Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny
  • 21.10.2016
  • Barbora Vizváryová

V poslednom čase sa čoraz viac skloňuje slovo batáty. Ak ste o nich ešte nepočuli, sú to sladké zemiaky sfarbené dočervena.

Podobne ako tie klasické, aj batáty pochádzajú zo Strednej Ameriky. Dokonca sa do Európy dostali ešte skôr ako zemiaky, ktoré všetci dobre poznáme. V tropických oblastiach sú náhradou klasickej hľuzy, u nás skôr niečím exotickým.

Možno si neviete predstaviť chuť sladkého zemiaku v kombinácii so slaným mäsom. V tom prípade ich môžete využiť aj pri príprave sladkých jedál a dezertov. Sú významným zdrojom betakaroténu, a teda aj prevenciou vzniku niektorých druhov rakoviny. Najväčšie množstvo vitamínov sa nachádza v šupke, môžete ich pokojne jesť bez šúpania.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Plnený sladký zemiak

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj betakaroténu a vlákniny

Sladké zemiaky obsahujú množstvo vitamínov a výživných látok, preto by sme ich mali určite zaradiť do svojho jedálnička. Jedným z minerálov, ktorými oplývajú je draslík, okrem neho aj železo, vápnik, horčík alebo zinok. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín A – teda betakarotén, ďalej vitamín C, E a B6. Nerozpustná vláknina sa nachádza najmä v ich šupke, pomáha pri tráviacich ťažkostiach.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Jednoduché zemiakové placky zo sladkých zemiakov

V porovnaní s klasickými zemiakmi sú batáty bohatšie na vitamíny a všetky živiny, no obsahujú aj väčšie množstvo sacharidov, keďže sú sladké. Tepelnou úpravou strácajú časť vitamínu C, no naopak sa týmto spôsobom lepšie vstrebe betakarotén. Pečenie a grilovanie sú najlepšie spôsoby, ako vyťažiť čo najviac tohto vitamínu. 

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ich musíte ochutnať?

Ako sme už spomínali, vďaka svojmu zloženiu pozitívne vplývajú na organizmus. Medzi najväčšie plusy sladkých zemiakov patrí ich prevencia proti vzniku niektorých rakovinových ochorení, napríklad žalúdka či pankreasu. Draslík znižuje tlak a riziko vzniku srdcových chorôb. Vitamín C podporuje imunitu, vláknina prečisťuje tráviaci trakt a pomáha pri problémoch so zápchou. Sú výbornou potravinou pre tehotné ženy a dokonca by mali zlepšovať kvalitu nechtov a vlasov.

Odporúčame prečítať: 3 skvelé recepty z tekvice hokaido

Batáty sa dajú pripraviť na rozličné spôsoby. Či už ako príloha k mäsu alebo rybám, ako krémová polievka, naplnené mäsom alebo zeleninou, v podobe zemiakovej kaše, či dokonca aj hranolčekov. Keďže sú sladké, dajú sa z nich pripravovať aj koláče a dezerty v kombinácii s tvarohom, sušienkami, čerstvým ovocím a v podstate s čímkoľvek, čo máte radi.

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 21.10.16 20:08

SK
karma
114.00

batáty som už jedla a chutili mi, asi by som ich mala pripravovať častejšie

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 22.10.16 17:17

LK
karma
100.00

Tieto zemiaky som ešte neskúšala..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.10.16 21:05

AK
karma
100.00

neviem ako chutia

  • 0
Odpovedať

Lucia Bajáková 23.10.16 23:08

LB
karma
-1.00

U nás fičíme na polievke rozmixovaných sladkých zemiakoch na kašu alebo polievke

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 09.11.16 16:45

MR
karma
109.00

už sa na ne chystám.. asi skúsim polievku

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 09.11.16 21:15

karma
93.00

babáty som si veľmi obľúbila, tento rok sme ich mali aj posadené. Odporúčam všetkým :) sú skvelé

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.12.16 14:33

AK
karma
100.00

ešte som nejedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní