Sacharidy ako cesta k optimálnemu zdraviu a štíhlosti

Sacharidy ako cesta k optimálnemu zdraviu a štíhlosti
  • 04.12.2015
  • Karolína Prokopová

Naše telá sú jedinečné. Len si pomyslite na celý ten systém, ktorý v nás pracuje a udržiava pri živote.

Tento kolobeh je taký dokonalý, že to ani nepociťujeme. V tomto článku sa budeme venovať jednej z najdôležitejších zložiek, ktorú naše telo pre svoje fungovanie potrebuje. Sacharidy sú dôležité a veľakrát podceňované. 

Tak ako proteíny a tuky, aj sacharidy by mali mať v našom jedálničku svoje miesto. Potrebné je však rozlišovať medzi dobrými a zlými sacharidmi

Odporúčame prečítať: Semienka pre vaše zdravie - ktoré sú tie najzdravšie

Čo sú to vlastne sacharidy? 


Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Mali by tvoriť podstatnú časť príjmu energie zo stravy. Sú rôzne druhy sacharidov, napríklad jednoduché cukry označované aj ako „rýchle cukry“. Klasickým príkladom je repný cukor. Energia z rýchlych sacharidov sa do tela dostáva rýchlo, majú preto vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka jesť viac a častejšie. Tým sa cukor dá označiť aj ako návyková látka. Ak si zvyknete jedávať sladké jedlá, prestanú vám chutiť normálne. Na obaloch ich nájdete vypísané aj ako glukóza, fruktóza či maltóza. Tieto cukry nie sú vhodné a je lepšie ich vynechať. Sú to presne tie, ktoré majú na svedomí priberanie. 

cukor

Zdroj: Shutterstock®

Sú však aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy alebo „pomalé sacharidy“. Energia sa z nich vstrebáva pomaly a majú nižší glykemický index. Často sa skladajú aj z nestráviteľných zložiek. Ich pravé mená sú celulóza, pektín či lignín. Súhrne ich označujeme ako potravinovú vlákninu. Tá umožňuje napríklad prežitie probiotických baktérií. Táto spolupráca sa potom podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. 

Aj keď „palivom“ v tele je glukóza, telo si ju dokáže vyrobiť aj zo zložitých sacharidov. Preto vôbec nemusíte jesť cukor, med a iné sladkosti. Vaše telo bude potom pracovať dokonca lepšie, ako keby ste jedli len cukor.

Množstvo sacharidov, ktoré má človek prijať za deň, záleží od jeho pohybovej aktivity. Čím viac pohybu, tým viac ich telo spáli.


Odporúčame prečítať: Zistili sme, čo je hlavným základom úspešného chudnutia

sacharidy

Zdroj: Shutterstock®

Na záver vám prinášame zoznam potravín, ktoré obsahujú tie správne sacharidy: 

  • šošovica
  • hrach
  • sójové bôby
  • sójové mlieko
  • pohánka
  • hnedá ryža
  • kukurica
  • jačmeň
  • zemiaky
  • paradajky
  • jahody
  • jablká
  • sušené slivky a mnoho iných 

Odporúčame prečítať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Dorotka Fuchsová 02.01.16 21:50

DF
karma
-1.00

skusim, ďakujem za perfektné info, ste super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní