Schizandra čínska: Superpotravina, ktorú si môžeš sama vypestovať

Schizandra čínska: Superpotravina, ktorú si môžeš sama vypestovať

Schizandra (lat. Schizandra chinensis) je niečo, čo môžeme pokojne a bez akéhokoľvek preháňania nazvať nabíjačkou energie a zdravia, jedným slovom životabudič. Niekedy je naozaj až neuveriteľné, čo všetko niektoré potraviny dokážu, vďaka sile, ktorou ich príroda obdarila. Čo myslíte, príde niekedy čas, keď nám tieto superpotraviny budú lekári predpisovať namiesto liekov, plných vedľajších účinkov? No, dosť bolo hypotéz, vráťme sa späť do reality a poďme sa bližšie pozrieť na rastlinu, ktorá za našu pozornosť rozhodne stojí!

Odporúčame: Problémy s hormónmi? Porazte ich prírodnou cestou !

bobule schizandry

Zdroj: Shutterstock®

Popínavá rastlina, prospešná „od hlavy po päty“

Schizandra (čín. Wu-wei-zi), s prívlastkom čínska, je rastlina, patriaca do skupiny lián či popínaviek, s červenými plodmi, plnými jedinečného obsahu. Za pozornosť ale nestoja len plody, pripomínajúce červené ríbezle, no aj koreň a listy schizandry. Nie náhodou sme spomenuli aj čínsky názov schizandry, pretože v preklade doslova znamená „ovocie piatich chutí“.

Áno, schizandra, ako jedno z mála ovocí, ponúka sladkosť, slanosť, ostrosť, kyslosť aj horkosť. Zrejme vás preto neprekvapí, že aj schizandra sa zaraďuje do skupiny svetových superpotravín.

pestovanie schizandry

Zdroj: Shutterstock®

Rastie aj u nás – pokojne si ju vypestujte!

Schizandra je tiež známa ako klanopraška alebo tiež magnolka čínska a limoník čínsky. Hoci pochádza z Číny, dnes už nie je ničím výnimočným stretnúť sa s ňou aj v našich končinách, dokonca si ju môžete samy vypestovať. Bez problémov odoláva aj našim mrazom a dorastá zhruba do päť až desaťmetrovej výšky. Pestovať ju môžete popri postavenej pergole, nakoľko ide o lianu.

Prečo by ste jej pestovanie mali zvážiť a oživiť ňou svoju záhradu? V prvom rade preto, že schizandra je doslova nabitá vitamínmi a minerálnymi látkami. Ale čo je na schizandre naozaj jedinečné, je jej vysoký podiel mimoriadne prospešných látok, nazvaných schizandrin a gomisin (patria medzi lignany). To všetko spôsobuje, že schizandra má schopnosť celkovo posilňovať a detoxikovať organizmus, posilňovať srdce, pľúca a celkovú imunitu, zlepšovať zrak, ako aj odstraňovať pocit hladu či únavy.

Inšpiruj sa: Vieš, prečo jesť karfiol? Toto nie je žiadna obyčajná zelenina!

účinky schizandry

Zdroj: Shutterstock®

Upokojuje a nakopáva súčasne

Kedysi sa schizandra hojne využívala ako prírodné sedatívum a prostriedok na nakopnutie k výkonnosti v jednom. Pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní preto rozhodne siahnite práve po schizandre. Zo schizandry sa pripravujú tak nápoje (napríklad čaje), plné zdravia, ako aj najrôznejšie výživové doplnky. Môžete si ju naložiť do liehu a používať ako tinktúru alebo si pripraviť chutný a zdravý džem, kompót, sirup, víno, marmeládu či lekvár. Jej plody je možné konzumovať tak čerstvé ako aj sušené. Zaujímavosťou je, že už napríklad žutie lístkov zo schizandry vás dokáže nabiť energiou a poslať únavu, aj tú dlhodobú, do neznáma.

Vyskúšaj: Slzovka obecná: Spoznaj bielu perlu Východu – nedá sa jej odolať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Tomáš Kamenár 20.08.18 11:51

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 20.08.18 20:54

IM
karma
100.00

ešte som o tom nepočula môže to byt dobré

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní