Viete, kedy je najmúdrejšie raňajkovať, obedovať alebo večerať?

Viete, kedy je najmúdrejšie raňajkovať, obedovať alebo večerať?

Trikrát a dosť? Koľkí z vás konzumujú jedlo aj päťkrát za deň alebo rovno zakaždým, keď pocítite mravčenie v bruchu?

Počúvať reč tela alebo sa držať odporúčania vedcov a výživových poradcov? Poradíme vám, kedy je najlepší čas na raňajky, obed i večeru.

Vstanete, a už ste hladní!

Poznáte ten pocit, keď si večer líhate do postele a už si predstavujete hrianku s džemom a svoju rannú šálku kávy? Usilujete sa rýchlo zaspať, aby bolo čím skôr zajtra. Kedy ste si dali večeru? Odborníci na výživu tvrdia, že telo má mať prestávku od jedla aspoň na 12 hodín, aby stihlo všetko spracovať.

Najoptimálnejšie je preto stihnúť večeru tak, aby ste si raňajky mohli vychutnať medzi siedmou a ôsmou hodinou. Tento čas je ideálny preto, že dlhšie vydržíte počkať na obed. Ak teda pracujete medzi ôsmou a štvrtou popoludní, doprajte si raňajky o siedmej ráno a obed medzi jedenástou a dvanástou.

Nestihli ste obedové menu vo svojej obľúbenej reštaurácii pre veľký počet pracovných povinností? Vaše telo a myseľ nebudú nahnevané, ani keď sa naobedujete po druhej hodine. Často to istí street food, ktorý sa nepostará len o rýchly pracovný obed, ale takisto aj teplú večeru cestou domov z práce alebo z popoludňajšieho nákupu. Nie je to hanba. Podstatné je, že telu doplníte živiny a nabijete sa energiou.

Zachránia vás dobré reštaurácie

Stáva sa, že niekedy aj cítite hlad, avšak nemáte nič vhodné pod zub. Chladnička ako vykradnutá, špajza prázdna a ani zásuvka v pracovnom stole neposkytuje extra široký výber. Došli vám zásoby? Nestíhate doma pripraviť obed alebo večeru? Stále môžete podvádzať, zachráni vás vaša obľúbená reštaurácia. Či to bude tradičná sviečková s knedľou, osviežujúci zeleninový šalát, alebo špeciality zahraničnej kuchyne.

Hľadáte zdravé reštaurácie v Bratislave? Určite nájdete také, ktoré sledujú výživovú hodnotu jedál, počet kalórií či aktuálne výživové trendy. Ak máte chuť zmeniť svoj životný štýl, naučiť sa stravovať pravidelne a najmä kvalitne, ponuka zdravých reštaurácií vás môže na tejto ceste inšpirovať a neskôr dohnať k vlastným kulinárskym výtvorom.

streed food bratislava

Zdroj: unsplash.com / Priscilla Du Preez

Zhrňme si to!

Plán je teda jasný. Naučte sa raňajkovať do pol hodinky, ako vstanete, najneskôr však do desiatej hodiny. Medzi raňajkami a obedom zachovajte odstup približne štyri hodiny. Večerajte aspoň tri hodiny predtým, ako si ľahnete do postele. Medzi základnými jedlami, raňajkami, obedom a večerou, si môžete dopriať dva menšie snacky.

Raňajky by mali byť bohaté na tuky, mliečne výrobky, cereálie a čerstvé ovocie, pretože nimi štartujeme náš metabolizmus a dodávajú nám silu do nového dňa. Na večeru zvoľte ľahšie jedlá, aby telo nemalo počas spánku veľa roboty s jeho trávením. Ovociu a ťažkým mastným jedlám sa radšej vyhnite.

Ak hľadáte nové možnosti, kde sa dobre najesť, prezrite si výber reštaurácií na foodpanda.sk.

 

Zdroj úvodnej foto: unsplash.com / Jay Wennington
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní