Vieš, čo je hummus? Názov neláka, ale jeho chuť a účinky ťa dostanú

Vieš, čo je hummus? Názov neláka, ale jeho chuť a účinky ťa dostanú

Viete, čo je hummus? Nie, nemáme na mysli úrodnú vrstvu pôdy. Reč je o exotickej pochúťke z cícera, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do každého zdravého jedálnička. Tento pokrm je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín aj cennej vlákniny. 

Je nabitý mnohými účinnými látkami a predstavuje dobrú prevenciu pred rozličnými zdravotnými ťažkosťami. V nasledujúcom článku vám prezradíme, odkiaľ hummus pochádza a aké má účinky. Ako si pripraviť krémový domáci hummus a s čím hummus podávať? 

Čo je to hummus?

Hummus je pokrm, pochádzajúci zo Stredného východu, ktorý sa tradične pripravuje z uvareného roztlačeného cícera a sezamovej pasty, zvanej tahina alebo tahini. Okrem toho sa táto zmes zvyčajne dochucuje olivovým olejom, soľou, cesnakom i citrónovou šťavou. Konzumuje sa za studena a to vo forme nátierky, dipu či kaše. 

Názov tohto chutného pokrmu pochádza z arabčiny a v preklade znamená cícer. História tejto pochúťky siaha ďaleko do minulosti. Najstaršie známe recepty na pokrm, veľmi podobný hummusu, pochádzajú už z 13. storočia. Napríklad v Egypte išlo o obľúbené jedlo ľudu, pretože na jeho prípravu boli potrebné ľahko dostupné a najmä lacné ingrediencie. 

V súčasnej dobe je hummus tradičným pokrmom napríklad v Turecku, Sýrii, Libanone či na Cypre. Popularitu si však získal i v Severnej Amerike či Európe. U nás ho bez problémov zoženiete vo väčších obchodoch či predajniach so zdravými potravinami.

Pozri aj: Ako odstrániť vodný kameň či iné nečistoty? Skús tento trik!

konzumácia hummusu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo konzumovať hummus?

Stogramová porcia hummusu predstavuje okolo 150 kalórií. Ak si tento chutný pokrm naservírujete na tanier, svojmu telu doprajete veľkú dávku dôležitých bielkovín aj vlákniny. Ďalším plusom je i obsah zdravých tukov. Okrem toho hummus v sebe skrýva veľké množstvo železa. Doplní vám aj vápnik, horčík či draslík. Rovnako je zdrojom vitamínu C a mnohých vitamínov skupiny B.

Hummus nepredstavuje hrozbu pre naše trávenie. Naopak, prečistí tráviaci trakt a podporí pravidelné vyprázdňovanie. Taktiež má vplyv na zrýchlenie metabolizmu. Konzumáciu hummusu rozhodne ocení vaše srdce i cievny systém. Tento pokrm sa oplatí zaradiť do jedálnička v prípade, že potrebujete znížiť hladinu cholesterolu.

Hummus predstavuje vhodnú prevenciu nielen pred vysokým cholesterolom, ale aj stále rozšírenejšími civilizačnými ochoreniami. Vitamíny a minerálne látky, ktoré sú v ňom ukryté, navyše napomáhajú udržiavať v dobrom stave našu pokožku i kosti. Táto nátierka z cícera je skvelým zdrojom energie a človeka zasýti na dlhú dobu.

Pozri aj: Šupky z cibule a ich zázračné účinky: Odteraz ich už nevyhodíš!

recept na hummus

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť výborný domáci hummus?

Ak chcete mať istotu, že ste si na tanier naservírovali skutočne zdravý, kvalitný a chutný hummus, pripravte si ho sami. Verte, že ani zďaleka nejde o žiadny zložitý proces. Na túto pochúťku budeme potrebovať približne:

  • 2 šálky cícera,
  • 4 až 5 lyžíc olivového oleja,
  • pasta tahini (sezamová pasta) – asi 3 až 4 lyžice,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ a korenie,
  • šťavu z 1 citróna.

Postup: Cícer najskôr namočíme do vody a necháme odstáť, najlepšie počas noci. Ďalší deň z neho vodu scedíme, poriadne ho prepláchneme a v hrnci ho zalejeme čistou vodou. Následne ho varíme do úplného zmäknutia, čo môže trvať aj 2 hodiny.

Varený cícer zmiešame s ostatnými surovinami a dôkladne rozmixujeme do jednotnej hladkej hmoty. Výsledná hustota hummusu závisí aj od vás, môžete tento dip spraviť redší aj hustejší.

TIP: Tradičný recept môžete ozvláštniť aj o sušené rajčiny či čerstvé bylinky, hrášok, tiež sušené čili, olivy a iné suroviny.

Ako podávať hummus?

Tento pokrm sa bežne konzumuje s pita chlebom. Môžete ho však použiť ako nátierku na akékoľvek pečivo alebo ako dip k nakrájanej zelenine či slaným sušienkam. Hummus je tiež vhodnou prílohou k mäsu alebo grilovanej zelenine.

TIP: Skúste aj ochutený hummus z červenej repy

Ingrediencie:

  • 1 plechovka cíceru

  • 2 menšie uvarené cvikly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tahini pasta (asi 3 PL)
  • 3 PL olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • petržlenová vňať

Postup: Do mixéra dáme plechovku cíceru aj s trochou nálevu a začneme mixovať. Pridáme aj nakrájanú cviklu a postupne aj ďalšie suroviny. Hummus s cviklou môžeme pred podávaním posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame napríklad ako dip k nakrájanej zelenine alebo ako nátierku s čerstvým pečivom. 

Aktualizované na 08. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 23.09.18 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Nelákavý názov, no lákavý výsledok plný dôležitých bielkovín aj vlákniny; pripravujeme doma.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.09.18 16:29

MM
karma
100.00

hummus poznáme, aj nám chutí, hlavne pripravený doma

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.09.18 20:59

karma
109.00

O hummuse som už počula,ale ešte som ho nejedla.

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 23.09.18 22:25

IO
karma
96.00

Ešte som o nom nepočula, no rozhodne by som vyskúšala .

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 28.09.18 13:40

karma
127.00

Milujem hummus, je to úžasné jedlo.

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 07.10.18 12:49

JD
karma
108.00

hummus mam rada, pripravujem si ho doma, ale chuti mi aj kupovany. je treba vsak najst ten naj, takze som ich ochutnala vela, najradsej ho mam s nakrajanou mrkvou.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 15:22

JK
karma
100.00

Ešte som nejedol

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 15.02.22 08:22

MK
karma
100.00

Práve včera som robila, mala som ale sušený bio cícer - ostalo na dnešné raňajky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní