Lykopén s protirakovinovými účinkami: Nájdeš ho v týchto potravinách!

Lykopén s protirakovinovými účinkami: Nájdeš ho v týchto potravinách!

Lykopén je pomerne neznáma látka, o ktorej by sa ľudia rozhodne mali dozvedieť viac, a to z jedného jednoduchého dôvodu. Má totiž silné protirakovinové účinky. Okrem toho, že predstavuje prevenciu pred mnohými druhmi rakoviny, pozitívne vplýva na kardiovaskulárny a imunitný systém, hladinu cholesterolu aj pleť.

Táto látka taktiež znižuje v tele zápaly a podporuje reprodukčnú funkciu človeka. Dostať do tela dostatok lykopénu pritom vôbec nie je náročné. Nachádza sa v zelenine i ovocí. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo všetko dokáže lykopén telu ponúknuť a v ktorých potravinách ho nájdete.

Čo je to vlastne lykopén?

Lykopén je látka, bežne sa vyskytujúca v zelenine či ovocí, podobne ako minerály a vitamíny. Ide o obyčajné červené rastlinné farbivo, ktoré však zároveň patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Vďaka tomuto karotenoidu hýria mnohé druhy ovocia aj zeleniny rôznymi odtieňmi červenej. Lykopénu výrazne prospieva tepelná úprava. Kým v mnohých prípadoch sa objem aktívnych látok v potravinách varením a pečením znižuje, u lykopénu je to presne naopak. Prítomnosť tejto látky v tele blahodarne vplýva prakticky na celý organizmus, a to na všetky bunky a tkanivá.

Lykopén posilňuje imunitný systém a chráni pokožku pred UV žiarením aj starnutím. Taktiež obmedzuje škodlivé účinky tabaku či alkoholu. Napomáha znižovať vysoký krvný tlak i cholesterol v krvi. Pôsobí tak preventívne voči srdcovo-cievnym chorobám. Rovnako predstavuje prevenciu pred nádorovými ochoreniami. Znižuje riziko vzniku nádorov prostaty, prsníkov, krčka maternice, pľúc i žalúdka. Lykopén má vplyv aj na reprodukčnú funkciu človeka. Je vhodný ako podporná liečba pri neplodnosti a zlepšuje tiež funkcie prostaty.

Odporúčame: Vieš, ako spomaliť šedivenie vlasov? Čítaj a dozvieš sa!

guave

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie zdroje lykopénu:

1. Guave

Jedným z najlepších zdrojov lykopénu je exotické ovocie, zvané guave. Má príjemnú sladko-kyslú chuť a je plné vzácnych látok. Podobá sa na hrušku, má mäkkú zelenú šupku a červenkasté vnútro s bielymi semienkami. Ak budete mať možnosť guave ochutnať, určite neváhajte! Svojmu telu tak doplníte nielen cenný lykopén, ale aj betakarotén, kyselinu pantoténovú, omega 3 mastné kyseliny a minerálne látky, ako selén, mangán i meď. Toto ovocie má navyše aj detoxikačné účinky a podporuje trávenie.

2. Paradajky

Lykopén sa nachádza i v ovocí a zelenine z nášho podnebného pásma. Medzi najznámejšie zdroje spomínaného karotenoidu patria i obyčajné paradajky. Veľké množstvo lykopénu môžeme nájsť napríklad v paradajkovom pretlaku, keďže sa obsah tejto látky tepelnou úpravou zvyšuje. Rajčiny sú okrem toho skvelým zdrojom ďalších antioxidantov, vlákniny i vápnika.

červená paprika

Zdroj: Shutterstock®

3. Červená paprika

Na lykopén je bohatá aj červená paprika. Túto zeleninu sa oplatí zaradiť do jedálnička v surovom aj tepelne upravenom stave. Varením sa totiž v paprike zvyšuje množstvo lykopénu, no zároveň klesá hladina vitamínu C, na ktorý je bohatá. Tento vitamín však ľahko doplníte práve čerstvou paprikou. Telu tiež dodáte vápnik, horčík aj železo. Paprika zároveň podporuje metabolizmus i trávenie a chráni telo pred voľnými radikálmi.

4. Mrkva

Dobrým zdrojom lykopénu je mrkva, najmä jej červená odroda. Opäť platí, že v dusenej či varenej zelenine nájdete vyšší podiel karotenoidu, ako v surovej. Mrkva je tiež známa vysokým obsahom vitamínu A. Taktiež telu doplní zinok, fosfor, kremík či síru. Okrem toho má blahodarný vplyv na pokožku, zuby, zrak či kosti a napomáha znižovať vysoký krvný tlak.

Pozri aj: Nie je to len bezvýznamná zložka soli. Prečo telo potrebuje jód?

červená kapusta

Zdroj: Shutterstock®

5. Červená kapusta

Do zoznamu zdrojov lykopénu nepochybne patrí aj červená kapusta. Tá je plná i mnohých iných látok, ktoré naše telo potrebuje. Obsahuje luteín, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu či kyselinu listovú. Červená kapusta pôsobí preventívne proti zápche, anémii i kardiovaskulárnym ochoreniam. Podporuje detoxikáciu organizmu a má antiseptické účinky.

6. Vodný melón

Aj melón, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť leto, je bohatý na lykopén. Obsahuje ho dokonca viac, ako vyššie zmienené paradajky. Tie majú ale v podstate navrch, pretože sa dajú tepelne upraviť, čím sa zvýši objem lykopénu a uľahčí sa jeho vstrebávanie. Melón je však zdrojom ďalších významných antioxidantov, vlákniny či niektorých vitamínov skupiny B. Navyše pomáha odkysľovať telo a tiež ho zbavovať nadbytočnej vody.

ružový grapefruit

Zdroj: Shutterstock®

7. Ružový grapefruit

Zoznam zdrojov lykopénu ukončíme ružovým grapefruitom. Táto horkastá pochúťka je bohatá na vitamín C, železo, mangán i kyselinu pantoténovú. Grep dokáže prečistiť celý organizmus a zabrániť množeniu baktérií či plesní. Taktiež napomáha znižovať cholesterol, zlepšuje krvný obeh a zvyšuje obranyschopnosť, čiže sa ho do jedálnička určite oplatí zaradiť.

Pozri aj: Ako správne kombinovať jedlo a víno? Máme pre teba užitočné rady!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Pavlína Vaksmundská 06.04.18 18:18

PV
karma
113.00

Z tohoto mám všetko rada, okrem grapefruitu .. Melon , parad.pretlak často používam k vareniu , mrkvu a pod. , mám rada .. Takže nejaká prevencia u mňa je..

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.04.18 19:18

ĽŠ
karma
100.00

Guave som ešte nemala možnosť ochutnať, ostatné potraviny radíme do jedálnička vcelku bežne.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.04.18 20:05

HZŠ
karma
102.00

Guave nepoznám, ružový grapefruit nemám v obľube, ale ostatné pravidelne konzumujem, takže by to malo byť okey.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 06.04.18 21:56

karma
109.00

Rozmýšľam,prečo je medzi ľudmi toľko chorôb,ked je v zelenine a ovocí toľko vitamínov a protirakovinových látok...žeby nejedli mrkvu,rajčiny,papriku,kapustu,melón atd. ?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní