Retencia moču môže mať hrozivé následky: Je príčinou rakovina?

Retencia moču môže mať hrozivé následky: Je príčinou rakovina?

Zadržiavanie moču v porovnaní s inými ochoreniami nie je úplne bežné, a tak sa o ňom často nehovorí. Skôr tí, čo trpia retenciou moču, sa snažia pred svojím okolím tento problém utajiť. Zadržiavanie moču pritom predstavuje nemožnosť vyprázdniť močový mechúr. Je to teda opak inkontinencie, pri ktorej dochádza k samovoľnému úniku moču. Pri retencii môžeme hovoriť o akútnom alebo chronickom zadržiavaní moču.

Akútne zadržiavanie moču predstavuje náhlu neschopnosť vyprázdniť močový mechúr. V tomto prípade aj napriek úsiliu z močovej trubice neodtečie ani kvapka moču. Dôvodom môže byť stiahnutie svalov vnútorného zvierača, ktoré nevieme ovládať. Akútna retencia je tiež sprevádzaná bolesťou močového mechúra, preto je pri nej potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Pri dlhodobej retencii moču môžeme hovoriť o chronickej retencii, pri ktorej sa pacienti síce môžu vymočiť, ale nedokážu vyprázdniť svoj močový mechúr úplne. Preto si poväčšine títo ľudia ani neuvedomujú, že trpia týmto problémom, až kým sa nezačnú objavovať ďalšie zdravotné ťažkosti, napríklad inkontinencia, infekcia močových ciest či prítomnosť baktérií v močovom trakte, ktoré spôsobujú ďalšie zdravotné komplikácie.

Pozri aj: Rakovina pažeráka: Ako sa prejavuje? Je ju možné včas rozpoznať?

čo spôsobuje zadržiavanie moču

Zdroj: Shutterstock®

Čo hrozí pri dlhodobej retencii moču?

Počkám deň – dva a až potom pôjdem k lekárovi. To je ten lepší prípad. No nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí sa lekárov takpovediac boja, preto radšej akýkoľvek problém pretrpia, než by mali vyhľadať pomoc. No ak vaše telo bude zadržiavať moč, môže to spôsobiť rad iných zdravotných problémov. Zvyškový objem moču v močovom mechúre predstavuje ideálne podmienky pre množenie a šírenie baktérií, čo môže prispieť k infekcii močových ciest.

Nakoľko moč obsahuje minerály, tak tie môžu prispieť k tvorbe močových kameňov, pri ktorých sa chirurgickému zákroku určite nevyhnete. Pri zadržiavaní moču dochádza ku vzniku tlaku, ktorý pôsobí na steny močového mechúra. Ten sa v snahe tlaku odolávať zväčší, čo spôsobí zúženie močovodu a to vedie k zhoršeniu odvádzania moču z organizmu. V krajnom prípade môže dôjsť k spätnému toku moču z močového mechúra do močovodov a následne až do obličiek. Tie sú takto ohrozené rizikom vzniku infekcie a následne je celý organizmus ohrozený možnou otravou krvi. Nehovoriac o tom, že môže dôjsť aj k zlyhaniu obličiek.

rakovina a zadržiavanie moču

Zdroj: Shutterstock®

Rakovina ako príčina zadržiavania moču

Príčin, prečo dochádza k zadržiavaniu moču v organizme, je viacero. Bežne sa však hovorí o zrastoch v močových cestách, ktoré mohli vzniknúť v dôsledku opakovaných zápalov. U mužov môže byť častou príčinou nezhubné zväčšenie prostaty, močové kamene, krvné zrazeniny či nádory.

Ďalšou často príčinou zadržiavania moču môžu byť nádory (napr. pri rakovine krčka maternice alebo pri rakovine prostaty). Častokrát sa retencia moču spája aj s tehotenstvom, teda so zväčšenou maternicou počas tohto obdobia. Problémy môžu pocítiť aj tí pacienti, ktorí podstúpili operáciu v oblasti močového traktu, alebo tí, ktorí užívajú analgetiká a anestetiká.

katéter pri retencii moču

Zdroj: Shutterstock®

Liečba retencie moču

V prvom rade je potrebná diagnostika zadržiavania moču. Urológ prostredníctvom vyšetrenia dokáže zmerať objem močového mechúra, dokáže odsledovať činnosť svalstva ako aj činnosť zvierača močového mechúra.

Liečba retencie môže byť rôzna, a to v závislosti od príčin, ale aj typu samotnej retencie. Niekedy aj obyčajný pohyb (chôdza) môže problém s retenciou vyriešiť. Vyskúšať tiež môžete „prírodný vodopád“ – stačí, ak si pustíte vodu a budete myslieť na príjemné veci. Pomôcť tiež môže teplý obklad na podbruško alebo cievkovanie pacienta. Pri cievkovaní je do močového mechúra zavedená mäkká dutá trubička, ktorá pomáha pri odvádzaní moču.

Predpokladáme, že už každý z nás zadržiaval moč dobrovoľne, napríklad pri dlhej ceste. Čas od času to nie je škodlivé. No ak moč budete zadržiavať častejšie, vystavujete sa rovnakému riziku, aké hrozí ľuďom nedobrovoľne trpiacich retenciou. Počúvajte teda vaše telo a toaletu navštívte hneď, ako vás mozog na to upozorní.

Neprehliadni: Tvar pupka a zdravie: Budeš prekvapená, aké problémy dokáže odhaliť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 14.01.20 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Treba počúvať svoje telo a predísť tak zbytočným zdravotným problémom pokiaľ sa dá.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 14.01.20 16:29

karma
113.00

dobré rady, neřídila jsem se a byl to problém

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní