Zisti, čo prezrádza odtieň pokožky o tvojom zdraví!

Zisti, čo prezrádza odtieň pokožky o tvojom zdraví!

Problémy so žlčníkom či pečeňou? Dlhodobá nespavosť a chronická únava? Vaša pokožka to povie za vás, pretože všetko dobré aj zlé, prospešné aj škodlivé sa odráža práve na našej pleti. Znie to neuveriteľne, ale všetko so všetkým je prepojené, a teda aj naše zdravotné problémy úzko súvisia s farbou našej pleti. Pretože tak, ako oči sú zrkadlom do našej duše, tak je pokožka odrazom nášho zdravia.  Zistite, čo prezrádza odtieň pokožky o vašom zdraví!

Okrem odtieňa pokožky, aj farba jazyka vie veľa napovedať. Má inú farbu, než bežne? Prípadne sa na vašom jazyku objavil povlak, ktorý tam predtým nebol? V tom prípade zbystrite pozornosť! Ak sa farba vášho jazyka zmenila natrvalo, prípadne nemizne z neho ani spomínaný povlak, môže ísť o infekčné ochorenie, žalúdočné problémy, prípadne aj cukrovku.

V každom prípade začnite pátrať po príčine! Vedeli ste však, že už jediný pohľad do vašej tváre dokáže prezradiť, či ste predchádzajúcu noc prehýrili alebo či to náhodou tak trochu nepreháňate s alkoholom? Vezmite si do ruky zrkadlo a hľadajte sa spolu s nami!

Zaujme ťa: Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

čo znamená bledá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

Suchá, červenkastá až šupinatá pokožka

Suchá a začervenaná pleť so škvrnami? To je jasné volanie pleti o pomoc. Treba ju v každom prípade hydratovať, a to tak krémami, ako aj hydratačnými sprejmi, kedykoľvek v priebehu dňa. Bledá pleť? Tá je známkou málokrvnosti, ak, samozrejme, nehovoríme o akútnom zblednutí (pri náhlej nevoľnosti alebo pohľade na výplatnú pásku). Prvou pomocou je rozhodne červená repa.

Tú si odšťavte a vypite pohár tejto šťavy denne alebo ju jednoducho zakomponujte do studenej kuchyne, ideálne do šalátov. Alebo je odtieň vašej pokožky šedý? V tom prípade máte zrejme „tú česť“ s priveľkým množstvom cukru v krvi. Tu ale môže ísť tak o dlhodobé vyčerpanie, ako aj o problémy so srdcom, tuberkulózu, zápal pľúc, v najhoršom aj rakovinu.

červená podráždená pleť

Zdroj: Shutterstock®

Nie je červená ako červená

Červená pokožka? Iste, ak ste práve vyšli z horúcej vane alebo sa vrátili z prvého rande, je to prirodzená reakcia, ale v prípade, že máte červeň v tvári neustále, môže to znamenať aj zdravotné ťažkosti. Červená pokožka je jasným sprievodným znakom horúčky, to však rozpoznáte pomerne ľahko. Ale čo iné signály? Červená pokožka signalizuje predovšetkým problémy s dýchaním, tráviace ťažkosti, hnačku aj astmu.

Rovnako tak červená pleť odráža množenie červených krviniek v tele, v tomto prípade ide však skôr o červené fľaky. Veľmi nebezpečná je však žltá pleť, ak sa k nej navyše pridružia aj žlté oči. Ide o jasný signál problémov s pečeňou alebo žlčovodmi.

Neprehliadni: Ako vyčistiť laminátové podlahy? Takto predĺžiš ich životnosť!

mrkva a pokožka

Zdroj: Shutterstock®

Aj s mrkvou opatrne!

Dokonca aj oranžový odtieň pleti má svoje príčiny! Tie sú však, našťastie, prevažne pozitívne, pretože oranžová pleť je známkou dostatočného príjmu karoténov (ich domov je ovocie, zelenina – najmä mrkva). Ale pozor! Ak je vaša pleť neprirodzene a skutočne nepekne oranžová, môže ísť o známku predávkovania betakaroténom. Nie je žiadnou novinkou, že mdlá pokožka bez života je jasným signálom toho, že starne.

No aj mastná pokožka má svoje príčiny. Môže za ňou byť prehnaná starostlivosť o pleť, preto jej dajte radšej vydýchnuť a siahnite po menej zaťažujúcich krémoch s ľahším zložením.

suché a popraskané pery

Zdroj: Shutterstock®

Suché pery alebo opuchnuté oči?

Trápia vás suché pery či takzvané kútiky úst? Pokiaľ sa s týmto problémom boríte celoročne, môže ísť o atopický ekzém, no v horšom prípade aj o nádorové ochorenie sliznice pier. Posilnite príjem vitamínu B! Pozornosť rozhodne treba venovať aj opuchnutým očiam alebo tmavým kruhom pod očami. Bývajú známkou zlého spánku, prípadne zlej polohy pri spánku, kedy je hlava nižšie, než zvyšok tela.

Rovnako tak však môže ísť aj o problémy s obličkami. A ktorý odtieň pleti je teda ten najzdravší? Jednoznačne ružovkastý. Je známkou optimálneho prekrvenia organizmu.

Pozri aj: Prezradíme ti: Naozaj má brokolica protirakovinové účinky?

opuchnuté oči

Zdroj: Shutterstock®

Teraz už viete, čo všetko o vašom zdravotnom stave prezrádza odtieň pokožky alebo jazyk. No vedeli ste, že dokonca aj farba vašich vlasov dokáže napovedať, ako na tom zdravotne vlastne ste? To už je však samostatná kapitola, ktorej sa budeme rozhodne venovať, preto nás sledujte aj naďalej! Zmarili sme všetky vaše nádeje na utajenie toho, čo máte vo vnútri? Nuž, výskumy sú v tomto väčšinou neomylné a pravdepodobne ste sa v niektorom z uvedených prípadov našli aj vy samy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 09.04.18 07:55

ĽŠ
karma
100.00

Dobrý článok!

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 09.04.18 21:15

karma
109.00

Momentálne mám pokožku normálnu-ružovú,ale dobre vedieť do budúcnosti...človek nikdy nevie,čo ho čaká.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní