Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť?

Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť?
  • 13.05.2015
  • Lucia Hausknechtová

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a má milovníkov po celom ceste.

K najpoužívanejším surovinám, bez ktorých si Taliani nevedia predstaviť dobré jedlo, sú najmä syry, mäso, ryby a samozrejme cestoviny.

Pripravte si doma taliansky týždeň a zorientujte sa v základných druhoch cestovín, ktoré v obchodoch nájdete.

Varenie cestovín

Varenie cestovín nie je jednoduchá záležitosť, pretože ak neodhadnete ich správny čas varenia, môžu byť nedovarené alebo naopak kašovité. Preto je dôležité zapamätať si niekoľko základných rád. Do vriacej vody v hrnci pridajte polievkovú lyžicu oleja a osoľte ju. Potom do hrnca nasypte cestoviny a nechajte vrieť tak dlho, ako je napísané na ich obale. Počas toho ich stále premiešavajte. Nakoniec je potrebné uvarené cestoviny scediť, aby z nich odtiekla prebytočná voda. 

Odporúčame prečítať: Oslaďte si život javorovým sirupom

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Spaghetti – názov špagiet je odvodený od slova spago, čo v preklade znamená lano, špagety sú typické svojou dĺžkou a sú to najznámejšie cestoviny.

Farfalle – cestoviny, ktorých tvar pripomína mašličku alebo motýľa, hodia sa ako príloha k mäsu alebo zelenine.

Penne – tvar cestovín pripomína trubičku, ktorej konce sú odrezané našikmo. 

Lasagne – široké, ploché cestoviny, z ktorých sa pripravuje tradičné jedlo s paradajkovým pretlakom, mäsom a bolonskou omáčkou.

Tortelinni – sušené plnené cestoviny, ktoré sa pripravujú z krúžkov cesta a vyzerajú ako hrubšie plnené prstene.

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Canneloni – cestoviny pripomínajúce svojím tvarom široké rúrky, ktoré sa plnia rôznymi náplňami.

Orechiette - v preklade znamenajú ušká, na ktoré sa podobajú, smerom ku krajom sú plnšie a majú ryhovaný povrch.

Gnocchi – talianske halušky sa pripravujú z rozličných surovín, medzi najbežnejšie patria zemiaky.

Ravioli - sušené plnené cestoviny, ktoré na rozdiel od tortelinni majú štvorcový tvar s vlnitým okrajom.

Pappardelle – cestoviny, ktoré majú tvar klbiek a sú tvorené širokými rezancami.

Odporúčame prečítať: Arašidové maslo je zdravšie ako si myslíte

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Martina Zahoranová 13.05.15 07:42

MZ
karma
92.00

cestoviny máme doma radi a často ich aj varíme na rôzne spôsoby, je to rýchle a chutné jedlo

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 13.05.15 09:20

GV
karma
85.00

najradšej mám špagety

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 13.05.15 12:58

NS
karma
-1.00

cestoviny by sa mali variť vo veľmi osolenej vode...a olej je lepšie pridať olivový a až po scedení (rady priamo od Talianov)

  • 0
Odpovedať

Monika Šomšáková 13.05.15 13:39

karma
-1.00

cestoviny zbožnujem

  • 0
Odpovedať

Júlia Dominová 13.05.15 19:01

JD
karma
-1.00

milujem cestoviny aj keď by som ich nemala až toľko jesť :D

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 14.05.15 11:50

AR
karma
103.00

cestoviny zbožňujem :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 14.05.15 22:28

karma
93.00

cestoviny sa dajú jesť na toooooľko spôsobov a rýchly obed, či večera sú raz dva hotové :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní