Máš rada pistácie? Povieme ti, čo všetko by si o nich mala vedieť

Máš rada pistácie? Povieme ti, čo všetko by si o nich mala vedieť

Príroda nám ponúka veľké množstvo rozličných druhov orieškov. Každý si teda môže nájsť tie, ktoré mu chutia najviac. Medzi najobľúbenejšie môžeme bezpochyby zaradiť i pistácie. Svojou zelenou farbou a lahodnou chuťou chytia za srdce nejedného milovníka orechov. Navyše ide o veľmi zdravé plody, ktoré blahodarne vplývajú na ľudský organizmus. Sú plné cenných látok, potláčajú stres a predstavujú prevenciu pred viacerými ochoreniami. Všetky zaujímavosti aj užitočné informácie o pistáciách nájdete v nasledujúcom článku.

Kde sa pistácie vzali?

Pistácie rastú na nižších subtropických stromoch z čeľade ľadvinkovité, ktoré dorastajú do výšky od 3 do 10 metrov. Tieto stromy sa dožívajú neuveriteľných 200 rokov. Ich pôvod však nie je úplne známy. Predpokladá sa, že pochádzajú z Ázie, odkiaľ sa rozšírili do Stredomoria aj Ameriky. V súčasnej dobe sa pestujú na niekoľkých miestach. K významným producentom patrí napríklad Turecko, Irán, Grécko aj USA. Stromy, na ktorých dozrievajú chutné oriešky, nie sú veľmi náročné na pestovateľské podmienky. Sú odolné, dobre znášajú horúčavy aj mrazy i suchšie pôdy.

Pistáciové stromy sú charakteristické svojimi drobnými červenými kvetmi a kožovitými listami. Ich plodmi sú kôstkovice, ktoré rastú v zhlukoch. Oplodie, čiže obal, chrániaci semeno, je na začiatku dužinaté, no neskôr celkom vyschne a vytvorí tvrdšiu škrupinu. Tá v pravý čas praská a odhaľuje zeleno sfarbené semeno, ktoré je zvyčajne obalené tenkou šupkou hnedej až červenkastej farby. Pistáciovníkom trvá približne 5 až 8 rokov, kým poskytnú prvé plody, a teda aj chutné semená, ktoré konzumujeme. Vrchol produkcie dosahujú tieto stromy dokonca až po dvadsiatich rokoch.   

Pozri aj: Recept na mrazený jogurt: Toto je to najzdravšie letné mlsanie!

pistáciový strom

Zdroj: Shutterstock®

Podporte nimi svoje zdravie!

Pistácie obsahujú sacharidy aj bielkoviny a z veľkej časti sú tvorené zdravými tukmi. Sú zdrojom omega-3 a -6 mastných kyselín. Okrem toho telu doplnia cennú vlákninu i vitamíny C, E či K. Rovnako v sebe skrývajú mnohé z vitamínov skupiny B a minerálne látky, ako mangán, vápnik, selén či fosfor. Skutočne bohaté sú tiež na draslík a horčík. Pistácie predstavujú podporu imunitného systému a ochranu buniek pred nebezpečnými voľnými radikálmi. Účinne čistia organizmus od škodlivých látok a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Blahodarne vplývajú na tráviaci trakt a zlepšujú vyprázdňovanie. Taktiež podporujú krvotvorbu a napomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Dokonca prispievajú k znižovaniu hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Pistácie majú vplyv aj na nervový systém. Viaceré štúdie došli k záveru, že jediná hrsť týchto chutných semien denne pomôže človeku pomôcť potlačiť stres. Pistácie totiž obsahujú látky, schopné stabilizovať pulz. Okrem toho majú aj antidepresívne účinky.

výber pistácií

Zdroj: Shutterstock®

Koľko si dopriať?

Pistácie sa dajú u nás zohnať v podstate bez problémov. Vo väčších supermarketoch si ich môžete i sami navážiť, no balené ich nájdete aj v menších predajniach. Ich cena sa v súčasnosti pohybuje okolo 1,80 eura za 100 gramov, niekedy i viac. Na ich cene sa bezpochyby odzrkadľuje i fakt, že z jedného pistáciového stromu sa z jednej úrody získa len okolo 25 až 50 kg orieškov, a to často iba každý druhý rok. Navyše nemôžeme zabudnúť na to, akú dlhú dobu trvá pistáciovníku dostať sa na vrchol produkcie.   

Pri kúpe si pistácie poriadne prehliadnite. Ich škrupina by mala byť okrovo hnedá, hladká a pozdĺžne puknutá. Vtedy sa dá pomerne ľahko odstrániť. Výrazné fľaky na povrchu sú nežiadúce. Samotný orech by mal byť jasnozelený. Odporúčaná denná dávka pistácií je približne 50 kúskov denne. Konzumovať ich pritom môžete pokojne i šesťkrát týždenne. Vychutnajte si ich samotné alebo nimi skúste ozvláštniť ovocný či zeleninový šalát. Taktiež si ich môžete pridať do jogurtu, nátierky, kaše, nápoju či tvarohu. Hodia sa dokonca aj k mäsu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 10.06.18 08:16

ĽŠ
karma
100.00

Pistácie patria k našim najobľúbenejším, k mäsu sme ešte ale neskúšali.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.06.18 08:48

karma
108.00

Milujeme pistácie,ale až tak často ich nemáme,striedame to.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 10.06.18 12:37

MR
karma
109.00

nie sú moje naj. čo sa týka orieškov radšej si dám mandle, kešu..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.06.18 18:35

MM
karma
100.00

mám veľmi rada pistácie, horšie, že väčšinou dostať kúpiť len solené

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.06.18 20:10

KK
karma
105.00

kupujem si nesolené a pridávam do jogurtu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.06.18 21:45

karma
109.00

Pistácie milujem v akejkoľvek forme...či už ako samotné oriešky,alebo pistáciovú zmrzlinu,alebo pistáciovú bonboniéru,alebo pistáciový puding...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.06.18 17:07

JK
karma
100.00

Mňam milujem pistácie

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 11.06.18 21:35

AN
karma
109.00

Ja som pistáciám na chuť neprišla :/

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní