Materská dovolenka – kedy sa na ňu nastupuje a ako vybaviť materské?

Materská dovolenka – kedy sa na ňu nastupuje a ako vybaviť materské?

Materstvo je obdobie veľkých zmien. Nielenže do vašej rodiny pribudne malý človiečik, o ktorého sa treba starať, ale musíte sa prispôsobiť aj zmenám vo financiách, ktoré budú odteraz prichádzať do vašej domácnosti. Z trvalého pracovného pomeru zrazu prechádzate na takzvanú materskú dovolenku. Aby vám bola priznaná, musíte pre to aj niečo urobiť.

Čo všetko by ste o nástupe na materskú dovolenku mali vedieť? Ako si o ňu požiadať, čo všetko splniť a ako si ju vypočítať? Môže poberať materskú dovolenku otec dieťaťa?

Odporúčame: Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?

tehotná žena

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začína materská dovolenka?

Všetko sa odvíja od toho, ako prebieha vaše tehotenstvo. V prípade, že je bezproblémové, spravidla začína materská dovolenka 6 týždňov pred očakávaným pôrodom. Skorší nástup na materskú dovolenku (8 týždňov pred pôrodom) odporučí gynekológ vtedy, ak ide napríklad o rizikové tehotenstvo. Ak je budúca mamička na rizikovom tehotenstve a jej zdravotný stav to vyžaduje, gynekológ jej môže nariadiť aj dlhodobú PN, na ktorej je až do nástupu na materskú.

Čo všetko splniť, aby materská prišla?

Nárok na takzvané materské je mamičke priznaný vtedy, ak bola v období posledných dvoch rokov nemocensky poistená aspoň 270 dní. V prípade trvalého pracovného pomeru za vás toto poistenie odvádza váš zamestnávateľ, pri SZČO (samostatne zárobková činná osoba) si túto povinnosť plní mamička sama. Do obdobia 270 dní sa počítajú aj situácie, kedy je nemocenské poistenie prerušené z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (či už pri trvalom pracovnom pomere alebo SZČO).

Materskú poberá najčastejšie matka dieťaťa, no nebýva výnimkou, ak o ňu požiada otec dieťaťa či iná osoba, ktorej je dieťa do troch rokov zverené do osobnej starostlivosti.

materske

Zdroj: Shutterstock®

Kde a ako o materskú dovolenku požiadať?

Materskú dávku vypláca Sociálna poisťovňa v prípade, ak mamička podala žiadosť o materské. Ide o tlačivo Sociálnej poisťovne, ktoré najčastejšie vystavuje lekár/gynekológ svojej pacientke 6 až 8 týždňov pred očakávaným dátumom pôrodu. Okrem lekárskeho potvrdenia sa na túto žiadosť vypisujú aj informácie o zamestnávateľovi. Vyplnené tlačivo je potom potrebné zaniesť na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne alebo ho poslať poštou.

Akú dobu vám bude materské vyplácané?

Materská dávka je vyplácaná mamičke Sociálnou poisťovňou štandardne po dobu 34 týždňov. V prípade slobodnej mamičky (po doložení potvrdenia) je to o 3 týždne viac, teda 37 týždňov. Mamičky dvojčiat a viacerčiat na materskej zostávajú po dobu 43 týždňov. Po ukončení materskej dovolenky nastupuje rodič na rodičovskú dovolenku a poberá rodičovský príspevok.

Neprehliadni: Krik nič nerieši! Tu sú 3 tipy, ako prestať kričať na deti

ako požiadať o materskú dovolenku

Zdroj: Shutterstock®

Ako je to pri dôchodkovom poistení? Platiť či nie?

Dôchodkové poistenie počas materskej a rodičovskej dovolenky nemusíte platiť zo svojho vrecka. V tomto období za vás ,,na dôchodok“ platí štát. Ak vám počas materskej dovolenky trvá pracovný pomer alebo prechádzate z materskej na rodičovský príspevok, prihlasovanie na dôchodkové poistenie už riešiť nemusíte a príslušné úrady vás prihlasujú automaticky.

Ako vyrátať materské?

Ak všetko prebehne hladko a splnili ste požiadavku 270 dní nemocenského poistenia po dobu 2 rokov, určite vás zaujíma najmä výška materského. Tá sa vypočítava zo 75 % hrubej mzdy na základe denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ). Našťastie, pravdepodobnú výšku materského si dnes už viete vypočítať pohodlne formou rôznych online kalkulačiek, do ktorých iba zadáte príslušné údaje. Výnimkou nebývajú ani dostupné aplikácie v smartfónoch.

ako si vypočítať materskú

Zdroj: Shutterstock®

Aká je maximálna a minimálna výška materského?

Maximálny vymeriavací základ pre rok 2022 predstavuje sumu 2 266 €. Pre rok 2022 bol stanovený maximálny denný vymeriavací základ na sumu 74,4987 €. To znamená, že počas 30-dňového mesiaca vám Sociálna poisťovňa vyplatí 1 676,30 €, počas 31-dňového mesiaca dostanete sumu 1 732,10 €. Kým výška maximálneho materského je určená, výšku minimálneho materského Sociálna poisťovňa neurčuje.

Otec na materskej?

Niekedy situácia donúti páry rozmýšľať na neštandardnejším riešením a na materskú nastúpi otec. Otec na materskej už nebýva výnimkou. Pamätajte však na to, že ak sa váš partner rozhodne nastúpiť na takzvanú rodičovskú dovolenku, matka o sociálnu dávku príde. Na jedno dieťa je možné čerpať iba jednu sociálnu dávku či už materské alebo rodičovský príspevok. Možnosťou je aj vystriedanie sa páru na materskej pri dieťati.

Neprehliadni: Aká si mama podľa znamenia? Čo platí pre matky Levice alebo Panny?

výška materského

Zdroj: Shutterstock®

Na čo všetko pri vybavení myslieť?

Pri vybavení materského pre otca dieťaťa je potrebné postupovať rovnako, ako pri matke. Žiadosť o materské sa odovzdá na pobočke Sociálnej poisťovne a rovnako platí potreba nemocenského poistenia najmenej 270 kalendárnych dní za posledné dva roky.

Rozdiel je iba v dĺžke poberania tejto dávky. Kým pri žene ide zvyčajne o 34 týždňov, u otca trvá maximálne iba 28 týždňov. Na materskú je možné nastúpiť najskôr 6 týždňov od samotného pôrodu. Túto dávku je možné uplatniť do dovŕšenia troch rokov dieťaťa.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní