Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?

Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?

Všetkým z nás je veľmi dobre známe, že pre naše zdravie je okrem iného dôležitý aj pravidelný prísun všetkých nezastupiteľných vitamínov. Všetci dobre poznáme vitamín C, o ktorom vieme, že má priaznivý vplyv na náš imunitný systém, a teda obranyschopnosť tela voči patogénnym mikroorganizmom.

Cenný je aj vitamín D, ktorý si naše telo tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Avšak, aj jeho dopĺňanie v zimných mesiacoch je dôležité, inak môže hroziť nedostatok. Ďalej tu máme vitamíny skupiny B, ktoré majú vplyv na tvorbu energie, metabolizmus, nervový systém, pokožku a mnoho ďalšieho. Vitamín E je zase významným antioxidantom, podobne ako spomínané céčko. A vitamín K má vplyv okrem iného aj na zrážanie krvi.

Zabudnúť však nemožno ani na vitamín A. Čo všetko by sme o ňom mali vedieť? Aké sú jeho funkcie? Ako sa prejaví nedostatok? A môže nám ublížiť jeho nadbytok?

Vitamín A v ľudskom tele

Vitamín A patrí spolu s vitamínom D, E a K medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Je odolný voči teplu, no zároveň je charakteristický vysokou citlivosťou na svetlo a kyslík, v dôsledku ktorých podlieha zmenám. Je tiež nazývaný retinol či axeroftol. Názov vitamín A pritom zahŕňa viaceré látky rozpustné v tukoch, a to vrátane retinolu s jeho derivátmi. Vitamín A sa vyskytuje v dvoch hlavných prirodzených formách:

  • vitamín A1 (retinol),
  • vitamín A2 (3-dehydroretinol).

V ľudskom tele sa vitamín A dlhodobo uskladňuje primárne v pečeni, ale aj pľúcach či obličkách. Naše telo si dokonca dokáže podľa potreby túto látku aj vytvárať, a to z provitamínu A za prítomnosti tuku. Najvýznamnejším prekurzorom, teda východiskovou látkou pre tvorbu vitamínu A v našom tele je betakarotén patriaci medzi karotenoidy s antioxidačnými účinkami. Z jednej molekuly betakaroténu vznikajú dve molekuly vitamínu A. 

Retinol je známy predovšetkým ako látka dôležitá pre náš zrak. Je totižto potrebný pre tvorbu rodopsínu, čo je zrakový pigment citlivý na svetlo, nachádzajúci sa v tyčinkách sietnice oka. Vitamín A však napĺňa v ľudkom tele mnohé ďalšie funkcie. 

Hlavné funkcie:

  • podporuje normálnu funkciu zraku – vplýva hlavne na dobré videnie za šera,
  • je dôležitý aj pre ďalšie zmysly – čuch a chuť,
  • podporuje rast a vývoj ľudského tela,
  • má vplyv na krvotvorbu,
  • priaznivo pôsobí na funkciu imunitného systému,
  • je nevyhnutný pre zdravie slizníc a dobrú kvalitu kože,
  • chráni slizničnú výstelku tráviaceho aj dýchacieho traktu,
  • napĺňa funkcie pri reprodukcii – pôsobí na vznik spermií aj vývoj placenty,
  • je dôležitý pre produkciu progesterónu,
  • pozitívne ovplyvňuje fungovanie obehovej sústavy,
  • pomáha regulovať rast a aktivitu kostného a zubného tkaniva.

Odporúčame: Vitamín B5 v ľudskom tele – kedy potrebujeme jeho zvýšený príjem?

Nedostatok vitamínu A

Odporúčaná denná dávka vitamínu A je v prípade dospelej osoby okolo 800 až 1000 mikrogramov, teda 0,8 až 1 mg. V prípade tehotných a dojčiacich žien je potrebný o niečo vyšší príjem (okolo 1200 až 1600 mikrogramov). Vitamín A pritom patrí k vitamínom, u ktorých sa celosvetovo najčastejšie objavujú problémy s nedostatkom. Deficitom sú ohrozené viaceré rizikové skupiny, a to v prvom rade novorodenci a malé deti, u ktorých je skladovacia kapacita vitamínu veľmi nízka.

Nedostatok sa taktiež môže objaviť u tehotných a dojčiacich žien či starších osôb nad 65 rokov. Príčinou býva aj dlhodobo nedostatočná výživa či rôzne poruchy trávenia a vstrebávania, niektoré lieky i nedostatok zinku (zinok ovplyvňuje vstrebávanie áčka). 

Nedostatok vitamínu A vedie k viacerým zdravotným ťažkostiam, a to počnúc zhoršeným zrakom. Avitaminóza (chorobný stav vyvolaný extrémnym deficitom určitého vitamínu) v prípade vitamínu A vedie k šeroslepote, teda zhoršeniu videnia za šera a v tme. Chýbajúci retinol sa okrem toho prejaví aj na stave kože, slizníc, trávenia či imunity. 

Príznaky nedostatku vitamínu A môžu byť nasledovné:

  • očné problémy,

  • vysychanie slizníc a suchá koža,
  • znížená obranyschopnosť,
  • suché a lámavé vlasy,
  • lámavé nechty,
  • bolesti hlavy,
  • problémy so zubami a ďasnami,
  • znížená tvorba materského mlieka,
  • nechutenstvo,
  • žalúdočné problémy,
  • spomalený rast u detí,
  • poruchy rozmnožovania,
  • malformácia plodu v tehotenstve.

Nadbytok vitamínu A

Mnohé vitamíny sa pri nadbytku z tela vylúčia močom, čo však nie je prípad vitamínu A. Táto látka sa v tele dlhodobo skladuje a jej vysoký a dlhodobý nadbytok môže viesť k viacerým zdravotným problémom. Vitamín A je pre naše telo vo vysokých dávkach toxický, pozor na nadbytočný príjem by si mali dávať najmä tehotné ženy.

Počas tehotenstva, a to najmä v prvých týždňoch, sa neodporúča prijímať viac ako 2,4 mg retinolu denne, pretože môže dôjsť k malformácii plodu. Nadbytok retinolu sa tiež môže spájať s vyšším rizikom potratu. 

Predávkovanie pritom hrozí nielen pri nadužívaní vitamínu A v tabletách, ale aj pri nadbytočnom príjme niektorých potravinových zdrojov vitamínu A, ktoré obsahujú túto látku vo veľmi vysokom množstve. Ide napríklad o pečeň (hovädziu, jahňaciu). Práve preto sa konzumácia týchto vnútorností v tehotenstve neodporúča. 

Príznaky predávkovania vitamínom A môžu byť nasledovné:

  • nevoľnosti až zvracanie,

  • hnačky,

  • strata chuti do jedla,
  • apatia alebo podráždenosť,
  • vypadávanie vlasov,
  • odlupovanie pokožky,
  • sčervenanie kože,
  • bolesti kĺbov a kostí,
  • zvýšená krehkosť kostí,
  • zväčšenie pečene a sleziny.

Odporúčame: Zinok je dôležitejší, než si myslíme. Ako spoznať jeho nedostatok?

Vitamín A v potravinách

Vitamín A môžeme svojmu telu v dostatočnej miere zabezpečiť pestrou stravou. Ukrytý je v potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Do stravy možno zahrnúť v prvom rade potraviny, ktoré sú priamym zdrojom vitamínu A, a teda retinolu a jeho derivátov, čo sú predovšetkým živočíšne potraviny.

Vitamín A však naše telo získa aj vďaka potravinám obsahujúcim provitamín A, teda napríklad betakarotén. Ten je ukrytý v rastlinných potravinách, a to ovocí a zelenine (najmä žltej a oranžovej farby). Zaujímavosťou pritom je, že kým pri niektorých iných vitamínoch je tepelná úprava potravín skôr nežiaduca, pri vitamíne A zabezpečuje varenie lepšiu využiteľnosť vitamínu v tele. 

Medzi najlepšie zdroje vitamínu A patrí:

  • hovädzia, jahňacia, bravčová či kuracia pečeň,

  • hovädzie mäso,
  • rybí olej, olej z treščej pečene,
  • mlieko,
  • mliečne výrobky (maslo, syry),
  • morské ryby (makrela, žralok),
  • vajcia (hlavne žĺtky).

Medzi najlepšie zdroje provitamínu A, respektíve betakaroténu, patria:

  • marhule,

  • sladké zemiaky,
  • mrkva,
  • melón kantalup,
  • papája,
  • listová zelenina (špenát, šalát, kel, listy repy),
  • brokolica.

Ďalšie možnosti dopĺňania vitamínu A

Vitamín A možno telu podľa potreby doplniť aj výživovými doplnkami. S nimi však treba opatrne, keďže vitamín A je v nadmernom množstve toxický. Dopĺňanie vitamínu A tabletami by mal vždy nariadiť lekár. Výživové doplnky s vitamínom A totiž nemusia byť vhodné pre každého, obvykle sa neodporúčajú tehotným ženám, pri zápale pečene či ochoreniach obličiek. Taktiež môžu ovplyvniť účinok iných užívaných liekov.

Užívanie vitamínu A v tabletkách preto konzultujte s lekárom a stanovené dávky neprekračujte. Vitamín A však možno telu doplniť aj betakaroténom v tabletovej forme. Telo podľa svojich potrieb využije prijatý betakarotén na tvorbu vitamínu A. Výhodou betakaroténu je fakt, že jeho nadbytok sa z tela vylučuje, teda nehrozia vážnejšie zdravotné ťažkosti spôsobené prebytkom. 

Vitamín A na pleť

Vitamín A je možné telu poskytnúť aj zvonka, a to formou kozmetických produktov. Retinol je pre svoj priaznivý účinok obľúbenou zložkou v kozmetike. Prípravky s obsahom tejto látky pomáhajú v boji proti suchej pokožke, podporujú obnovu kože a pôsobia proti starnutiu. Retinol stimuluje syntézu kolagénu, ktorý prispieva k mladistvému vzhľadu pleti. Taktiež zlepšuje stav akné či iných kožných problémov. 

Odporúčame: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 22.08.22 11:00

KK
karma
105.00

Dobre vedieť :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Šurániová 23.08.22 13:09

karma
100.00

super článok

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 24.08.22 07:07

AK
karma
100.00

Ani nedostatok ani nadbytok nie sú zdravé.

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 24.08.22 13:03

karma
-1.00

super článok. Nevedela som, že až také neduhy spôsobuje nedostatok vitamínu A.

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 24.08.22 14:03

SH
karma
123.00

zaujímavé informácie :) zasa sa potvrdilo : zlatá stredná cesta :)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 25.07.23 21:25

JK
karma
100.00

Tak to som nevedel zas som o niečo múdrejší

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní