Základy správnej starostlivosti o citlivé zuby: Poznáš ich?

Základy správnej starostlivosti o citlivé zuby: Poznáš ich?

Teplé, studené, sladké, kyslé,... podnety, ktoré môžu vašim zubom spôsobovať problémy. Citlivé zuby môžu doslova spôsobovať mučivú bolesť, ktorá ich majiteľom nedovolí vychutnávať si všetky letné alebo iné pochutiny.

Len málokto si uvedomuje, aké sú príčiny vzniku citlivých zubov. Totižto, častokrát sami prispievame k tomu, že naše zuby negatívne reagujú na podnety, ktoré na nich pôsobia. Napríklad také ochorenie ďasien alebo zubný kaz môže prispieť k precitlivenosti vášho chrupu. A aké je riešenie tohto problému? V tomto prípade je najlepšie poradiť sa so svojim zubným lekárom, ktorý prostredníctvom bežného vyšetrenia dokáže odhaliť prvotnú príčinu. Existujú však aj zásady, ktorých by ste sa mali držať v prípade, že pri každom súste jedla trpíte.

Pozri aj: Správna starostlivosť o vlasovú pokožku: Na toto nikdy nezabúdaj!

Lacalut sensitive zubná pasta

Zdroj: Shutterstock®

Používajte špeciálnu zubnú kefku a zubnú pastu pre citlivé zuby

Zubné pasty, ktoré sú určené pre starostlivosť o citlivé zuby zvyčajne obsahujú špeciálne zložky, ktoré vypĺňajú dentín, a tým chránia zubné kanáliky pred vonkajšími podnetmi. Rovnako neobsahujú abrazívne (obrusujúce) zložky, ktoré by mohli prispieť k zvýšenej citlivosti zubov. Čo sa týka zubných pást, tak je najlepšie nechať ich chvíľku pôsobiť v ústnej dutine a až následne vypláchnuť.

Tieto pasty je najlepšie kombinovať s jemnými zubnými kefkami, ktoré majú jemné štetinky alebo dokonca môžete ich nahradiť prstami, a to v prípade extrémnej precitlivenosti zubov na akékoľvek podnety. V zásade platí, že by ste na zuby nemali tlačiť, aby nedošlo k opotrebeniu zubnej skloviny.

Takýmto šetrným ošetrovaním by malo dôjsť k zníženiu celkovej citlivosti vašich zubov v priebehu niekoľkých týždňov.

citlivé zuby a časté umývanie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie zubov po každom jedle?

Aj keď toto odporúča len málokto, pretože častým čistením dochádza k opotrebovaniu zubov, v prípade ak si pochutnáte na sladkých alebo kyslých jedlách, môžete spraviť výnimku. Tie totižto prispievajú k rozleptaniu zubnej skloviny, čo v konečnom dôsledku prispieva k zvýšeniu citlivosti zubov. Preto, ak si doprajete zákusok alebo nejaké ovocie, poprípade niečo iné, čo obsahuje kyseliny alebo sacharidy, tak prepláchnutie úst ústnou vodou alebo zubnou pastou je v tomto prípade na mieste.

Avšak, ak ste niekde v spoločnosti a nemáte po ruke prostriedky na čistenie ústnej dutiny, tak môžete skúsiť neutralizovať kyseliny prostredníctvom mlieka alebo syra. Tie majú v tomto prípade rovnako pozitívne účinky.

účinky žuvačky

Zdroj: Shutterstock®

Žuvačka a voda bude vašou záchranou!

Povedzme si, že nie vždy máme po ruke mlieko alebo syr. Avšak vždy sa pri nás nájde miesto, v ktorom môžeme mať ukrytú žuvačku. Tá je určené práve pre takéto prípady. Žuvanie žuvačky prispieva k tvorbe slín, ktoré majú čistiace účinky a dokonca, žuvačka dokáže vytiahnuť zvyšky jedál z medzizubných priestorov, čo má v konečnom dôsledku rovnako priaznivý vplyv na citlivé zuby.

Aj taká voda dokáže zázraky, hlavne pri vyplachovaní ústnej dutiny. Nielenže pomáha spláchnuť všetky zvyšky jedlá, ktoré sa mohli usadiť v ústnej dutine, ale vo svojej podstate pôsobí aj ako zubná kefka, pretože pomáha odstrániť všetky kyseliny a cukry zo zubov.

Odporúčame: Triky na predĺženie životnosti riasenky: Toto musíš vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 14.09.18 21:37

karma
109.00

Veľmi dobre poznám bolesť zubov.Ja ked zjem niečo kyslejšie,môžu to byť napr.višne,tak sa mi zdvihne dasno a odkryjú sa mi krčky (aspoň tak mi to vysvetlil môj zubár) a potom,ked si idem umývať zuby a prejdem si po zuboch kefkou,tak ma to zabolí,že hned musím prestať.Nič príjemné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní