Veľký výber potravín, ktoré nám supermarkety ponúkajú, sú pre ľudí veľkou neznámou. V jednom regáli máte na výber z minimálne piatich druhov syra a jediným vašim pomocníkom sú malinké písmenka zloženia na zadnom obale. Ak ešte stále neviete na čo sú najvhodnejšie isté druhy syrov, týchto pár riadkov bude pre vás cenných.
Krémové syry ako mascarpone, ricotta či philadelphia sa už stali súčasťou našich smotanových zákuskov a dezertov. Niekedy je však problém rozoznať, ktorý syr by sa najviac hodil do daného jedla, a nájsť ten pravý. Tieto syry sa líšia najmä množstvom tuku, ktoré obsahujú a tiež z čoho sú vyrábané, prípadne akým spôsobom.
Odporúčame prečítať: Recept proti prechladnutiu – med so zázvorom
Mascarpone
Taliansky dezert tiramisu by sa bez tohto lahodného mascarpone ťažko preslávilo. Tento jemný, snehobiely syr je vyrábaný zo sladkej smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie a je typický pre Taliansko, no obľubu si získalo aj za jeho hranicami. Je skvelý do rôznych sladkých dezertov, pripravíte z neho nadýchané krémy a chutné nátierky. Za jeho vynikajúcou chuťou sa skrýva veľké množstvo tuku ktoré obsahuje, takže pozor na množstvo ktoré zjete.
Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko
Ricotta
Ricotta alebo srvátkový syr ako ju často nazývajú, je čerstvý syr s rôznym využitím v našich kuchyniach. Chuťou sa podobá jemnému tvarohu, no rozdiel je ten, že tvaroh vzniká z kyslého mlieka a ricotta zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá je vedľajším produktom pri výrobe syrov. Oproti syru mascarpone má ricotta nízky obsah tuku, len do 10 percent, takže je vhodná ak si chcete udržať štíhlu líniu. Môžete ňou nahradiť jemný tvaroh či mascarpone pri zdravších verziách jedla, no zmenu pocítite. Môžete ju pridávať do nátierok, dezertov alebo ju jednoducho natrieť na pečivo.
Odporúčame prečítať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím
Philadelphia
Philadelphia je syr typu cream cheese, takže sa opäť jedná o jemný, biely syr. Svoju typickú štruktúru získava oddelením tvarohu od srvátky a následným zohrievaním. Má jemne slanú chuť než predchádzajúce syry a často býva dochutení pažítkou, cesnakom či bylinkami. Môžete ho použiť opäť do nátierok či dezertov alebo pri príprave omáčok. Philadephia je syr, ktorý sa používa do tradičných cheesecakov, takže ak chcete vedieť ako chutí originál, použite do receptu práve túto ingredienciu.
Odporúčame prečítať: Ako si doma vypestovať zázvor?