Maqui: Pozri sa, v čom má navrch oproti iným superpotravinám!

Maqui: Pozri sa, v čom má navrch oproti iným superpotravinám!

Maqui – stretli ste sa už s týmto pojmom? Hoci má na kilometre ďaleko od našich ľubozvučných slovenských názvov, predsa je to superpotravina, pozoruhodná aj pre nás. Že teda ide o jednu zo skupiny superpotravín, do ktorej sa maqui dostalo vďaka svojmu obsahu a účinkom na ľudský organizmus, už viete. Ale čo ďalej? Prečo práve maqui by nás malo zaujímať? A v čom má teda navrch oproti svojim superkolegom?

Odpoveď je jednoznačná

Maqui alebo tiež maqui berry je nazývané najsilnejším ovocím na svete. Teraz si možno poviete – no určite, to môže o sebe povedať akýkoľvek ovocný druh! Áno, ale... Bolo dokázané, že tieto exotické bobule, s chuťou, podobnou čučoriedkam, sú najväčším a najsilnejším antioxidantom spomedzi všetkých potravín s touto vzácnou schopnosťou. A to už je iná pesnička, čo poviete? Domovom bobúľ maqui je doslova panenská príroda Patagónie v Južnej Amerike, konkrétne teda divokorastúci krík s až filozoficky znejúcim latinským názvom Aristotelia chilensis.

Pozri aj: Nevieš, ako si udržať dobrú náladu? Táto zelenina to vie!

prášok maqui

Zdroj: Shutterstock®

A čo príroda?

Teraz si možno poviete – superpotravina, ktorá rastie v panenskej prírode a pritom spôsobuje celosvetový ošiaľ? Tá príroda sa určite čoskoro zmení z panenskej na zdevastovanú. Nie je to však vôbec tak. Jediní, kto má totiž povolenie tieto vzácne bobule oberať, sú Indiáni z kmeňa Mapuche, ktorí toto ovocie a jeho schopnosti objavili. To znie viac, než fér, čo vy na to?

Navyše akékoľvek používanie chemických hnojív alebo pesticídov tu neprichádza do úvahy. Bobule maqui bývajú najčastejšie sušené mrazom – o tomto spôsobe uchovávania cenných látok a účinkov ovocia sme vás prednedávnom informovali; hovorí sa mu tiež lyofilizácia.

stromy maqui

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa ukrýva v bobuliach maqui?

Ak hovoríme o zachovaní výživovej hodnoty, tak treba spomenúť, že maqui obsahuje vysoký podiel vlákniny, vitamínov A, C, E, samozrejme antioxidantov a draslíka. Doposiaľ sa na piedestáli antioxidantov vyhrievali také druhy ovocia, ako červené hrozno či jahody. Avšak maqui ich v tomto smere niekoľkonásobne prevyšuje.

Toto všetko vám maqui prinesie, ak mu dáte šancu:

  • bude prevenciou vzniku rakoviny
  • dodá energiu
  • má blahodarný vplyv na nervovú sústavu
  • odstráni toxíny z tela a bolesť z krku
  • posilní imunitu
  • spomalí tvorbu vrások
  • zlepší kvalitu pleti
  • zníži horúčku, zápal a únavu
  • zredukuje počet tukových buniek

Prečítaj si: Amalaki: Neuveríš, aké jedinečné bohatstvo v sebe ukrýva!

ako získať energiu

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa dá zohnať?

Maqui si môžete zadovážiť buď vo forme kapsúl alebo prášku; dostupné sú tak na internete ako aj v predajniach zdravej výživy. Kto by mal po maqui rozhodne siahnuť, to sú športovci, tí, čo sa všemožne pokúšajú schudnúť a ľudia s dlhodobo oslabenou imunitou. Tu sa však zoznam tých, komu toto superovocie prospieva, ani zďaleka nekončí. Veď fyzickú energiu, zdravé telo a vnútornú pohodu predsa potrebujeme všetci, bez rozdielu, no nie? Tehotné a dojčiace ženy by sa však mali o užívaní maqui vopred poradiť s lekárom.

Zaujme ťa: Slzovka obecná: Spoznaj bielu perlu Východu – nedá sa jej odolať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Helena Zobková Šimurdová 28.08.18 13:16

HZŠ
karma
102.00



Maqui, ozaj s tým pojmom som sa nestretla. Na prvý pohľad mi ozaj pripomína čučoriedky. Poobzerám sa po ňom, ale iste bude drahé.

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 28.08.18 20:39

MM
karma
107.00

Doposiaľ som o ňom nepočula. Vyzerá,že má skvelé účinky .

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní