Zaraďte do svojho jedálnička cviklu

Zaraďte do svojho jedálnička cviklu
  • 19.08.2015
  • Lucia Hausknechtová

Mnohé gazdinky používajú cviklu v domácnostiach veľmi príležitostne, pretože nevedia ako ju správne pripraviť alebo dochutiť. Cvikla je pritom skvelým zdrojom minerálov a vitamínov, ktoré by sme nemali svojmu telu odopierať. Táto zelenina je taktiež považovaná za elixír mladosti, takže dámy vo vyššom veku by mali pri nasledujúcich riadkoch spozornieť. 

Ingrediencia do šalátov

V minulosti ľudia konzumovali najmä mladé listy z tejto červenej zeleniny a postupom času prišli na to, ako sa dá využiť aj jej celá časť. Cviklu zavárali už naše staré mamy, ktoré z nej pripravovali chutné kompóty, ale taktiež sa v kuchyni nestratí ani v zeleninových šalátoch alebo v nátierkach či polievkach. Pripraviť si ju môžete aj s pečeným mäsom alebo s grilovaným syrom. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Cvikla

Zdroj: Shutterstock®

Výnimočná zelenina

Červená repa alebo ako sa hovorí cvikla, patrí medzi najsladšie druhy zeleniny. Obsahuje až 8% prírodného cukru, a preto by s jej konzumáciou mali byť opatrní najmä ľudia trpiaci cukrovkou. Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorú by si mali dopriať najmä tehotné ženy, pretože je potrebná pre zdravý vývoj dieťaťa v brušku.

Cvikla taktiež obsahuje aj nemalé množstvo kremíka, ktorý pomáha pri problémoch s oslabenými vlasmi a nechtami. Taktiež pomáha pri spevňovaní kostí.

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Cvikla

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný liek na imunitu

Šťava z červenej repy je obľúbeným zeleninovým nápojom, ktorým podporíte vašu imunitu. Odporúča sa piť onkologickým pacientom, ktorí ju majú počas liečby oslabenú a taktiež je odporúčaná ako prevencia pred vznikom rakoviny.

Cvikla má mnoho pozitívnych účinkov na organizmus medzi ktoré patria aj zníženie vysokého krvného tlaku, tvorba červených krviniek, odstránenie zápchy, povzbudenie činnosti žalúdka alebo zbavovanie jedovatých látok z tela. 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Cvikla

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 23.08.15 17:41

MM
karma
100.00

máme radi cviklu, ale bohužiaľ, toho roku sa vďaka dlhotrvajúcemu suchu a vysokým teplotám, úroda moc nevydarila

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 14:45

KS
karma
133.00

Mám rada cviklu, hlavne kvôli vysokému obsahu železa, Najradšej mám z nej šťavu, ktorá najlepšie chutí s jablkovou šťavou :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní