Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!

Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!

Mungo fazuľky, chuťou pripomínajúce hrášok, poznáme aj ako zelenú sóju. Sú to malé, olivovo-zelené fazule, ktorých domovom je India. Ide o mimoriadne zdravú, výživnú a ľahko stráviteľnú strukovinu so svojou špecifickou arómou. Mungo fazuľa je plná živín, ako vápnik, železo, draslík, horčík, kyselina listová, vláknina a vitamín B. Máte s ňou vlastnú skúsenosť? Pozrite sa, prečo by ste mungo fazuľu mali zaradiť do svojho jedálnička!

Naklíčené zdravie na tanieri

Nechajte si mungo fazuľky naklíčiť, čím zvýšite obsah vitamínov a nenasýtených mastných kyselín až o neuveriteľných 150%! Mungo fazuľky sú ideálnou prísadou do šalátov, polievok, rôznych zeleninových jedál, no jednoznačne najviac živín a vitamínov majú v naklíčenej forme. Tým, že pochádzajú z Indie, výborne sa k nim hodí kari korenie.

Pri bežnom použití v kuchyni, bez klíčenia, môžete mungo fazuľky používať rovnako ako iné strukoviny. Pred varením je potrebné ich namočiť na niekoľko (aspoň desať) hodín. Po zliatí sa mungo fazuľa varí asi 45 minút. Počas varenia fazuľu nemiešajte a osoľte ju až po uvarení.

Zaujme ťa: Toto je prvá pomoc pri prejedení sa. Pomôž si prírodne!

mungo v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Mungo fazuľky sú výborné v rôznych nátierkach, dressingoch, s jogurtom, ale pokojne si nimi môžete obložiť aj pečivo. Narozdiel od ostatných strukovín, mungo fazuľa nespôsobuje nadúvanie. Vhodná je aj pre malé deti alebo kojace mamičky. Pozoruhodným prínosom mungo fazuliek je vysoký obsah bielkovín a keďže nezvyšujú cukor v krvi, sú vhodné aj pre diabetikov.

Takisto výrazne pomáhajú pri chudnutí a zvyšujú obranyschopnosť pred vírusmi a infekciami. Mungo fazuľa je zároveň skvelá prevencia proti rakovine.

ako pripraviť klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Mungo fazuľa ako všestranný liek

Pravidelná konzumácia mungo fazule reguluje menštruáciu a môžete ju jesť aj v tehotenstve. Zaradiť mungo fazule do svojho jedálnička znamená posilniť si imunitu, trávenie, vylučovanie a chrániť svoje telo pred voľnými radikálmi. Viete si pripraviť klíčky z mungo fazule? Je to veľmi jednoduché. Na jednu šálku fazule pripadá pol litra vody. Mungo fazuľky premyte vodou, nasypte do nádoby alebo špeciálnej misky na klíčenie a zalejte pol litrom odstátej alebo prevarenej vody.

Približne na 15 hodín odložte prikrytú nádobu (ideálne plátnom) na tmavé a suché miesto. Následne vodu vylejte, fazuľky prepláchnite, ale už ich nenechávajte ponorené vo vode. Nádobu znova prikryte a umiestnite na tmavé miesto. Tento postup by ste mali celkovo zopakovať tri dni po sebe, avšak premývajte aspoň dvakrát denne, aby ste zabránili hnilobnému procesu a plesniveniu fazule.

Klíčky by sa mali objaviť približne šesť hodín po prvom premytí. Opláchnite ich aj pred samotnou konzumáciou. Klíčky, vhodné na konzumáciu, by mali mať jeden až dva centimetre. Mungo fazuľa je dostupná takmer v každej predajni so zdravou výživou, ale dnes už aj v mnohých bežných potravinách. Objavte jej čaro aj vy!

Neprehliadni: Vieš, čo nedávať do práčky a prečo? Toto musíš ovládať!

- Anketa

POZNÁTE MUNGO FAZUĽKY?

Odpovedalo 30 ľudí  

Áno, mám ich veľmi rád / rada
50%
Viem, že existujú, ale ešte som ich nejedol / nejedla
50%
Nie, počujem o nich prvýkrát
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 03.04.18 08:00

ĽŠ
karma
100.00

Mungo fazuľky patria k našim obľúbeným aj z dôvodu, že nespôsobujú nadúvanie.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 03.04.18 10:13

MB
karma
98.00

super by bolo vyskusat,m ale ten ten proces naklicovania mi pripada zdlhavy

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 03.04.18 11:48

DB
karma
114.00

nejedla som ich,ale vyskúšam ich uvariť ako klasickú fazuľovú polievku a dúfam,že to bude aj rovnako chutiť./malo by,veď je to strukovina/

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 03.04.18 13:33

MM
karma
107.00

Mungo fazuľky máme radi

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.04.18 16:54

DB
karma
117.00

mne tieto fazuľky nechutili...

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 03.04.18 18:05

MM
karma
100.00

robím klíčky z mungo fazuľky a pridávam do šalátov

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.04.18 22:15

karma
109.00

Jedla som naklíčené mungo fazuľky,aj naklíčenú redkovku a chutilo mi to.Ešte skúsim uvarené.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 04.04.18 09:35

MZ
karma
92.00

už som ich kedysi jedla a určite si ich aj teraz na jar rada pridám do šalátov ...

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 04.04.18 23:38

TS
karma
107.00

Zatiaľ som neskúšala, ale už dlhšie sa chystám.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 26.04.18 11:24

MF
karma
100.00

už dlhšie sa ich chystám vyskúšať....

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní