Tichý zabijak! Ako odhaliť plesne v tele a ako sa ich zbaviť?

Tichý zabijak! Ako odhaliť plesne v tele a ako sa ich zbaviť?

Niekedy si ani neuvedomíme, že žijeme s niečím, čo nášmu organizmu škodí. Pleseň v organizme sa dlhé roky nemusí vôbec prejaviť, no je akýmsi tichým zabijakom, ktorý postupne naše telo zabíja. Možno sme použili trochu silné slovo, no pleseň v organizme spôsobuje mnohé zdravotné problémy, ktoré sú často prehliadané alebo pripisované veku.

Plesne v tele sa môžu prejaviť aj navonok, a to rôznymi mykózami, ktoré je potrebné liečiť. No plesne môžu spôsobovať aj iné problémy, ktoré by sme plesniam aby nepripísali. Môže ísť o rôzne kožné problémy, pocit slabosti a častú únavu, nafuknuté brucho spojené s plynatosťou alebo hnačkou, svrbenie pokožky a častú tvorbu vyrážok, únavu a točenie v hlave, dýchavičnosť, problémy s chudnutím a pod.

Pozri aj: Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent

čo spôsobuje mykózu

Zdroj: Shutterstock®

Plesne, mykózy a rôzne infekcie

V dnešnej dobe je pomerne jednoduché „chytiť“ pleseň. Do organizmu sa môže dostať rôznymi spôsobmi. V prvom rade môžeme hovoriť o jej vdýchnutí v prípade, že ste strávili istý čas v priestore, kde sa nachádzali plesne. Odborníci dokonca varujú aj pred plesňami v domácnosti, pretože práve tie môžu spôsobovať najväčšie problémy. Pri ich odstraňovaní by ste nemali podceňovať ochranu dýchacích ciest, vďaka čomu predídete ich vdýchnutiu.

Pleseň sa v našom organizme môže objaviť aj v dôsledku nesprávnych stravovacích návykov, prekyslenia organizmu, zmeny hladiny hormónov, pri oslabenom imunitnom systéme, v dôsledku užívania liekov, nesprávnej a nedostatočnej hygiene a pod.

prečo nekonzumovať rafinovaný cukor

Zdroj: Shutterstock®

Ako odstrániť pleseň z organizmu?

V prvom rade je potrebné obmedziť príjem cukru. Ten je totižto živnou pôdou pre kvasinky a množenie plesní. Cukor navyše spôsobuje prekyslenie organizmu, čím dochádza k premnoženiu kvasiniek. Okrem toho by ste mali:

  • obmedziť príjem alkoholu a kvasených nápojov (pivo a víno)
  • piť šťavu z grepu, pretože je považovaný za silnú zbraň proti plesniam
  • znížiť konzumáciu plesnivých výrobkov, najmä syrov
  • nekonzumovať potraviny v konzervách a polotovary
  • užívať probiotiká

Ak vám boli diagnostikované plesne, tak by ste mali začať konzumovať niektoré potraviny, bylinky a koreniny, vďaka ktorým ich z tela odstránite. Proti plesniam sú najlepšie potraviny s antimykotickými účinkami, medzi ktoré patrí predovšetkým bazalka, škorica a klinčeky, zázvor, Aloe vera, rozmarín a citrónová tráva, samozrejme nápomocný je aj citrón a limetka, čučoriedky, jablčný ocot a oregano.

Neprehliadni: Ako zalievať izbové rastliny? Týchto zásad sa drž a toto nerob!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní