Vinobranie – oslava vína aj zdravia. Odhaľ liečivé účinky hrozna!

Vinobranie – oslava vína aj zdravia. Odhaľ liečivé účinky hrozna!
  • 01.09.2018
  • Simona Kostková

September je jeden z najzaujímavejších mesiacov v roku. Nielenže začína školský rok a končí sa leto, ale celý tento mesiac prebiehajú oslavy v každom jednom meste. Vinobranie – oslava vína je obľúbená akcia nielen na Slovensku, ale aj u našich českých bratov. Milovníci vína môžu ochutnať čerstvý burčiak, mladé víno, chutné hrozno, potešiť žalúdok husacinou, lokšami, pagáčmi, závinmi a všakovakými dobrotami.

Hlavným symbolom septembra je teda hrozno a práve o ňom vám dnes prinesieme zaujímavé informácie. Každý ho má rád, niektorí preferujú zelené, iní červené a nájdu sa aj takí, ktorí zjedia iba to bez kôstok, respektíve semien. Ale viete, čo všetko sa skrýva v jeho bobuliach? Pochutnajte si na lahodnom burčiaku a zistite, prečo je hrozno jedno z najzdravších ovocí!

Vinobranie – oslava vína aj zdravia

Hrozno ako jedno z mála ovocí, ktoré chutí naozaj každému, je nielen chutné, ale aj zaujímavé. Šťavnaté, lahodné, trochu kalorické a pritom plné antioxidantov. Pomerne zvláštna kombinácia, však? Hrozno bolo už v starovekom Grécku spájané s bohom vína Dionýzom, ktorý bol známy svojimi bohatými oslavami. Niečo podobné sa zachovalo dodnes, i keď mnoho z nás ani nevie, prečo. U nás sa tieto slávnosti spájajú s dožinkami, čiže s obdobím ukončenia poľnohospodárskych prác a oznámením gazdovi o ich skončení. No oslavy a lahodné víno nie sú to jediné, čo vďaka hroznu máme.

Každá bobuľka hrozna v sebe obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje tiež dôležité minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody, spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Práve vďaka tejto dávke zdravých látok je hrozno dobrým pomocníkom pri liečbe rôznych ochorení, viete ktorých?

Neprehliadni: Acai: Zázračná bobuľa alebo škandalózny klamár?

vinobranie

Zdroj: Shutterstock®

Od astmy až po rakovinu

Hrozno je veľmi vhodné pre ľudí, ktorí trpia astmou - dokáže totiž zvýšiť vlhkosť v pľúcach. Zrelá hroznová šťava sa odporúča piť pri migréne. Ak vás potrápi, dajte si nalačno ráno nekoncentrovanú šťavu. Hrozno je taktiež veľmi účinné pri prekonávaní zápchy. Je považované za preháňadlo, pretože obsahuje organické kyseliny, cukor a celulózu. Túto vlastnosť pozná asi každý milovník burčiaku.

Ďalšími pozitívnymi vplyvmi na naše telo sú:

  • účinne chráni srdcovo-cievny systém

  • znižuje tvorbu LDL cholesterolu (zlého) a zvyšuje tvorbu tzv. dobrého HDL cholesterolu

  • znižuje krvný tlak

  • bráni nadmernej zrážanlivosti krvi (prevencia trombózy)

  • pozitívne pôsobí na pružnosť ciev

  • spomaľuje rast rakovinových buniek

  • aktivizuje regeneráciu zdravých buniek

  • prečisťuje močové cesty a obličky

  • neutralizuje vylučovanie histamínu

  • znižuje riziko demencie (Alzheimerova choroba)

  • zmierňuje únavu a depresiu

  • zlepšuje peristaltiku čriev (mierne preháňadlo)

  • napomáha pri obnove kolagénového vlákna, pružnosti pokožky, čím zabraňuje predčasnému starnutiu

ktoré hrozno je najzdravšie

Zdroj: Shutterstock®

Červené alebo biele?

Ak sa pýtate, ktorá farba hrozna je pre telo najzdravšia, tak všetky rovnako. Či už zelené, červené alebo ružové, hrozno obsahuje všetky vynikajúce látky, ktoré sú veľmi účinné aj pri strese, únave a vyčerpaní. Do tela vďaka nemu dostanete zdravší variant cukru – hroznový cukor a nielenže vám dodá energiu, ale aj odláka pozornosť od nezdravých sladkostí. I keď malý rozdiel medzi jednotlivými farbami existuje.

Biele, žlté a zelené hrozno je vhodnejšie pre lepšiu funkciu žalúdka, pečene, obličiek a pokožky. Tmavšie odrody sú, naopak, prospešnejšie pre ľudí, ktorí majú astmu či iné problémy s dýchaním. Dá sa povedať, že červené odrody majú o niečo viac antioxidantov a odporúčajú sa konzumovať ľuďom s cievnymi problémami a tiež sú vhodné ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení. Tip: Okrem „odštipkávania“ jednotlivých bobúľ ho môžete vyskúšať pridať aj do šalátov, koláčov alebo k syru. Snažte sa neodstraňovať šupku, pretože práve tá je zdrojom mimoriadne silného prírodného antioxidantu - resveratrolu.

Odpadneš: Hroznový džús: Čo všetko v sebe ukrýva? Je to neuveriteľné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Maxianová 01.09.18 18:34

MM
karma
100.00

vinobranie mi silno pripomína detstvo a všetko pekné, čo sme prežili na vidieckom dvore, i keď sme bývali v meste

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.09.18 21:21

karma
109.00

Hrozno milujem,je jedno akej farby je.Sem-tam nezaškodí aj pohár vínka,hlavne v dobrej spoločnosti ľudí,ktorých mám rada.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 01.09.18 21:27

MC
karma
109.00

Tento rok sme mali rekordnú úrodu hrozna a vďaka horúcemu letu bolo skutočne vynikajúce.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Slahučková 01.09.18 21:40

ZS
karma
100.00

Hrozno môžem akékoľvek, vinobranie nikdy nevynechám...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 21:55

JK
karma
100.00

Hrozno mám rada a na vinobraní som ešte nebola

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní