridávajú menšie zdravotné problémy, ktoré sú však často podobné sprievodným prejavom iných bežných ochorení (napr. nezávažných infekcií horných dýchacích ciest).

K typickým prejavom rakoviny nosohltana patria rôzne problémy s nosom a dýchaním cez nos, no pri prerastaní nádoru a tlačení na okolité štruktúry sa môžu objaviť aj ťažkosti so sluchom a prehĺtaním. 

Na nádor v oblasti nosohltana môžu poukazovať tieto príznaky:

  • častejšie krvácanie z nosa,

  • dlhodobý pocit upchatého nosa,
  • sťažené dýchanie cez nos,
  • výtok z nosa s prímesou krvi,
  • prímes krvi v slinách,
  • bolesti hlavy,
  • opuch krku,
  • problémy s prehĺtaním a bolesť pri prehĺtaní,
  • hučanie v ušiach,
  • pocity zaľahnutia v uchu,
  • strata sluchu (neraz len v jednom uchu),
  • opakované zápaly stredného ucha,
  • nebolestivé zväčšenie lymfatických uzlín v oblasti krku.

Sú známe príčiny rakoviny nosohltana?

Podobne ako to platí v prípade mnohých iných rakovinových ochorení, tak ani presné príčiny rakoviny nosohltanu nie sú úplne známe. Hovorí sa skôr o viacerých rizikových faktoroch, ktoré sa v menšej alebo väčšej miere môžu podieľať na rozvoji nádorov nosohltana. K významným činiteľom patrí v prvom rade infekcia EBV vírusom. Je dokázaná súvislosť medzi nákazou vírusom Epsteina a Barrovej a vznikom rakoviny nosohltana. Tento bežný herpetický vírus je hojne rozšírený aj v Európe, no v našej oblasti je skôr pôvodcom infekčnej mononukleózy.

Keďže je nádor v nosohltane bežný najmä v určitých častiach Ázie a na severe Afriky, predpokladal sa vplyv rasy na rozvoj tohto druhu rakoviny. Preukázaný však bol hlavne vplyv karcinogénnych nitrozamínov pri konzumácii sušených solených rýb v juhovýchodnej Ázii a severnej Afrike. 

Medzi ďalšie rizikové faktory nazofaryngálneho karcinómu radíme:

  • výskyt rakoviny nosohltanu v rodine,

  • mužské pohlavie,
  • vek 40+,
  • expozícia vírusu HPV,
  • fajčenie a alkoholizmus (nie sú ale považované za významné činitele).

Odporúčame: Svetom sa šíria opičie kiahne. Čo ich spôsobuje a ako sa prenášajú?

liečba rakoviny nosohltana

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika rakoviny nosohltana

Včasná diagnostika rakoviny nosohltana je pomerne komplikovanou záležitosťou, keďže ochorenie spravidla prebieha dlhý čas bez akýchkoľvek príznakov, prípadne sú prejavy len neurčité a ľahko zameniteľné s inými bežnými chorobami. Práve preto dochádza k diagnostike tohto vážneho ochorenia neraz až v pokročilých štádiách. 

Pri diagnostike lekár pacienta vyšetrí, sleduje prítomné príznaky a odoberie anamnézu. Potrebné je spravidla vyšetrenie na ORL oddelení (ušné, nosné, krčné). Odhaliť nádor môže pomôcť endoskopické vyšetrenie nosovej dutiny a nosohltana. Následne býva potrebný odber vzorky z podozrivého tkaniva (biopsia) a jej histologické vyšetrenie. Pre sledovanie výskytu prípadných metastáz môže lekár nariadiť aj magnetickú rezonanciu (MRI) či počítačovú tomografiu (CT).

Liečba rakoviny nosohltana

Karcinómy nosohltana predstavujú v mnohých prípadoch zákerný typ rakoviny. I keď to tak nie je vždy, často je pre ne typická tvorba metastáz a rýchle šírenie do iných častí tela. Najčastejšou metódou liečby rakoviny nosohltana je rádioterapia. Práve ožarovanie nádorových buniek v oblasti nosohltana máva spravidla najlepšie výsledky.

Avšak v prípade pokročilejších štádií a pri výskyte metastáz sa spravidla k rádioterapii pridáva aj chemoterapia, čiže liečba pomocou chemických liekov, obvykle takzvaných cytostatík. Chirurgická liečba sa bežne pri rakovine nosohltanu neuplatňuje, respektíve je táto metóda liečby v tomto prípade skôr zriedkavá, a to hlavne z dôvodu zložitého prístupu do oblasti výskytu nádoru.

Prognóza závisí od mnohých faktorov, v prvom rade od toho, kedy bolo ochorenie odhalené. Pri diagnostike počas neskorých štádií a pri rozvoji metastáz môžu byť šance na úplne zotavenie malé. Okrem štádia nádoru zohráva rolu aj vek či celkový zdravotný stav pacienta, ako aj odpoveď tela na aplikovanú liečbu.

Odporúčame: Listerióza a jej prejavy: Ako sa človek nakazí listériami?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Slováková 15.06.22 07:07

MS
karma
118.00

Ešte som o tomto menej rozšírenom druhu rakoviny nepočula.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.06.22 07:52

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemný druh tohto ochorenia.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 16.06.22 13:05

IM
karma
100.00

Nepríjemné a ešte aj problém včas to diagnostikovat

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní