Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Solíme veľa, prečo je to nezdravé?
  • 17.04.2015
  • Lucia Hausknechtová

Milujeme slané jedlá a dôkazom toho je aj fakt, že Slováci solia dvakrát viac ako je odporúčaná denná dávka.

Údené mäso, slanina, šunka alebo paštéty. Aj to sú jedlá, v ktorých sa nachádza veľké množstvo soli, ktorú musí naše telo spracovať. Preto nebuďte ľahostajní a sledujte množstvo soli v zloženiach výrobkov.

Denná dávka soli

Denná dávka soli by sa mala pohybovať okolo 6 gramov. Slováci si posunuli tento priemer na 10 až 15 gramov dennej dávky, čo sa odzrkadľuje najmä na zdravotnom stave. Pri prijatí denného doporučeného množstva soli náš organizmus využije potrebné minerály a soľ v strave nebude problémom.   

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Aj málo soli škodí

Kuchynská soľ je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru, ktoré zabezpečujú správne fungovanie buniek v organizme. Podieľajú sa na udržovaní rovnováhy vody v bunkách a sú potrebné pre správne fungovanie srdca, nervov a svalov.

Nedostatok sodíka v tele môže spôsobiť svalové kŕče, dehydratáciu organizmu alebo bolesti hlavy či nesústredenosť. S týmito problémami sa však stretnete ojedinele, pretože soľ sa nachádza vo veľkom množstve potravín. 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Solenie s mierou

Nadbytočný príjem soli môže mať za príčinu poškodenie funkcie obličiek a problémy s krvným tlakom. Lekárske výskumy dokázali, že ak je denný príjem soli nad 8 gramov denne, človek má vyššiu pravdepodobnosť, že v budúcnosti bude trpieť vysokým krvným tlakom.

Problémom je, že približne 80 percent denne prijatej soli pochádza zo spracovaných potravinárskych výrobkov, a preto je nutné obmedziť solenie tam, kde máte možnosť. Na svojom tanieri. 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

anka - fb anka all saga saganová 17.04.15 21:05

A-FAASS
karma
-1.00

aj ja si rada prisolim , ale inák super článok dobre sa číta

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 11.05.15 17:15

AR
karma
103.00

ja chcalabohu veľa nesolím. Ale moji rodiačia- osolia jedlo ešte skôr ako ho ochutnajú, len zo zvyku....

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.05.15 16:36

JK
karma
100.00

Snažim sa solit málo používam bylinky a ked niekto chce viac tak si dosolí

  • 0
Odpovedať

Zuzana Betáková 13.05.15 14:23

ZB
karma
-1.00

ja nesolim vela...niekedy aj zabudnem a vôbec mi to nevadí :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:26

AK
karma
100.00

je to veľká záťaž pre obličky

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:29

AK
karma
100.00

soľ treba obmedziť tam kde sa dá

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.05.17 17:30

AK
karma
100.00

Milujem vegetu,ale aj to je soľ

  • 0
Odpovedať

Anna Podmanická 02.12.18 19:18

AP
karma
106.00

Soľ je predsa nad zlato, prečo sa jej tak báť. Neviem si predstaviť, že by som nesolila. Pokiaľ človek nemá poškodené vnímanie chutí, určite nebude konzumovať soli viac ako je potreba. Však rovnako nechutné je neslané ako presolené.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní