Zákerné choroby z jedla: Čo ich spôsobuje a ako sa im vyhneš? ​

Zákerné choroby z jedla: Čo ich spôsobuje a ako sa im vyhneš? ​

Následkom toho, že zjeme niečo pokazené, toxické či kontaminované býva často otrava z jedla. Celkom bežná je najmä v letných mesiacoch, kedy majú potraviny tendenciu akosi skôr vypovedať službu a takpovediac pokaziť sa. Preto je veľmi dôležité vyhýbať sa jedlám, náchylným na skazu a posvietiť si na to, čo si mienime vložiť do úst. My vám povieme, aké sú 3 najčastejšie choroby z jedla, z akých "poživín" ich môžete dostať a ako sa im úspešne vyhnúť.

Pozri aj: Popŕhlenie medúzou: Čo robiť? Nenechaj si pokaziť letnú dovolenku!

na ktoré jedlo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock®

Listerióza ​

Listerióza je infekčné ochorenie, ktoré môžete dostať v podstate kdekoľvek na svete. Spôsobuje ho baktéria menom listéria, ktorá sa nachádza na mnohých miestach v prírode, ako aj v jedle. Listerióza je častým ochorením zvierat, no je prenosná aj na človeka, pričom pre zdravého dospelého človeka nepredstavuje vážne nebezpečenstvo. Inak je to už pri tehotných ženách alebo ľuďoch s oslabenou imunitou a novorodencov. Poďme sa teda pozrieť, akému jedlu sa vyhýbať, ak sa nechcete vystaviť riziku vzniku listeriózy. Inak vám hrozí ochorenie dlhé 2 dni až dva mesiace, zvracanie, hnačky, bolesti svalov a horúčky.

Baktéria listéria sa môže skrývať v surovom ovocí a zelenine, ktorá mohla prísť do styku s kontaminovaným zvieraťom. Okrem toho sa často vyskytuje na nepasterizovaných syroch, ako je feta a syr brie, pričom baktériu nezabije ani chladnička, keďže vie prežiť iba v 4 stupňoch Celzia. Ďalším adeptom na odovzdanie listérie do vášho tela sú lahôdkové potraviny, ako šunky a salámy. Tepelné spracovanie síce listériu zničí, no môže sa stať, že mäsové výrobky sa ňou kontaminujú po tepelnej úprave.

kontaminované vajce

Zdroj: Shutterstock®

Salmonelóza ​

Ďalším nepríjemným črevným ochorením je salmonelóza, ktorú spôsobuje baktéria salmonella. Príznakmi sú teploty, bolestivé kŕče v bruchu či hnačky, pričom ochorenie zväčša pominie do týždňa. Vo vážnejších prípadoch môže človek skončiť aj v nemocnici. Kde salmonella číha?

Najväčším rizikom sú vajíčka a surové mäso, ktoré by ste nemali nikdy jesť nedovarené. Nenechajte sa oklamať, salmonella nie je vidieť, ale ani cítiť, takže zápach vám jej prítomnosť neprezradí. Okrem týchto nosičov môže byť salmonella aj na paradajkách, paprikách či šaláte, preto treba čerstvú zeleninu vždy poriadne umyť. Salmonelóza je veľmi nebezpečná pre tehuľky, ako aj pre malé deti.

Zaujme ťa: Potrebuješ sa schladiť? Vyskúšaj tieto osviežujúce letné nápoje!

kde striehne baktéria escherichia coli

Zdroj: Shutterstock®

E.coli ​

Keď sa baktéria menom Escherichia coli usadí vo vašom organizme, spôsobí poriadnu šarapatu v tráviacom trakte. Príznakmi E.coli sú veľmi bolestivé kŕče v bruchu, vodnatá stolica a zvracanie, čo je kombinácia, ktorú spolu zažiť nechcete. Príznaky zväčša trvajú asi týždeň. Najčastejším nositeľom tejto baktérie býva dobytok a teda hovädzie mäso. Vyhýbajte sa nedovarenému hovädziemu mäsu, neprepečeným steakom či burgrom a dávajte si pozor aj na to, aby prepečené kúsky neprišli do styku so surovými. Pozor aj na čerstvé džúsy, ktoré neprešli pasterizáciou, čerstvé mlieko či čerstvé šaláty a listovú zeleninu, ako je špenát. Vždy zeleninu poriadne umyte a pokiaľ je to možné, radšej ju tepelne spracujte.

Vyskúšaj: Domáce hnojivo z odpadu v kuchyni: Tieto triky pozná len málokto


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 13.08.18 19:16

MM
karma
100.00

najmä v týchto horúčavách si treba dávať pozor, vyhýbame sa rýchlo sa kaziacim potravinám, nezabúdame na tepelnú úpravu a správne skladovanie

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 13.08.18 23:01

HZŠ
karma
102.00

Je dobré prečítať si taký článok, človek je hneď ostražitejší.....aspoň u mňa to tak býva.

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 14.08.18 14:00

DB
karma
114.00

neprepečené mäso,vajíčka na mäkko,majonéza v horúcom letnom období-to je takmer ako pozvánka pre črevné problémy.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní