Z toho hluku mi prasknú bubienky... Toto sú najväčšie mýty o sluchu!

Z toho hluku mi prasknú bubienky... Toto sú najväčšie mýty o sluchu!

Sluch, ako koniec koncov každý jeden zmysel, je spojený s nespočetným množstvom mýtov. A hoci sluch je mimoriadne dôležitý pre fungovanie každého z nás, nepopierateľným faktom je, že každý desiaty človek má nejakú poruchu sluchu. To je skutočne neuveriteľná štatistika, no my sa pokúsime vás upokojiť a dokázať, že netreba veriť všetkému, čo o sluchu počujete. Aby ste už viac nežili v omyle, rozhodli sme sa zhromaždiť najčastejšie mýty o sluchu. Nech sa páči, tu sú!

Mýtus č. 1: Uši si treba čistiť vatovými tyčinkami

Aj vy máte ešte stále pocit, že vaše uši sú čisté len vtedy, keď ich riadne „prečistíte“ vatovou tyčinkou? Pravda je však taká, že ucho má samočistiacu schopnosť, čiže absolútne nie je potrebné vnikať doň akýmkoľvek predmetom. Zvukovod odpudzuje maz a nečistoty smerom von. Vy ich, naopak, vatovou tyčinkou zatláčate späť. Ak sa nakoniec v zvukovode nahromadí priveľa mazu, môže dôjsť k „zaľahnutým“ ušiam, zhoršenému sluchu až zápalu.

Pozri aj: Pískanie v ušiach môže signalizovať ochorenie! Dá sa odstrániť?

zaujímavosti o sluchu

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus č. 2: Cesnak odoženie bolesť ucha

Aj vám kamarátka poradila zbaviť sa bolesti ucha tým, že si doň strčíte strúčik cesnaku? Ak by ste tento „superliek“ naozaj vyskúšali, zrejme by ste ďakovný list kamarátke poslali priamo z nemocnice. Cesnak je totiž natoľko agresívny, že vašu bolesť ucha nielenže znásobí, ešte vám môže spôsobiť aj zápal zvukovodu.

Mýtus č. 3: Vďaka načúvaciemu prístroju budete počuť ako predtým

Žiaľ, musíme vás vyviesť z omylu. Načúvací prístroj nie je všemohúci, a tak nedokáže vrátiť kvalitu vášho sluchu do normálu a už vôbec sluch nelieči. Tento prístroj vám pomôže lepšie počuť, nič viac, nič menej.

Mýtus č. 4: Hluchota je jeden z príznakov staroby

Horšia kvalita sluchu rozhodne nie je len „doménou“ starších ľudí, dokonca sa dá povedať, že s vekom skutočne vôbec nesúvisí. Poškodený sluch dnes majú tak deti, ako aj mladí ľudia, štyridsiatnici a dôchodcovia.

vatové tyčinky

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus č. 5: Ucholáci radi lezú do ľudských uší

Aj vás v detstve strašili, že ak budete ležať v tráve alebo ak si nebudete poriadne čistiť uši, vlezie vám do nich ucholák? Ak tomuto mýtu veríte dodnes, tak vedzte, že tento tvor sa v ľudskom uchu nikdy neobjavil.

Mýtus č. 6: Prepichnuté uši zhoršujú inteligenciu dieťaťa

No povedali by ste, že sú rodičia, ktorí tomu veria? Ak niekoho takého poznáte, pokojne ho vyveďte z omylu. S pravdou toto tvrdenie nemá naozaj nič spoločné.

sluch

Zdroj: Shutterstock®

Na záver ešte pár faktov o sluchu:

  • Bubienok v uchu môže prasknúť aj následkom prudkého úderu do ucha, napríklad dlaňou alebo pri skoku do vody.
  • Ak si nechcete poškodiť sluch (a kto by chcel?), netlačte sa na hudobných koncertoch za každú cenu pod pódium. Obzvlášť to platí o metalových a rockových koncertoch.
  • Fajčiari, zbystrite pozornosť! Nemilým faktom totiž je, že vaše dieťa je až o 85 % viac vystavené riziku ušnej infekcie, než dieťa nefajčiara.
- Anketa

PREKVAPIL VÁS NIEKTORÝ Z MÝTOV O SLUCHU?

Odpovedalo 8 ľudí  

Áno, minimálne jeden
63%
Nie, všetko mi bolo jasné
38%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 28.04.18 22:28

karma
109.00

Neverila som ani jednému mýtusu,akurát ma prekvapila posledná veta,že dieťa fajčiara je až o 85 % viac vystavené riziku ušnej infekcie, než dieťa nefajčiara.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní