Tak tomu neuveríš: Toto sú zákerné vedľajšie účinky repy!

Tak tomu neuveríš: Toto sú zákerné vedľajšie účinky repy!

Už dlho sa hovorí o tom, aká je konzumácia repy dobrá pre naše zdravie. Dokonca sme vám o tom hovorili aj my na našom portáli. Vieme, že repa, nazývaná aj cvikla, má protizápalové účinky, podporuje výdrž, znižuje krvný tlak a bojuje aj proti rakovine. Zároveň má bohaté nutričné hodnoty a na telo pôsobí detoxikačne.

Toto všetko sa skrýva v jednej malej sýtočervenej guľke. Málokto však hovorí o tom, čo môže nadmerná konzumácia repy ľudskému organizmu spôsobiť. Povieme vám, aké sú možné a zákerné vedľajšie účinky repy.

Vedľajšie účinky repy

V prvom rade musíme podotknúť, že repa ako taká nie je zlá ani škodlivá pre ľudské telo. Škodlivou sa môže stať v niektorých prípadoch predávkovania repou, ktoré môže nastať, ak pijete 100-percentný repový džús každý jeden deň. Stále to však nezaručuje, že sa vedľajšie účinky dostavia. Každý človek je iný, no v každom prípade by sa repy nemalo konzumovať príliš veľa.

Odporúčame: Rasca – možno obyčajná, ale účinná! Ako ju využiť pre zdravie?

repa a obličkové kamene

Zdroj: Shutterstock®

Konzumácia cvikly pri obličkových kameňoch

Riziko obličkových kameňov sa týka viac ľudí, ktorí s nimi už v minulosti problémy mali. V tomto prípade môže repa, bohatá na oxalát, spôsobiť šarapatu v obličkách a rast kameňov len podporovať. Keďže repa je známa tým, že je bohatá na magnézium, meď, fosfor a železo, všetky tieto kovy sa môžu akumulovať v pečeni, čo môže viesť až k jej poškodeniu. Ohrozený je aj pankreas.

repa môže spôsobiť dnu

Zdroj: Shutterstock®

Alergia na cviklu

Alergia na repu je veľmi zriedkavá, no ak ju pre nadmerné užívanie tejto zeleniny dostanete, hrozí vám vznik nepríjemných kožných prejavov, ako sú vyrážky, svrbenie, dokonca aj pravidelná husia koža či horúčka. Azda najbolestivejším vedľajším účinkom nadmernej konzumácie repy je dna, ktorá vzniká hromadením kyseliny močovej. Dna môže vyústiť do veľkých bolestí kĺbov, ich začervenania, napúchania a dokonca až do vysokej teploty.

Na nadmernú konzumáciu cvikly by si mali dávať pozor osoby s:

  • močovými a obličkovými kameňmi,
  • dnou,
  • vysokou hladinou železa v krvi (pri poruchách vstrebávania železa),
  • poškodenou pečeňou,
  • cukrovkou a hyperglykémiou,
  • ochorením obličiek,
  • nízkym krvným tlakom.

Nátierka z červenej repy

Keďže je repa veľmi zdravá, v primeranej miere je, samozrejme, v jedálničku vítaná. Pripravte si z nej napríklad túto zdravú a chutnú nátierku.

Ingrediencie: 

  •  2 – 3 stredné repy

  •  1 hlava cesnaku
  •  ½ šálky vlašských orechov
  •  ½ šálky koriandra
  •  2 lyžice kôpru
  •  2 lyžice olivového oleja
  •  2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  •  1 čajová lyžička rasce
  •  1 čajová lyžička mletého koriandra
  •  1/2 čajovej lyžičky chilli prášku
  •  ½ čajovej lyžičky soli
  •  tortilla chipsy na servírovanie alebo bageta

Postup: Každú repu zabalíme do alobalu a dáme na plech. K nim pridáme aj cesnak. Hlavičke odrežeme hornú časť, aby sme odokryli strúčiky. Pokvapkáme olivovým olejom (1 PL) a rovnako zabalíme do alobalu. Pri teplote 220 °C pečieme približne 45 minút.

Upečenú repu ochladíme vo vode a olúpeme jej kožu. Nakrájame na plátky a dáme do mixéra. Pridáme cesnak vytlačený zo šupky, vlašské orechy a všetky koreniny aj s 1 PL olivového oleja. Rozmixujeme do hladka. Podľa chuti ešte osolíme a môžeme podávať s tortilla chipsami alebo na bagetke. 

Aktualizovaný článok: 7.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Michaela Recht 11.05.18 11:34

karma
109.00

Tak o alergii na repu počujem prvýkrát! :O Snáď sa mi vyhne, keď už mám alergiu na všetko možné! :D

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.05.18 15:15

MB
karma
98.00

To by musel byt iny borec, predavkovat sa cviklou....

  • 3
Odpovedať

Soňa Krátka 11.05.18 17:46

SK
karma
114.00

všetko s mierou...

  • 4
Odpovedať

Elena Švachová 11.05.18 22:24

karma
109.00

Veru,počujem o predávkovaní prvýkrát.Cviklu si strúham spolu s mrkvou tak 2x do týždňa,hádam mi predávkovanie nehrozí...

  • 4
Odpovedať

Libuše Šumná 13.05.18 16:38

karma
113.00

taky to slyším poprvé, ty následky vypadají hrozivě

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 23.05.18 10:55

karma
110.00

Mne to nepríde divné, lebo aj rebarbora sa môže konzumvať len v malom množstve a tak isto, ak jeme veľa mrkvy, tiež nám to môže uškodiť. Ovocie a zelenina obsahuje veľa látok pre telo prospešne a škodlivé vo veľkom množste. Aj veľké množstvo vitamínov vám môže uškodiť. Takže všetko s mierou....telo vám dá vedieť.

  • 2
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.05.18 16:45

karma
108.00

Tak tomu by som naozaj neverila...

  • 0
Odpovedať

Ivan Slávik 05.06.18 20:58

IS
karma
-1.00

Som prekvapený, pestujem túto repu a teším sa na každý jeden recept.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.06.18 13:39

HZŠ
karma
102.00

Prečítala som si trochu s obavou, ale pohoda, do extrémov v konzumácii sa nedostávam

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 06.06.18 14:07

SH
karma
123.00

nepočula som o tom, poučný článok

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 06.06.18 21:02

JK
karma
100.00

Mám rada cviklu no všetko z mierou

  • 0
Odpovedať

Emília Kožáková 06.06.18 21:24

EK
karma
-1.00

Repu vôbec nejem, lebo ju nemám rada.

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 08.06.18 09:53

karma
113.00

Ach a ja ju tak zbožňujem..ale o tomto som ani len netušila. I keď sa hovorí, že všetkého veľa škodí..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní