Maková štrúdľa s čerešňami

Maková štrúdľa s čerešňami
  • 23.03.2015
  • Janka Pačeková

Štrúdľa nám väčšinou pripomenie naše detské roky. Zaspomíname si na babičku a to ako sme jej pomáhali.

A aj to, ako sme potom za odmenu mohli maškrtiť. Veď štrúdľu si môžeme ochutiť naozaj na veľa spôsobov. Každý má rád tú svoju.

No a dnes si spolu upečieme Makovú štrúdľu s čerešňami.

Suroviny na prípravu: 

Suroviny sú uvedené na dve štrúdle

  • 2 ks lístkové cesto

Náplň do štrúdle:

  • mak cca 200g
  • cukor trstinový – podľa chuti/potreby
  • cukor vanilkový 2 ks
  • čerešňový kompót 700ml, štavu treba odložiť na puding
  • strúhanka – podľa potreby
  • alsan – podľa potreby
  • pikantný domáci lekvár – napr. ríbezľový
  • + uvarený a vychladnutý puding

Puding:

  • šťava z kompótu
  • 3 PL trstinového cukru
  • voda – podľa potreby 25-50 ml
  • 40g škrobu

Pokiaľ sa vám nechce lístkové cesto pripravovať doma, odporúčam belbake z Lidla, máte ho už vyvaľkané, ja ho zvyknem len “dovaľkať”. Recept na domáce cesto mám niekde napísaný, ale zatiaľ som ho neskúšala, takže niekedy v budúcnosti, keď ho vyskúšam spraviť a bude dobré, určite sa s vami o recept podelím.  :)


Ak by niekoho zaujímalo zloženie lístkového cesta belbake je v ňom: pšeničná múka, rastlinný tuk, pitná voda, ethylalkohol, cukor, jedlá soľ, E330 (kyselina citrónová).

Odporúčame vyskúšať: Recept na orechové guličky

Maková štrúdľa s čerešňami

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy:

1. Najprv si uvaríme čerešňový puding z kompótovej šťavy, cukru a škrobu. Čerešne si zlejeme, preložíme do misky a odložíme bokom. Kompótovej šťavy zvyknem mať tak približne 400ml, treba ju doliať vodou tak do 425-450 ml. V šťave si rozmiešame 40g škrobu a pridáme približne tri vrchovaté polievkové lyžice cukru. Zmes varíme do zhustnutia na miernom ohni, ako klasický puding.

2. Lístkové cesto si vyvaľkáme na tenký plát. Na širší okraj cesta, ktorý je bližšie k nám si dáme lekvár a alsan ako na obrázku a cesto posypeme strúhankou.

3. Na strúhanku nasypeme mak. Ja ho zvyknem sypať tak, aby som mala celé cesto pokryté makom bez “medzier”, nech je celé súvisle pokryté makom :).

4. Na mak nasypeme trstinový cukor podľa chuti a tiež ho posypeme jedným balíčkom vanilkového cukru.

5. Na sypké suroviny poukladáme čerešne, najlepšie bude, ak máte čerešne bez kôstky, máte o robotu menej s ich vyberaním.

6. Čerešne som ukladala naschvál do radov na striedačku, aby som medzi ne, do medzier, mohla dať uvarený a vychladnutý čerešňový puding.

7. Nakoniec poukladáme na cesto kúsky alsanu a cesto zavinieme.

8. Na vrch zavinutej štrúdle ešte poukladáme kúsky alsanu a môžeme ju vložiť do rúry a pečieme, pokým nechytý tú správnu farbu, čiže zlatohnedú. Čas pečenia neuvádzam, nechám ho na vás, naposledy som ju piekla u švagrinej 15-20 minút, doma o niečo dlhšie, takže keď sa vám bude javiť tak, že je upečená, vyberte ju. Keď bude povrch zlatohnedý, vtedy je ten správny čas.

Maková štrúdľa s čerešňami

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:  Recept na orechové guličky

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Martina Zahoranová 23.03.15 21:29

MZ
karma
92.00

až mi slinky tečú - hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.03.15 13:34

JK
karma
100.00

robievááám je chutná a skvelá je aj kombinácia tvaroh višne a už používam aj trstinový cukor

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 25.03.15 20:11

SH
karma
123.00

makovú štrudľu robievam často, ale väčšinou namiesto čerešní používam višne

  • 0
Odpovedať

Adriana Galandova 25.03.15 20:22

AG
karma
-1.00

mnam az tu to citim taku kobinaciu mozem :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Trochanová 26.03.15 20:19

IT
karma
-1.00

och ♥

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 26.03.15 21:39

karma
74.00

milujem makovu štrudlu , tuto určite vyskušam

  • 0
Odpovedať

Katarina Petrikova 28.03.15 10:22

KP
karma
-1.00

waw super, hned by som si dal kusok

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 30.03.15 14:56

MS
karma
73.00

maková štrúdľa je najlepší koláčik :-)

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 30.03.15 20:55

GV
karma
85.00

mmm štrúdle sú fajn, aj táto vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 03.04.15 21:33

AR
karma
103.00

mnaaaam... skúšala som, ale nevyšla tak pekne....

  • 0
Odpovedať

Beata Mintalova 06.04.15 12:58

BM
karma
-1.00

jednoduche a vyborne

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 11.10.15 19:27

AN
karma
-1.00

Dobre vypadá urcite vyskušam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní