Toto sú látky vo vakcínach, o ktorých sa mlčí! Prečo je to tak?

Toto sú látky vo vakcínach, o ktorých sa mlčí! Prečo je to tak?

Očkovanie, vakcíny a látky, v nich obsiahnuté – to je tak citlivá a rozporuplná téma, že len ťažko by sme hľadali takú, ktorá by ju vo svojej kontroverznosti porazila. Neprezradíme vám nič nové, keď skonštatujeme, že niekto je zarytým zástancom očkovania, ďalší je v tomto smere neutrálny, ale podvolí sa a seba či svoje dieťa zaočkovať dá, lebo „sa to má“ a do tretice je skupina silných odporcov očkovacích vakcín akéhokoľvek druhu a typu.

Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, nebude na škodu dozvedieť sa, aké látky vo vakcínach sa vlastne používajú a prečo sa o niektorých mlčí menej a o iných zase viac. Zostaňte s nami!

Odporúčame: Neprehliadni: Vieš, čo je apaton a ako súvisí s liečbou rakoviny?

očkovacie látky

Zdroj: Shutterstock®

Ako to s tými vakcínami vlastne je?

Poznáme obrovskú škálu rôznych očkovaní, od očkovaní novorodencov, cez očkovania proti chrípke či rakovine krčka maternice, po vakcíny proti žltačke, čiernemu kašľu, kliešťovej encefalitíde a mnohým iným ochoreniam. Hlavnou zložkou vakcín sú takzvané antigény. Ich úlohou je vyvolať takzvanú imunitnú odpoveď organizmu. Avšak potom sú tu aj pomocné látky, ktoré sa do vakcín pridávajú popri hlavných antigénnych látkach. A práve na ne si dnes posvietime.

Medzi najnebezpečnejšie látky, ktoré niektoré vakcíny obsahujú, patrí takzvaný tiomersal. Ide o zlúčeninu, obsahujúcu ortuť, toxickú pre mozog a celý nervový systém. Zároveň vyvoláva silné alergické reakcie, v horšom prípade až autizmus alebo Alzheimerovu chorobu. Do očkovacích látok sa pridáva preto, aby zabránil nakazeniu vakcíny neželanou baktériou. Hoci v detských vakcínach sa použitie tejto látky „formálne“ obmedzilo, stále býva súčasťou napríklad očkovania proti chrípke, ktoré bežne absolvujú aj deti.

očkovanie proti chrípke

Zdroj: Shutterstock®

Formaldehyd či hliník

Ďalšou nebezpečnou očkovacou látkou je formaldehyd (formalín). Býva základom pre výrobu farbív, lepidiel či lakov. Spôsobuje u ľudí alergie, astmu, atopický ekzém, bolesti hlavy či dokonca zápal stredného ucha; je to známy karcinogén. Najčastejšie býva súčasťou vakcín proti chrípke, ale aj proti tetanu či čiernemu kašľu. Fetálne teľacie sérum alebo bravčová želatína – to neznie dvakrát poeticky, čo poviete? A čo ešte, keď vám povieme, že bývajú súčasťou očkovacích látok?

Aj toľko spomínaný hliník býva využívaný ako pomocná látka (takzvaný adjuvent) vakcín. Má za úlohu zvýšiť účinok hlavnej zložky očkovacej látky. Ide však o neurotoxín, čiže preukázateľne ničí nervové bunky. Spôsobuje Alzheimerovu chorobu a demenciu. Bežne a v hojnom množstve sa nachádza aj v detských vakcínach.

Inšpiruj sa: Ako odstrániť vodný kameň či iné nečistoty? Skús tento trik!

očkovanie novorodencov

Zdroj: Shutterstock®

Glutamát alebo 2-fenoxyetanol

Ďalšou z pomocných látok vakcín je glutamát, ktorý preukázateľne poškodzuje zrak. Fenoxyetanol – áno, aj táto súčasť nemrznúcich zmesí do auta, nám býva servírovaná v podobe očkovacej látky. Takto by sme mohli menovať donekonečna, žiaľ. Preto na záver aspoň v skratke spomenieme ďalšie pomocné látky, ktoré obsahujú bežné vakcíny pre deti či dospelých a o ktorých je všeobecne známe, že sú viac či menej nebezpečné, rizikové a toxické: neomycín, glycerín, skvalén, zvyšky ľudských buniek z potrateného plodu, iné látky ľudského alebo zvieracieho pôvodu či polyoxyetylén.

obsah očkovacích látok

Zdroj: Shutterstock®

A čo vy a očkovanie?

Týmto sa však zoznam látok, ktoré môžu a vyvolávajú poškodenia organizmu rôzneho druhu, ani zďaleka nekončí... Na druhej strane, mnohé z nebezpečných látok bývajú z vakcín priebežne „škrtané“, prípadne nahrádzané inými a rovnako tak sťahované z predaja. Tým vás však v žiadnom prípade nehodláme posunúť do skupiny večných odporcov očkovacích látok.

Je však dôležité vedieť, čo obsahuje látka, ktorá je určená na pomoc vášmu zdraviu, preto sa nebojte pýtať a informovať u svojho lekára o všetkom, čo vás zaujíma, pretože sa vás to týka. Každý dobrý lekár (pre ktorého je jeho práca poslaním a nie honbou za spoločným ziskom tak jeho ako aj farmaceutických dílerov) by totiž mal mať nielen vedomosť, ale aj čas a chuť podrobne vás informovať o tom, čo ktorá vakcína obsahuje a aké sú jej možné vedľajšie účinky.

- Anketa

AKO VNÍMATE OČKOVANIE?

Odpovedalo 431 ľudí  

Som zásadne proti
82%
Neriešim to, jednoducho si ich dávam
3%
Rozhodne na ne poctivo chodím
15%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Jozko Mrkvicka 19.09.18 07:37

JM
karma
-1.00

o tému sa zaujímam a preto som si otvoril aj tento článok, ale o možnom očkovaní proti Borelióze pre ľudí som nepočul (pre zvieratá áno ale ľudská vakcína je stále vo vývoji), asi ste mali na mysli Encefalitídu, ktorú prenášajú tiež kliešte, tak si to opravte ...

  • 1
Odpovedať

Ivana Riljaková 19.09.18 08:14

karma
100.00

Ďakujeme pekne za upozornenie; áno, mali sme na mysli očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.

  • 1
Odpovedať

Miso Jogi 19.09.18 10:33

MJ
karma
68.00

očkovanie proti Borelióze by som privital pretoze je to hnusna choroba ktora sa navyse velmi zle lieci. poznam osobne ludi ktori maju s nimi problemy

  • 2
Odpovedať

Miso Jogi 19.09.18 10:29

MJ
karma
68.00

Clanok je privelmi zamerany proti ockovaniu
Treba uznat ze v niektorych pripadoch ockovanie realne pomoze ako napriklad tetanus alebo obrna kiahne atd
Samozrejme niekde je to len cisty biznis a dokonca rizikovy, takze ockovanie proti chripke naozaj nema vyznam
Argumentovat pomocnymi latkami, ktore su pritomne v stopovych mnozstvach je zavadzanie

  • 6
Odpovedať

Andrea Havlikova 19.09.18 11:26

AH
karma
45.00

Na publikaciu takehoto clanku je potrebne mat vzdelanie v danom odbore slecna. Vacsina danych skodlivych (a zaroven pomocnych) latok su v takej forme, aby sa z organizmu vylucili a nespobili tym ujmu na zdravi. Tiez si uvedomte rizika - radsej ochoriet? Nabuduce nebudte obmedzena a chodte do hlbky tematiky. Ked uz ste boli schopna vyhladat odborne informacie, preco nevyhladate aj to, v akej forme (napr v akej zlucenine) sa spominane substancie vo vakcinach nachadzaju? Sama som redaktorka a take ako vy by nemali riesit temu "zdravie" a nespravne manipulovat verejnou mienkou.

  • 14
Odpovedať

Mária Maxianová 19.09.18 19:36

MM
karma
100.00

detské očkovanie máme dávno za sebou bez ujmy, proti chrípke sa nedávame očkovať, ale tiež si myslím, že článok je ladený jednostranne a zaujato

  • 7
Odpovedať

Tomáš Kamenár 20.09.18 10:42

TK
karma
105.00

račej sa nedávam očkovať... a neverím ani antibiotikám račej si chorobu vyležím...

  • 2
Odpovedať

Anton Marek 26.09.18 16:33

karma
127.00

nerozumiem prečo tie vakcíny musia obsahovať toľko svinstva.

  • 4
Odpovedať

Milka Damašková 01.10.18 04:11

MD
karma
132.00

V čase, keď som dávala svoje deti očkovať, sme ešte nemali internet a tak sa ku mne nedostávali ani informácie o škodlivosti očkovania. Deti zvládli očkovania v pohode, až kým dcéru ako desaťročnú nezaočkovali trojvakcínou proti hepatitíde... Dovtedy bola zdravá a zdatná, plná energie. Po očkovaní sa nám celý život obrátil naruby, začali ju prenasledovať vážne zdravotné problémy, schudla 7 kíl a ocitla sa celá zoslabnutá ubolená v nemocnici. Zrazu jej začali pribúdať vážne diagnózy- hneď niekoľko a lekári skloňovali slovo autoimunitné systémové ochorenie. Jej ochorenie ju obralo o bezstarostné detstvo a možnosti, ktoré mala ešte ako zdravý človek. Samozrejme, ďalších očkovaní sme sa obávali natoľko, že sme ju už očkovať nedali. Lebo netušíme, čo by mohlo spôsobiť a čo by jej mohlo ešte vziať. No ani vedomie, že nie je chránená očkovaním proti niektorým vážnym chorobám, nie je príjemné.... Je zarážajúce, že lekári pred očkovaním nezvažujú ani takú závažnú vec, akou je rodové zaťaženie- výskyt autoimunitných ochorení v blízkej rodine....

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 01.10.18 06:32

karma
100.00

Uf, takéto veci sa veru nečítajú ľahko. :-( Prajeme vám už len samé dobré a príjemné skúsenosti!

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 11.10.18 17:08

MD
karma
132.00

Kiežby to tak bolo :) ....ďakujeme

  • 0
Odpovedať

Martina Václaviková 22.10.18 19:40

karma
-1.00

Po 20.roku života by bolo narhnuté očkovanie proti hpv vírusu. Po tom, ako som si zistila viac informácii o možných následkoch po takomto očkovaní (navyše v mojom veku), rozhodla som sa, že ho nepodstúpim. Zmenila som gynekológa, ten nový ma navyše od takéhoto očkovania odhováral (teda nechcel na mne zarobiť). Poučenie: nenechajte sa do ničoho, s čím nie ste stotožnení a vopred poriadne oboznámení dotlačiť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní