Zelené stopky z jahôd už nikdy nevyhadzuj! Nevídané, ako tvojmu telu pomôžu!

Zelené stopky z jahôd už nikdy nevyhadzuj! Nevídané, ako tvojmu telu pomôžu!

Využili ste tento víkend a hlavne krásne slnečné počasie na samozber jahôd? Nazbierali ste si tie najsladšie a najväčšie jahody spolu s krásnymi zelenými stopkami, ktoré by sa mali z jahôd odstraňovať až vtedy, keď idete jahody konzumovať? Ak je to tak, tak verte nám, tie zelené stopky vám ešte poslúžia. Preto by ste ich za žiadnych okolností nemali vyhadzovať do koša, ale si ich vysušiť!

Ak sa pýtate, čím sú tieto stopky také výnimočné, tak odpoveď sa ukrýva v ich zložení, vďaka ktorému sa využívajú na prípravu liečivých čajov. Svojimi účinkami sú určené najmä na zmiernenie gastrointestinálnych ťažkostí a bolesti kĺbov. Obsahujú veľké množstvo minerálov a vitamínov, ktoré organizmu ponúkajú širokú škálu výhod. Dokonca sa extrakty z týchto stopiek pridávajú do tabletiek na podporu celkového zdravia a tráviaceho systému.

Pozri aj: Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!

účinky stopiek z jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Stopky z jahôd – zázrak prírody

Asi si neviete predstaviť konzumovanie zelených stopiek z jahôd. Síce sú jahodovo voňavé, ale ich chuť už taká jahodová byť nemusí. Ak si ich však vysušíte a pripravíte si z nich čaj, urobíte službu vášmu tráveniu. Jahodové stopky obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú zmierniť žalúdočné problémy, ako je nevoľnosť, nadúvanie, žalúdočné kŕče či dokonca hnačka.

Okrem tráviacich účinkov pomáha diuretická kyselina kávová vytiahnuť vodu z kĺbov, zmierniť bolesť a opuchy spojené s artritídou a reumou. Jahodové stopky okrem iného tiež obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitný systém, a teda celkovo organizmus. Zo všetkého spomenieme hlavne vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, ale tiež neutralizuje účinky voľných radikálov a iných škodlivín nachádzajúcich sa v organizme. V jahodových stopkách je tiež obsiahnuté železo a vápnik.  

ako odstrániť stopky z jahôd

Zdroj: pinterest.com

Jahodové stopky nie sú pre každého!

Pri jahodových stopkách si treba dávať obzvlášť pozor v prípade, ak ste alergickí na jahody, taníny alebo ďalšie zlúčeniny v nich obsiahnuté. Z tohto dôvodu treba podotknúť, že alergická reakcia na jahodové stopky zahŕňa opuch tváre a krku, problémy s dýchaním či tvorbu vyrážok na tele. V takom prípade netreba vyčkávať, kým sa alergická reakcia zmierni, ale je potrebné vyhľadať odbornú pomoc lekárov.

Ako vysušiť jahodové stopky?

V prvom rade je potrebné jahody poriadne očistiť. Vďaka jednoduchému roztoku sa vám nebude vytvárať pleseň na jahodách, čím predĺžite ich výdrž a zároveň ich zbavíte všetkých nečistôt. Až budete mať jahody očistené, tak opatrne odstráňte stopky (pomocou slamky alebo noža), rozložte ich na tanier a nechajte ich usušiť na bavlnenej utierke. Pozor, nie na priamom slnečnom žiarení. Po vysušení (cca v priebehu 1 dňa) ich môžete preložiť do sklenenej fľaše a skladovať na tmavom mieste.

Tipy, ako využiť jahodové stopky:

  • do smoothie – ak milujete smoothie nápoje, zelené stopky z jahôd pridajte práve do takéhoto kokteilu. Nahraďte nimi špenát alebo bylinky.
  • pri pečení – pridajte ich k zelenine pri jej pečení v rúre. Jahodové stopky uvoľnia svoju arómu a zelenine tak dodajú jedinečnú chuť.
  • naložené v octe – jahodové stopky môžete nasypať do fľaše, zaliať octom a nechať 24 hodín odstáť. Ocot získa jahodovú arómu, ktorá dokonalo ochutí šaláty.
  • korenie – stopky z jahôd vysušte a podrvte alebo pomeľte. Takto pripravené korenie sa hodí do koláčov, ale aj do mäsa či šalátov.
  • jahodový alkohol – stopky môžete nasypať do fľaše a zaliať alkoholom. Nechajte niekoľko dní odstáť a následne si môžete vychutnať jahodový alkohol, ktorý sa hodí napríklad do drinkov.

Zaujme ťa: Aká je najlepšia ochrana pred toxínmi a tráviacimi problémami? Jednoznačne táto bylinka!

Naposledy aktualizovaný článok: 8.6.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

24 komentárov

Lucia Šeptáková 10.06.19 05:19

karma
108.00

Zaujìmavé,to by ma nenapadlo.Vždy ich vyhadzujeme.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.06.19 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Prekvapivé, stojí za vyskúšanie!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 10.06.19 09:29

MC
karma
109.00

Nuž z nevedomosti vyhadzujeme to čo nám môže pomôcť.

  • 1
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 10.06.19 15:47

AH
karma
115.00

Ešte že čítam Vaše články. Presne tento recept potrebujem/ voda v kolene/ určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 10.06.19 15:47

AH
karma
115.00

Ešte že čítam Vaše články. Presne tento recept potrebujem/ voda v kolene/ určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 10.06.19 21:53

JK
karma
100.00

Fúú tak to som netušila aj dnes som ich vyhodila

  • 1
Odpovedať

Simona Záhumenská 10.06.19 22:00

SZ
karma
93.00

Ďakujem za článok. Vôbec som o tom nevedela.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 10.06.19 22:41

karma
109.00

Z jahodových listov som si čaj už varila,ale stopky,to je pre mňa novinka.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 11.06.19 12:06

KK
karma
105.00

v lete si radšej pochutnám na jahodách ako na čaji, ten mám radšej v zime a vtedy zase nie sú čerstvé jahody :(

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 11.06.19 13:55

DB
karma
114.00

doteraz som si myslela,že iba jahodový čaj z lesných jahôd je liečivý.dnes som varila džem z jahôd a stopky som bohužiaľ vyhodila.

  • 0
Odpovedať

Lenka Čajová 20.06.19 12:58

karma
97.00

To suvelmi zaujimave info o ktorych som netusila :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 23.06.19 19:02

karma
74.00

tak toto som naozaj netušila, dakujem

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 24.06.19 08:07

karma
113.00

Keď jem jahody z našej záhrady, zjem ich aj so zemou aj s tým zeleným, jednoducho ako ich odtrhnem. Myslím, že chuť domácich jahôd prebije všetko a nič iné ju nepokazí.O tom, že sú stopky zdravé som netušila, ale ak ich v ústach do budúcna budem mať, tak viem, že to môjmu telu neuškodí :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 24.06.19 11:46

LP
karma
-1.00

Dnes tie stopky oddelím a vysuším, aspoň to zamiešam s lístkami a budú v čajíku. Doteraz som to ani len netušila.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 17.07.19 12:31

AS
karma
108.00

škoda že som skorej nečítala tento článok, už máme po jahodách

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 17.07.19 12:33

AS
karma
108.00

ale na budúci rok určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.06.22 17:08

PV
karma
113.00

Zaujímavé čítanie.. Vyskúšam pri pečení a ako korenie .. Ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Lenka Falatová 08.06.22 21:26

LF
karma
-1.00

určite skúsime dať do octu

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 08.06.22 21:36

karma
-1.00

Tak toto vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 09.06.22 07:56

karma
-1.00

Wau, zaujímavé. Na záhradke nám už červenajú jahody už stopky vyhadzovať nebudem.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 09.06.22 08:54

MS
karma
118.00

Takže aj táto časť jahôd už bude mať u mňa užitočné využitie.

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 10.06.22 11:10

LK
karma
-1.00

počula som už o tom, že sú dobré pre cukrovkárov lebo znižujú hladinu cukru v krvi ale že aj na trávenie sú dobré to som nevedela

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.06.22 16:02

karma
106.00

Jahodové zelené stopky som vždy vyhadzovala, možno teraz vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.06.22 22:15

MR
karma
114.00

a ja som ich vyhadzovala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní