Zvykneš presedieť dovolenku na WC? Vieme, ako sa vyhnúť hnačke!

Zvykneš presedieť dovolenku na WC? Vieme, ako sa vyhnúť hnačke!
  • 05.07.2018
  • Simona Kostková

Letná dovolenka predstavuje pre väčšinu z nás to najlepšie z celého roka a tešíme sa na ňu už od prvého snehu. Týždňový oddych pri mori, v krásnom prostredí a s chladeným drinkom v ruke. O to horšie sa cítime, ak nám niečo naruší našu dlho plánovanú a vytúženú dovolenku. Niektoré veci, ako napríklad počasie, ovplyvniť nevieme, no nájdu sa také, ktorým sa dá dokonca predísť.

Reč je o črevných problémoch, ktoré sú jedným z častých spoločníkov na našej dovolenke a dokážu nám poriadne zavariť. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí tieto ťažkosti prežívajú každú jednu dovolenku, čítajte ďalej! Poradíme vám ako nepresedieť celú dovolenku na toalete.

Na cestovateľskú hnačku alkohol

Letná dovolenka nie je jediné obdobie, kedy sa môžeme stretnúť s črevnými ťažkosťami. Celkovo cestovanie do zahraničia, spojené so zmenou prostredia, stravy či dokonca zmenou časového pásma, dokáže potrápiť naše črevá. Môžete si to predstaviť podobne ako keď presúvate vášho domáceho miláčika, zavretého v prenosnej klietke, ku lekárovi – je v strese z nového prostredia, ľudí a toho, čo sa s ním deje. Presne takto reagujú aj naše baktérie na zmenu prostredia.

Ľudia to zvykli kedysi riešiť malou ploskačkou, v ktorej mali domácu pálenku a pomáhala im prekonať stres počas celej dovolenky. Dnes sa už pomaly od tohto zvyku upúšťa a namiesto ranného štamprlíka si ľudia doprajú niečo príjemnejšie. Aj mnohí odborníci razantne odmietajú takúto „prvú pomoc“, pretože podľa nich pravidelné pitie alkoholu počas týždňovej dovolenky môže viesť k závislosti, hlavne u mladších ľudí. Aké môžu byť ďalšie príčiny hnačiek počas dovolenky?

Neprehliadni:  Letný strašiak menom salmonelóza

alkohol a hnačka

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú najčastejšie príčiny?

Častými príčinami tráviacich problémov na dovolenke býva únava a stres z cestovania. Možno aj vy už deň vopred panikárite, či ste na niečo nezabudli a rovnako tak prežívate aj celú cestu k moru. Ruka v ruke s tým ide aj zmena prostredia či zmena režimu dňa - obe tieto veci dokážu rovnako naše črevá potrápiť. Ďalším významným faktorom je zmena stravy a tá je väčšinou kameňom úrazu. Doteraz lekári nevedia presne vysvetliť, v čom je problém, ale pripisujú to zmene spôsobu úpravy jedla, novým ingredienciám či koreniam, ktoré v našich končinách nepoužívame.

Dôvody, prečo presedíte celú dovolenku na WC, však môžu byť aj vážnejšie. Môžete mať preťažený žalúdok, spomalené trávenie, slabé alergické prejavy a v horšom prípade môže ísť o otravu jedlom. Nemusíte však okamžite začať panikáriť a na druhej strane to ani nepodceňujte. Snažte sa zistiť, či ide o bežnú hnačku, ktorú mávate každý rok na dovolenke alebo či ste nemali na večeru plody mora. Častou príčinou hnačiek býva aj nesprávna alebo nedostatočná hygiena rúk, pomocou ktorých si ľahko prenesieme do tela nebezpečné baktérie, ktoré môžu stáť za črevnými ťažkosťami. Čo nám, naopak, na prekonanie cestovateľskej hnačky pomôže?

morské plody

Zdroj: Shutterstock®

Výber probiotík je pomerne komplikovaný

Ako sme spomínali, hlavný problém predstavuje naša črevná flóra, takže prirodzeným riešením na hnačku bude užívanie probiotík. Tie totiž dokážu doplniť chýbajúce baktérie a vytvoriť rovnováhu, vďaka ktorej sa vám uľaví. Leto je najhoršie obdobie pre našu mikroflóru a stravovanie v stánkoch na kúpaliskách, zmrzliny z vajec či iné potraviny často potrápia naše trávenie. Práve preto je vhodné počas celého leta užívať kvalitné probiotiká, ktoré dokážu navrátiť rovnováhu do našich čriev a zabrániť tak premnoženiu škodlivých baktérií, ktoré sú za hnačky či zvracanie zodpovedné.

Ideálne začnite užívať probiotiká dva dni pred dovolenkou a skončite dva dni po dovolenke. Môžete sa tak vyhnúť nepríjemnostiam, poprípade zmierniť ich priebeh. Vyberajte si prípravky nielen podľa počtu živých baktérií, ale aj podľa doby exspirácie a podľa kompatibility jednotlivých kmeňov, ktoré sa v tabletkách nachádzajú. Jedna – dve tabletky denne dokážu vytvoriť raj vo vašich črevách a tým aj vo vašom tele.

probiotiká

Zdroj: Shutterstock®

Čoho sa vyvarovať na dovolenke?

  • Voda - každý z nás vie, že existuje pár krajín, v ktorých sa nevypláca piť vodu priamo z kohútika, ale radšej sa treba zásobovať balenou vodou. Takáto voda totiž obsahuje zložky, ktoré domáci tolerujú, ale v našom tele dokážu vyvolať neplechu. Medzi takéto krajiny patrí hlavne Turecko, Grécko a Egypt.

  • All inclusive - najväčšou hrozbou každého cestovateľa je švédsky stôl. Len málokto dokáže prejsť okolo preplnených stolov a vziať si iba jednu či dve malé porcie jedla. My ostatní si naplníme tanier niekoľkokrát a skombinujeme všetko. Práve v tomto vidia lekári problém - kombinácia sladkého, slaného, zdravého a mastného je podľa nich častým dôvodom črevných problémov.

  • Zmrzlina - tá predstavuje problém aj u nás na Slovensku. Pri výrobe zmrzliny sa môžu použiť vajcia, nakazené salmonelou, a tie sa po príjemnom zlízaní môžu dostať až do našich čriev. Klasické črevné ťažkosti, pri ktorých neviete, čo skôr, určite nestoja za jeden kopček vanilkovej. Jedzte preto buď zmrzlinu u overeného predajcu alebo si kúpte nanuk.

Zaujme ťa aj: Môžeme bez obáv konzumovať surové vajcia? Poznáme odpoveď!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní