Majonéza: Skvelý pomocník v domácnosti aj starostlivosti o telo!

Majonéza: Skvelý pomocník v domácnosti aj starostlivosti o telo!

Majonéza údajne vznikla v roku 1756 na jednej francúzskej hostine, a to úplnou náhodou. Kuchár totiž miesto smotany, ktorá mu došla, použil ako základ omáčky s vajcami olej.

O takmer 150 rokov neskôr sa začala v USA predávať prvá priemyselne vyrábaná majonéza. V súčasnosti sa dá bez problémov zakúpiť takmer v každom obchode.

Ide o hustejšiu bielu omáčku, pripravovanú predovšetkým z oleja a žĺtka. Môže sa dochucovať soľou, octom, citrónovou šťavou či korením. Miesto našla predovšetkým v našich kuchyniach. Tvorí základ tatárskej omáčky či rozličných dresingov a mnohí si bez nej nevedia predstaviť prípravu obľúbeného vianočného zemiakového šalátu.

Vedeli ste však o tom, že majonéza sa dá použiť aj mimo kuchyne? Nahradí totiž viaceré kozmetické prípravky aj čistiace prostriedky. V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili 9 tipov, ako netradične, ale účinne používať majonézu!

Odporúčame: Ešte váhaš, či používať nočný krém alebo nie? Už nebudeš!

domáci vlasový zábal

Zdroj: Shutterstock®

Majonéza ako pomocník pre krásu:

1. Kondicionér a maska na vlasy

V množstve receptov na domáce vlasové masky a zábaly je jednou z ingrediencií vajce či olej. Tieto suroviny tvoria aj základ majonézy. Vďaka svojmu zloženiu je teda vhodným pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Môžete ju použiť namiesto kondicionéru alebo ako masku.

Olej či vajce ocenia najmä suché vlasy. V majonéze sa však okrem toho nachádza aj citrónová šťava či ocot, takže ju môžete použiť na všetky typy vlasov. Táto biela omáčka im dodá lesk a pružnosť. Dajte si však záležať na tom, aby ste ju z vlasov dôkladne vymyli.

Pozri aj: Čo spôsobuje nedostatok selénu? Doplň ho telu týmito potravinami!

manikúra

Zdroj: Shutterstock®

2. Zjemnenie pokožky

Kvalitná majonéza dokáže účinne zmäkčiť stvrdnutú pokožku na pätách. Taktiež ju môžete použiť predtým, než si budete robiť manikúru. Na nechty a nechtovú kožtičku naneste majonézu a nechajte pôsobiť aspoň 5 minút. S mäkšou pokožkou sa bude oveľa ľahšie pracovať.

3. Na spáleniny od slnka

Na slnkom spálenú pokožku sa často odporúča použiť napríklad smotanu. Ako prvú pomoc však môžete bez problémov vyskúšať aj majonézu. Ak to preženiete s opaľovaním, naneste ju na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť zopár minút. Majonéza pokožku nielen upokojí, ale aj vyživí.

čistenie klávesov

Zdroj: Shutterstock®

Využitie majonézy v domácnosti:

1. Leštenie klávesov, nábytku aj striebra

Majonéza je skvelým pomocníkom aj v domácnosti. Dokáže totiž vyleštiť množstvo rozličných povrchov. V prvom rade ju môžete vyskúšať na vrátenie lesku starému nábytku. Ak vám zostali na nelakovanom alebo nemorenom dreve odtlačky napríklad od pohára s vodou, pretrite toto miesto majonézou. Tá vytvorí na povrchu jednotný film.

Podobne môžete vyleštiť klávesy na starom klavíri alebo nerezové povrchy. Vďaka obsahu octu alebo citrónovej šťavy je majonéza dobrým leštidlom taktiež na striebro. Na navlhčený kus látky či mäkkú zubnú kefku naneste trochu majonézy a vyčistite tým zašlé strieborné šperky.

Zaujme ťa: Máš svoj osvedčený rituál pred spaním? Pre toto je veľmi dôležitý!

pokreslené steny

Zdroj: Shutterstock®

2. Čistenie pokreslených stien

Ak si vaše deti pomýlili papier so stenou a pokreslili ju voskovými pastelkami, neváhajte použiť majonézu. Naneste ju na obrázok a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Následne to zotrite už len suchou alebo vlhkou utierkou. Dávajte si však pozor na to, aby majonéza neobsahovala vysoké množstvo octu. Na stene by totiž mohol zostať fľak.

3. Odstránenie etikiet a žuvačiek

Určite sa stalo aj vám, že ste odlepili z nejakého produktu cenovku či etiketu a na povrchu zostalo zaschnuté lepidlo, ktoré ide dole len veľmi ťažko. Aj v tomto prípade môže pomôcť majonéza. Naneste ju na zvyšky lepu a poriadne vydrhnite. Podobne môžete dostať z rozličných povrchov i nalepenú žuvačku. Po nanesení majonézy chvíľu počkajte. Žuvačka by mala ísť dole oveľa ľahšie.

napadnutie všami

Zdroj: Shutterstock®

Triky, čo stoja za vyskúšanie:

1. Boj proti všiam

Nakoniec máme pre vás ešte zopár skutočne netradičných tipov na využitie majonézy. Tá je údajne vhodným pomocníkom na boj proti všiam. Majonéza totiž obsahuje látky, ktoré by mohli neželaných návštevníkov odpudiť. V dostatočnom množstve ju naneste na vlasy, zabaľte ich do igelitu a nechajte cez noc pôsobiť.

2. Leštenie rastlín

Máte doma izbové rastliny s veľkými listami, ktorým prach uberá na kráse? Na ich oživenie neváhajte použiť majonézu! Listy najskôr pretrite suchou handrou a následne ich preleštite s trochou bielej omáčky. Budú sa lesknúť celé týždne.

3. Problém s prsteňom

Tipov na to, ako dostať z ruky dole zaseknutý prsteň, je neúrekom. My máme pre vás ďalší. Ak sa vám stane takáto nehoda, premažte si prst majonézou a prsteňom otáčajte do oboch strán. O chvíľu by mal povoliť a vy ho ľahšie zvlečiete.

Pozri aj: RECEPT: Bezlepkové cestoviny so zeleninou a šunkou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 14.03.18 13:00

ĽŠ
karma
100.00

Také všestranné využitie by ma ani len nenapadlo, super!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.03.18 16:57

MM
karma
100.00

už som počula o majonézovej maske na tvár, ale na leštenie kvetov a kovových povrchov používam skôr samostatný olej

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.03.18 21:31

karma
109.00

článok ma celkom prekvapil...toto by ma nikdy nenapadlo.

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 14.03.18 21:53

LM
karma
82.00

Na spalenu pokozku sme uz skusali. Odporucam

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.03.18 01:19

MD
karma
132.00

Fíha, tak to by ma teda nenapadlo, na čo všetko je taká majonéza dobrá :) super článok :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní