Šklbanie v oku: Je to len obyčajný tik alebo niečo vážnejšie?

Šklbanie v oku: Je to len obyčajný tik alebo niečo vážnejšie?

Šklbanie v oku vie byť veľmi nepríjemné, zvlášť vtedy, keď sa pre tento tik naše oko rozhodne vo chvíli, kedy sa na nás niekto uprene pozerá. Zrejme sa nemusíme pýtať, kto z vás už tento pocit zažil, je totiž natoľko bežný, že odpoveď nám je vopred jasná. Ak vás ale zaujíma, ako a prečo k tiku v oku dôjde, čítajte ďalej!

Šklbanie, zášklb, tik alebo, ak chceme byť veľmi odborní, myokýmia. Viacero výrazov, ten istý význam. Je to čisto spontánny jav a teda, ako isto viete, vôbec nie príjemný. Očný kŕč vás môže postihnúť tak na hornom viečku, ako aj na tom spodnom, prípadne v okolí oka. Pravdepodobne budete súhlasiť, že ide o jeden z najotravnejších spôsobov, ako sa nám vie telo pripomenúť.

Ako si však tento jav vysvetliť? V učebniciach by sme sa dočítali, že ide o kontrakciu svalov očného viečka, prevažne na jednom oku, len výnimočne naraz na oboch viečkach. Niekoho v tej chvíli oko svrbí, niekoho páli alebo bolí, iní majú potrebu neustále žmurkať, prípadne sa dostaví aj slzenie z oka. Do pár sekúnd, maximálne minút, tento problém sám pominie. Ak by však trval tik v oku dlhšie, prípadne by sa vám často a opakovane vracal, je čas navštíviť lekára.

Pozri aj: Riskuješ slepotu! Pozri, ako si nevedome poškodzujeme zrak

tik v oku

Zdroj: Shutterstock®

V hlavnej úlohe stres a únava

Mnohým ľuďom spúšťa šklbanie v oku hektický spôsob života a z neho vyplývajúci stres, či už dlhodobý alebo momentálny. Vinníkom je v tomto prípade aj chronická únava a nespavosť. V zásade teda môžeme povedať, že ide o upozornenie organizmu na jeho preťaženie, pričom jednou zo svietiacich kontroliek je práve šklbanie v oku. Pozitívne je však aspoň to, že tik v oku nie je nijako bolestivý ani nebezpečný.

Za tikom v oku môže stáť aj nedostatok horčíka, vody alebo spánku. Naopak, tik v oku sa vie ozvať aj vtedy, ak má telo niečoho nadbytok, väčšinou, keď to preháňate s kofeínom, energetickými nápojmi, alkoholom či nikotínom.

zášklby v oku

Zdroj: Shutterstock®

Tiky v oku a vážnejšie ťažkosti

Zášklby v oku má na svedomí aj dlhodobá práca na počítači a s tým súvisiace suché oči. Ale napadlo by vám spájať nepríjemné pulzovanie v oku aj so sklerózou multiplex? Naoko dva nezlučiteľné problémy majú oveľa viac spoločného, než by ste si mysleli. Do zoznamu vážnejších ťažkostí, ktorých signálom môže byť opakujúci sa tik v oku, musíme pripísať aj celkové slabnutie zraku, zápal očných viečok, tvárovú obrnu a poruchu lícneho nervu.

Šklbanie v oku je takisto sprievodným javom Parkinsonovej choroby. Pri podozrení na posledné uvedené ochorenia rozhodne neváhajte s návštevou lekára.

Prečítaj si: Kútiky na perách: Vieš, prečo vlastne vznikajú a ako ich ošetrovať?

čo je myokýmia

Zdroj: Shutterstock®

Ak vás šklbanie v oku postihuje častejšie, máme pre vás niekoľko tipov a rád, ako sa tohto nepríjemného javu zbaviť. A vedzte, že sú to tipy, ktorými neprospejete len očiam, ale vášmu organizmu všeobecne:

  • dostatok relaxu a kvalitného spánku
  • obmedzenie kávy a cigariet
  • práca na vedomom hlbokom dýchaní
  • dostatočný príjem horčíka a vitamínu B
unavené oči

Zdroj: Shutterstock®

A na záver už len jedna dobrá správa. Ak vám na šklbaní v oku najviac vadí predstava, ako smiešne musíte pôsobiť na iných, buďte pokojné. Napriek tomu, že vy máte v tej chvíli pocit, že vám očné viečko už-už vystrelí do vesmíru, napohľad ide o takmer nebadateľný zášklb, čiže nikto, okrem vás, ho nevníma.

- Anketa

MÁVATE NEPRÍJEMNÉ ŠKLBANIE V OKU?

Odpovedalo 49 ľudí  

Áno, často
49%
Áno, ale len občas
49%
Nie, vôbec
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Varhaníková 18.06.18 13:47

karma
110.00

Presne , telo nás upozorňuje, že niečo nie je v poriadku. Pri nadmernom šklbaní, či častom opakovaní, by som sa aj ja dala vyšetriť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní