Varovné signály tela – svrbenie či vypuklé oči: Spoznaj chorobu včas!

Varovné signály tela – svrbenie či vypuklé oči: Spoznaj chorobu včas!

Je fascinujúce, ako funguje ľudské telo. Zdá sa, že je dokonalým „mechanizmom“, hoci nie nezničiteľným. O tom sa presviedčame v prípade mnohých chorôb. No ešte pred tým, ako sa veľa z nich naplno prejaví, telo vysiela signály, ktoré by sme mali zachytiť a správne identifikovať, ale najlepšie konzultovať s lekárom. Na aké voľným okom viditeľné zmeny si teda dať pozor? O tom sa dočítate v nasledujúcom článku.

Vypuklé oči, preriedené obočie a vlasy – zvýšená či znížená činnosť štítnej žľazy

Poruchami štítnej žľazy trpí približne 18 % ľudí a rovnako ako pri iných chorobách, tak aj pri tomto probléme je dôležité, aby sa diagnostikoval včas a začal sa liečiť. No mnohým ľuďom varovné signály poukazujúce na sťaženú činnosť štítnej žľazy unikajú. Gravesova-Basedowova choroba býva najčastejšou príčinou zvýšenej činnosti štítnej žľazy, pričom u postihnutých jedincov možno postrehnúť vysunutie očných buliev. To je spôsobené rozmnožením tukového tkaniva v očnici, ale aj zápalom okohybných svalov a opuchom. To, že s vašou štítnou žľazou nie je všetko v poriadku, prezradí aj: svalová slabosť, nadmerné potenie, zhoršenie kvality vlasov, vypadávanie vlasov aj obočia, lámanie nechtov, ale napríklad aj výrazné zmeny v hmotnosti – či už schudnutie alebo pribratie.

Pozri aj: Ako odhaliť zápal v tele? Spravia to za nás listy tejto známej rastliny!

problémy so štítnou žľazou

Zdroj: Shutterstock®

Zvýšený výskyt zubného kazu – cukrovka

Pomerne šokujúce je zistenie Medzinárodnej diabetologickej federácie, podľa ktorej takmer 25 % osôb s cukrovkou na Slovensku nevie o svojom ochorení, pričom nediagnostikovaná a neliečená cukrovka vedie k závažným komplikáciám, ako je napríklad poškodenie očí, obličiek, nervov, ciev. Väčšinou sú však prejavy cukrovky na jej začiatku „tiché“.

Cukrovka zvyšuje riziko kazivosti a vypadávania zubov, avšak tento fakt možno vnímať aj ako jeden z jej príznakov. Celkovo možno konštatovať, že vzniku zápalov a infekcií nahráva zvýšená hladina cukru v krvi. Cukor totiž škodí zubom nielen v podobe jeho prijímania potravou zvonka, ale aj zvnútra organizmu. Kazivosť zubov sa zvyšuje aj z toho dôvodu, že ľudia postihnutí cukrovkou, či už o svojej chorobe ešte nevedia alebo liečbu zanedbávajú, mávajú menej slín, ktoré taktiež prirodzene čistia povrch zubov. Okrem toho možno cukrovku odhaliť aj na základe príznakov, akými sú: dych zapáchajúci po acetóne, častý či väčší smäd, ale aj náhly úbytok váhy. U žien sú výstražným znamením aj opakované kvasinkové infekcie, čo môže byť taktiež spôsobené vysokou hladinou glukózy v krvi.

zubný kaz

Zdroj: Shutterstock®

Husia koža – intolerancia na lepok

Reakciou tela na zvýšenú stratu tepla býva tzv. husia koža, ktorá sa však môže vyskytnúť aj v prípadoch zažívania emocionálnej nerovnováhy. V týchto situáciách však nemožno hovoriť o zdravotných rizikách a niekedy sa stačí len lepšie obliecť. Pokiaľ sú však zimomriavky na tele trvalým stavom, môže ísť o prejav intolerancie na lepok. Takéto problematické zimomriavky sa zväčša vyskytujú na zadnej časti predlaktia. Intolerancia na lepok sa však prejavuje aj: opakujúcimi sa bolesťami hlavy a migrénami, extrémnou únavou či ekzémom.

husia koža

Zdroj: Shutterstock®

Žltkasté špičky prstov alebo svrbivá pokožka – ochorenia pečene

Skoré príznaky ochorenia pečene sa taktiež prehliadajú často a pomerne ľahko, no ak budete pozorní, neuniknú vám výstražné znamenia na pokožke. Keď má pečeň problémy, nedokáže dobre filtrovať škodliviny a z tela sa tak nedostávajú preč toxické látky. To má za následok zvýšenie bilirubínu a zožltnutie pokožky, a to celkovo alebo badateľne na niektorých častiach, napr. na koncoch prstov. Žltý nádych môžu dostať aj beľmá očí. Okrem toho sa pri ochoreniach pečene možno stretnúť s nepríjemne svrbivou a citlivou pokožkou. Medzi ďalšie príznaky patria:  nafukovanie, veľké brucho a tenké nohy, afty v ústach či zhoršenie rôznych kožných problémov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 10.05.19 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Telo vysiela signály, ktoré by sme mali zachytiť a správne identifikovať; výborný článok!

  • 3
Odpovedať

Jana Tonhauserová 10.05.19 10:55

karma
104.00

ďakujeme za informácie, poučný článok...zdravie máme len jedno

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 17.05.19 09:53

karma
106.00

Znova super poučný článok. Ďakujeme.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.06.19 22:55

JK
karma
100.00

Zas som o niečo múdrejšia rada čítam také články

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní