Míľnik menom prvý sed bábätka: Dá a má sa mu nejako dopomôcť?

Míľnik menom prvý sed bábätka: Dá a má sa mu nejako dopomôcť?

Človek sa učí po celý život, no prvý rok v živote dieťatka je rozhodne tým najpestrejším. Len čo sa narodí, už sa učí smiať, bľabotať, hrať sa, jesť tuhú stravu, ale dokonca aj sedieť či v niektorých prípadoch aj chodiť. Za jeden rok je toho naozaj veľa, a to aj pre rodiča, ktorý musí všetky zmeny s bábätkom trpezlivo absolvovať a vstrebať. Takým prípadom je aj prvý sed bábätka, o ktorom sa v tomto článku dozviete všetko potrebné.

Dôležité indikácie

Prvý sed bábätka sa nazýva aj sedom šikmým a zväčša sa odohrá niekedy vo veku 4 až 6 mesiacov. Keď dieťatko sedí nejaký čas šikmo, zväčša býva pripravené posadiť sa aj normálne, a to zvyčajne niekedy medzi 4. až 9. mesiacom života. To, že dieťatko začína byť pripravené na sed ako taký, napovedá hneď niekoľko znakov:

  • dieťa pevne drží hlavičku,
  • dieťa sa pravdepodobne pretáča z chrbátika na bruško a naopak,
  • dieťa robí cielené pohyby (dočahuje hračky a pod.),
  • dieťa sa plazí (ak si sadne skôr v neskoršom veku, teda 7 – 9 mesiacov).

Všetky tieto indikácie postupne smerujú k prvému sedu bábätka, ktorý mu otvorí mnoho ďalších možností na spoznávanie sveta, no a vám, rodičom, uľahčí prácu napríklad pri kŕmení. 

Pozri aj: Ako správne obliecť dieťa: Nielen na jeseň a na zimu

ako sa dieťa posadí

Zdroj: Shutterstock®

Ako k prvému sedu napomôcť?

Niektorí lekári pred napomáhaním k sedu dieťatka vystríhajú. V minulosti sa odporúčalo deti ťahať za ručičky, aby sa pomocou opory rodiča zdvíhali do sedu, to sa však dnes striktne zakazuje. Dieťatko sa totiž samé posadí pomocou brušných svalov, ktoré by si malo trénovať natoľko, aby sa vedelo samé zdvihnúť do spomínaného sedu. Aj keď sa bábätko za ručičky ťahať nemá, existuje niekoľko spôsobov, ako dieťatko na prvý sed pripraviť, prípadne ho mierne urýchliť.

  • Čas na brušku pomáha na ceste k prvému sedu veľmi signifikantne. Ak teda vaše dieťatko nerado trávi čas na brušku, snažte sa ho v tejto polohe udržať denne čo najdlhšie. Zabávajte ho, pomáhajte mu, aby sa mu hra na brušku zapáčila. Posilňuje si tak brušné svaly, ktoré na sed potrebuje.
  • Čas strávený na zemi je tiež pre sed veľmi dôležitý. Dieťatko by malo mať dostatok priestoru na experimenty, samozrejme, za neustáleho dozoru rodiča a za pomoci rôznych hračiek.
  • Vaše dieťatko by malo pred samotným nezávislým sedom skúsiť sedieť aj s vašou oporou, napríklad vo vašom lone na zemi. Zabavte ho prezeraním knižiek či hračiek. Existujú aj teórie, že by sa malo dieťatko do sedu podopierať pomocou vankúšov, nie je to však úplne nevyhnutné a ide aj o kontroverznú tému rozdeľujúcu odborníkov aj rodičov na dva tábory. Isté však je, že dieťa, ktoré už zažilo sed s oporou (či už vašou alebo inou), je neskôr v nezávislom sede istejšie.

Keď je skoro priskoro

Mnoho rodičov sa snaží prvý sed bábätka uponáhľať až príliš. Aj keď na trhu existuje mnoho detských stoličiek vhodných od 3 mesiacov života, dajte si na výbere záležať a voľte stoličku, kde je dieťa do pol roka alebo kým si samé nesadne, aspoň v poloľahu. Keď dieťatko sedí príliš skoro a príliš dlho v detskej stoličke (alebo v kočíku), môže sa stať, že sa to ukáže na iných partiách, napríklad na hlavičke a trupe. Tieto časti musí totiž bábätko dokonale držať a ovládať skôr než samotný sed. Pediatri preto odporúčajú všetkým rodičom so sedavými polohami začať najskôr v 6. až 8. mesiaci života, samozrejme, ak si dovtedy dieťa nesadne samé. Pozor, dieťatko by si malo dokázať sadnúť samé najneskôr do ukončeného 8. mesiaca života. Ak sa tak nestane, poraďte sa so svojím detským lekárom.

kedy sa dieťa posadí

Zdroj: Shutterstock®

Bezpečnosť nadovšetko

A je to tu. Vaše dieťatko si už samé sadlo a objavuje svet okolo úplne z novej perspektívy. A všetky veci naokolo sú zrazu lákadlom. Ak sa vaše dieťatko doteraz aktívne neplazilo, počítajte s tým, že to čoskoro príde. Preto by ste mali postupne začať s prípravou domácnosti na zvedavé bábätko, a teda s rôznymi bezpečnostnými vymoženosťami dnešnej doby. Nezabudnite ani nastaviť výšku postieľky nižšie, pretože od sedu nie je ďaleko k postaveniu sa a všade, kde je dieťatko vo výške (napríklad na stoličke či v autosedačke a v kočíku) používajte bezpečnostné pásy.

Zaujme ťa: Prvé príkrmy bábätka: Kedy a ako začať a čo dať dieťaťu ako prvé?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 19.10.19 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, dosť rodičov sa snaží prvý sed bábätka uponáhľať...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Lucia Šintálová 22.10.19 15:44

karma
100.00

Ja som to nechávala na deťoch, neuponáhľala som ich, syn si sadol až v 10 mesiacoch a všetko bolo v poriadku.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 00:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 00:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní