Cesnak medvedí, latinsky Allium ursinum, je trváca rastlina, ktorá je charakteristická hlavne svojimi až 10 centimetrov dlhými zelenými kopijovitými listami, ktoré sa podobajú na listy konvalinky. Vyrastajú z podzemnej cibule. Počas jari sa objavujú i bezlisté stonky, ktoré sú zakončené okolíkom drobných bielych kvetov. Táto známa a mnohými obľúbená bylinka nádherne vonia po cesnaku. Našla uplatnenie napríklad v kuchyni. Mnohé gazdinky pripravujú z čerstvého medvedieho cesnaku rozličné chutné pokrmy. Miesto však má aj v ľudovej medicíne. Môže byť totiž nápomocný pri liečbe rôznych neduhov. Práve na jar sa môžete na zber medvedieho cesnaku vybrať aj vy, len si ho nepomýľte s jedovatou konvalinkou! Pošúchajte listy rastliny a presvedčte sa, že voňajú po cesnaku. Na zber sa pritom môžete vybrať do vlhkých lesov, nájdete ho aj pri potokoch či na mokrých lúkach. Často vytvára rozsiahle porasty, určite ho neminiete.
Aké sú účinky cesnaku medvedieho?
Cesnak medvedí predstavuje skvelú podporu pre naše zdravie. Je bohatý napríklad na vitamín C aj vitamíny skupiny B. Za pikantnú chuť listov je pritom zodpovedný alicín, ktorý je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Medvedí cesnak pôsobí navyše antisepticky aj detoxikačne. Prečisťuje pečeň, zlepšuje trávenie a uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie. Známa je aj jeho schopnosť bojovať proti črevným parazitom. Má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak. S jeho pomocou tak urobíte niečo pre zdravie srdca a ciev. Do jedálnička sa ho však oplatí zaradiť aj v prípade, keď potrebujete podporiť imunitný systém. A akými spôsobmi môžete medvedí cesnak využiť? V galérii nájdete zopár užitočných tipov!
- Ako použiť medvedí cesnak?
Ďalšie tipy, ako využiť medvedí cesnak
Medvedí cesnak si najčastejšie zbierame čerstvý a ihneď využívame na prípravu rôznych pokrmov. Popravde, nie je vhodný na sušenie, nakoľko práve sušením by stratil svoju prenikavú vôňu. Ak si ho však chcete uložiť do zásoby, na obdobie po jeho sezóne, tak si môžete pripraviť napríklad sterilizovaný medvedí cesnak v slanom náleve. Takýto cesnak si následne môžete pridať na chrumkavý chlebík, na pizzu alebo využiť pri príprave rôznych jedál.
Druhým spôsobom je jeho mrazenie. I taký domáci bujón s medvedím cesnakom nájde všestranné uplatnenie v kuchyni. Do polievky alebo do omáčok je ideálny. Ak máte radi placky pripravené na akýkoľvek spôsob, tak vrelo odporúčame aj tieto – placky s medvedím cesnakom, ktorými môžete nahradiť čerstvý chlebík.
Naposledy aktualizovaný článok: 30.3.2022